În jurul dezbaterii anului Wagner 200, despre personalitatea și rolul jucat de compozitor în alimentarea și consolidarea convingerilor xenofobe în Germania secolului XX.
Dacă în fiecare an, aproape în mod tradițional, subiectul Richard Wagner și politica revine în actualitate în mijlocul verii, în ajunul sau odată cu Festivalul de la Bayreuth, anul acesta este o excepție. În mai se împlinesc 200 de ani de la nașterea compozitorului, prilej de festivități, lansări de cărți, ediții omagiale de discuri și, inevitabil, dezbateri mai mult sau mai puțin academice.
Cea dintîi a fost declanșată cu o săptămînă în urmă
Discuția în jurul lui Wagner pornește de la statuia compozitorului ce va fi inaugurată luna viitoare la Leipzig, în orașul în care s-a născut, inițiativă a unei asociații create de un antrepreneur cu studii muzicale, Markus Käbisch. Acesta din urmă descrie muzica lui Wagner drept „extrem de captivantă; cînd o asculți, ego-ul și personalitatea individuală dispar, ești intoxicat de ea, intri într-o stare de extaz”. „O muzică autoritară, copleșitoare”, spune Käbisch, citat în Der Spiegel, adăugînd: „Acesta este și motivul pentru care este atît de primejdioasă și pentru care s-a potrivit atît de bine politicii celui de-al Treilea Reich.”
http://www.spiegel.tv/filme/hitler-und-der-wagnerclan/embed/
Statuia lui Wagner, care i-a fost comandată sculptorului Stephan Balkenhol, îl va înfățișa pe compozitor,
Pentru autorul eseului din Der Spiegel, în fapt, în acea umbră intră împreună „muzica și Holocaustul... Wagner, geniul nebun, a fost mai mult decît un compozitor. El l-a influențat pe Adolf Hitler și al Treilea Reich, chiar dacă murise deja atunci cînd Hitler, la 12 ani, i-a auzit pentru prima oară muzica, la un spectacol cu „Lohengrin”, în orașul austriac Linz, în 1901”, declarîndu-se ulterior captivat pe loc de ea.
Dirck Kurbjuweit evită, în general, să-și spună direct
El preferă să o citeze pe strănepoata lui Wagner, Nike, pe care a intervievat-o și care definește problema prezentului astfel: „Ne putem permite să ascultăm aceste opere cu plăcere, chiar dacă știm că [Wagner] a fost un antisemit?”
Poziția autorului eseului este cumva ambiguă, după el „situația fiind complicată cu Wagner, deoarece acesta nu mai era în viață în anii nazismului. Totuși, Hitler a putut
Și eseistul apreciază în continuare: „oricine îl studiază pe Wagner poate percepe două forțe puternice, forța luminoasă a muzicii și cea întunecată a erei naziste. Există mulți oameni care nu pot și nu doresc să ignore acest efect. Ei rămîn la discreția puterii lui Wagner.”
Dirk Kurbjuweit o ia din nou martoră pe Nike
Dezbaterea anului Wagner, a personalității și a rolului jucat de compozitor în alimentarea și consolidarea convingerilor xenofobe în Germania secolului XX, este însă