În Bulgaria a început campania electorală pentru alegerile anticipate

Paradoxal la prima vedere, partidul fostului premier de centru-dreapta rămâne pe primul loc în sondaje



În Bulgaria s-a dat startul oficial al campaniei pentru alegerile anticipate de la 12 mai, care, în mod neașteptat pentru o țară a Uniunii Europene, va fi monitorizată de un număr record de observatori străini. Neoficial, campania a început încă de la demisia din februarie a guvernului Borisov din cauza amplelor proteste împotriva sărăciei și mitei. Relatează de la Sofia Petio Petkov.

Participă 7 coaliții și 38 de partide – de două ori mai mult în comparație cu alegerile din 2005 și 2009. În pofida protestelor civice ce au dus la demisa guvernului Borisov, ultimele sondajele acordă un avantaj între 2 și 15% în fața socialiștilor a partidului „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”. Marile diferențe între previziuni pun la îndoiala imparțialitatea agențiilor. Situația se schimbă repede și nu este exlusă inversarea locurilor.

Cu șanse de a intra în noul parlament sunt creditați ultranaționaliștii din „Ataka”, naționaliștii moderați din VMRO, partidul etnicilor turci, partidul „Bulgaria a cetățenilor” condus de ex-comisarul european Meglena Kuneva, „Uniunea albastră” și „Democrați pentru o Bulgarie puternică” al ex-premierului Ivan Kostov.

Vor veni un număr record de observatori străini. Numai OSCE trimite 242 – de 10 ori mai mult fața de alegerile precedente. 6 ONG-uri autohtone au constituit, cu acordul guvernului de tranziție, un „bord electoral” în scopul de a depista comerțul cu voturi.
Legat de aceasta procurorul șef adjunct Asia Petrova a anunțat azi că prețul unui vot a atins 100 de leva /50 de euro/ iar vânzarea în cartierele de romi a și început.

Socialiștii și dreapta tradițională amenință că-și vor retrage reprezentanții din comisiile electorale județene – toate, cu o singură exepție, conduse de oamenii ex-premierului Borisov.

Scandalurile politice se țin în lanț. Liderul foștilor comuniști a anunțat că poliția și serviciile speciale sunt folosite, și după demisia lui Borisov, în scopuri politice. Întretimp noul procuror șef Țațarov a turnat gaz pe foc recunoscând că procurorii însărcinați cu verificarea semnalelor opoziției despre ascultările ilegale au fost implicați personal într-o astfel de operațiune. Chiar Țațarov a fost indus în eroare de aceștia și a permis, în calitate de judecător județean ascultarea și urmărirea a ministrului apărării din guvernul Stanișev Nikolai Țonev, a unui judecător și a unui adjunct de ministru al economiei și energeticii.

Merita menționată și fuga în Germania cu familie a oligarhului Emil Dimitrov – zis Rotmans – fost deputat și prieten cu Borisov. El a depus la un notar german o declarație compromițătoare la adresa ex-ministrului de interne Țvetanov – nr.2 în ierarhia partidului care să fie anunțată „dacă cineva din membrii familiei va fi răpit”.
Petio Petkov, pentru REL