Lumea muzicală rusă la ora constrîngerilor bugetare...

Concursul internațional de dirijat „Prokofiev” și „Festivalul Orchestrelor Simfonice ale Lumii” anulate la St. Petersburg și Moscova.


În ultima săptămînă cronicari muzicali ai lumii au primit diverse anunțuri și apeluri de la muzicienii din Rusia, îngrijorați de o aparentă bruscă modificare de ton a autorităților față de evenimente culturale de marcă, așa cum sînt considerate Concursul Internațional Prokofiev de la Sankt Petersburg și Festivalul Orchestrelor Lumii de la Moscova. Sînt pe cale să se modifice raporturile între mediul politic din Rusia și lumea muzicală? Victor Eskenasy:

Nimeni nu pare să fie la curent foarte documentat cu ceea ce se petrece în Rusia, în spatele ușilor închise ale Ministerului Culturii, principalul sponsor al evenimentelor muzicale de prim plan. Ceea ce se știe foarte bine este faptul că autoritățile, începînd cu președinția, s-au folosit cît au putut, în anii trecuți, de lumea artistică rusă, înrolînd toate personalitățile de prestigiu internațional dispuse - asemenea dirijorului Valeri Gergiev sau altistului Iuri Bașmet - să-l susțină și promoveze pe președintele Vladimir Putin și politicile sale. Tîrgul a funcționat pînă acum cu succes, răsplata fiind sponsorizarea masivă de către stat a unor instituții muzicale, în special a celor în care sînt implicați aceia care au acceptat să-i pună ștampila de „democrat” liderului de la Kremlin.

Acum, cînd Vladimir Putin este bine instalat la putere și cînd șurubul pare să se strîngă în jurul organizațiilor societății civile cu legături cu străinătatea și care îndrăznesc să schițeze și cea mai mică împotrivire față de politicile de stat, muzicienii par să trebuiască să plătească și ei prețul începutului unui nou soi de izolaționism politic în care se angajează Rusia.

Săptămîna trecută s-a anunțat, relativ discret, că la Sankt
Petersburg, Concursul Muzical Internațional Prokofiev își amînă pentru cel puțin un an competiția la secția de dirijorat, programată inițial să aibă loc în octombrie-noiembrie anul acesta.

Concursul este considerat unul din cele mai importante din Rusia și a fost creat în 1991, printr-o hotărîre a Ministerului Culturii, la aniversarea de 100 de ani de la nașterea lui Serghei Prokofiev. Cele trei secțiuni ale concursului au ca președinți ai juriului personalități bine cunoscute, la cea de pian Dmitri Bașkirov, la compoziție Rodion Șcedrin și la dirijat Juozas Domarkas.

Comitetul de organizare a anunțat lapidar doar că secțiunea dirijorală competiția a fost amînată pentru „aproximativ” toamna lui 2014 și și-a exprimat regretul pentru situația creată. Comunicatul sugerează doar că finanțarea din partea Ministerului Culturii și a guvernului din Sankt Petersburg a fost restrasă, fără să precizeze ce se întîmplă cu taxele de înscriere percepute din partea celor circa 40 de concurenți admiși. Între ei, am remarcat și un reprezentant al României, tînărul dirijor Artun Kandemir Hoinic...

http://www.youtube.com/embed/2rKlo_lg9Bw


Situație la fel de incertă și cu ecou și mai mare se înregistrează la Moscova, de unde se anunță anularea
Festivalului Orchestrelor Simfonice ale Lumii, desfășurat de cîțiva ani buni, sub patronajul președintelui și al Ministerului Culturii din Federația Rusă, la începutul lunii iunie, cu ocazia Zilei Rusiei (12 iunie).

Informația, publicată cu două zile în urmă, doar în limba rusă, pe site-ul Festivalului, sub forma unei scrisori deschise adresate „melomanilor, reprezentanților statului și presei”, vorbește de o notificare primită de organizatori încă la 18 martie, din partea Ministerului Culturii, și care a lăsat lumea „cel puțin perplexă”.

Ministerul Culturii invoca „scăderea semnificativă de nivel înregistrată pe planul participanților și al repertoriului” și anunța că este dispus să finanțeze Festivalul cu doar echivalentul a cca 250 de mii de euro, în locul celor aproximativ două milioane și jumătate, acordate la edițiile precedente. Suma fusese confirmată la începutul anului de către Ministerul de Finanțe și a figurat în Bugetul aprobat al Federației ruse pe anul acesta.

Sponsorizarea devenită acum ea nesemnificativă, a fost în plus condiționată de prezentarea „unui program rafinat și a unor estimări garantînd proceduri concurențiale prevăzute de lege”.

Anul acesta, la Festival erau invitate Orchestra Operei

Dirijorul Horia Andreescu la pupitrul Orchestrei Filarmonice „George Enescu” la Festivalul de la Moscova

Naționale finlandeze dirijată de Mikko Frank, cea a Operei La Fenice de la Veneția, Orchestra Filarmonică a Operei din Nisa și cea a Operei de la Zürich sub bagheta lui Fabio Luisi și două orchestre ruse, între care aceea a Operei Bolșoi. Scăderea invocată a nivelului artistic este discutabilă privind participările înregistrate la cele șapte ediții anterioare.

Anul trecut Festivalul era privit drept o confirmare „a statutului Moscovei de centru mondial al vieții culturale”. Anul acesta recesiunea și dezinteresul oamenilor politici pentru cultură par să fie dominante.