Procedura e complicata şi incorectă, consideră foştii proprietari, care încearcă de ani de zile să-şi facă dreptate.
În România, guvernul social-liberal al domnului Victor Ponta a prezentat politica sa în domeniul retrocedării proprietăţilor confiscate abuziv de regimul comunist. Relatează, Sabina Fati:
La 23 de ani de la caderea dictaturii Ceausescu, guvernul propune o noua lege pentru despagubierea celor care si-au pierdut proprietatile in perioada comunista. Guvernul socialistului Victor Ponta a negociat cu reprezentantii Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) continutul unei legi pentru care ar urma sa-si asume raspunderea in Parlamentul de la Bucuresti.
Potrivit proiectului de lege, fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, in functie de valoarea cladirii, cu care ulterior vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor putea schimba in bani, dar numai dupa 2017 si doar in limita a 14 la suta pe an din suma totala a punctelor.
Procedura e complicata si incorecta considera fostii proprietari, care incearca de ani de zile sa-si faca dreptate. Este vorba mai ales despre aceia care vor sa-si recupereze cladiri publice, multe dintre ele lasate in paragina. Asociatiile fostilor proprietati avertizeaza ca „miza acestei legi” ar fi „sute de mii de hectare de teren, care prin modul de aplicare a acestui act normativ vor ajunge la dispozitia baronilor locali” si ca oricum „se va realiza o discriminare intre cei care au dobindit deja despagubiri si ceilalti care au avut nesansa de a nu li se fi solutionat notificarile pina in prezent”.
Premierul roman a prezentat astazi in fata guvernului concluzia discutiilor pe care le-a avut cu reprezentantii CEDO si a amintit ca executivul de la Bucuresti trebuie sa adopte noua lege privind despagunirile pentru imobilele nationalizate pina cel tirziu pe 12 aprilie. Liderul Bisericii Greco-Catolice din Romania, cardinalul Lucian Muresan i-a cerut primului ministru aminarea asumarii raspunderii pe aceasta lege, pe motiv ca bisericile Romano-Catolica si Greco-Catolica nu au fost consultate. Greco-catolicii si-au pierdut toate proprietatile in 1948 dupa ce biserica lor a fost interzisa, proprietati care au fost preluate de Biserica Ortodoxa si pe care le recupereaza incetul cu incetul prin procese greoaie si costisitoare.
Exista asadar multe nemultumiri fata de proiectul premierului roman prin care se propune o noua grila de despagubiri, celor carora li s-au luat casele cu japca in perioada regimului comunist. Multi dintre cei care sperau sa-si recupereze proprietatile imediat dupa 1990 au murit, iar acum se bat pentru drepturile lor mostenitorii acestora care considera ca rezultatul negocierilor dintre guvernul roman si CEDO este in defavoarea fostilor proprietari. Autoritatile au plafonat sumele care ar trebui platite pentru despagubiri si impun evaluari care nu se bazeaza pe valoarea de piata a cladirilor, ci pe grilele notarilor publici si in cele din urma sumele stabilite nu se actualizeaza cu inflatia, desi plata ar urma sa se faca peste cinci ani.
Ceea ce premierul roman anunta ca va fi „legea care le va face dreptate proprietarilor s-a transformat intr-o mare deziluzie” se precizeza intr-un comunicat al asociatiilor fostilor proprietari care mai adauga ca este „o dovada de cinism” din partea guvernului sa le ceara celor care si-au pierdut casele in urma cu zeci de ani sa mai astepte pina dupa 2017 pentru a fi despagubiti.