Curtea Constituţională a decis că un premier demis pentru suspiciuni de corupție nu-şi mai poate exercita atribuțiile

După opt ore de deliberări, CC decide că decretul ce-l împuterniceşte pe Vlad Filat să formeze tot el noul guvern este neconstituțional.

Curtea Constituțională de la Chișinău a hotărât luni seara după opt ore de deliberări că desemnarea liderului liberal democrat, Vlad Filat să formeze tot el noul guvern este neconstituțională.

Curtea a invalidat cu unanimitate de voturi decretul președintelui Nicolae Timofti din 10 aprilie prin care Filat a fost împuternicit să formeze noul guvern.

Instanța a anunțat decizia la câteva ore după ce Filat declarase că a reușit să adune o majoritate parlamentară de 53 de deputați, compusă din deputații liberal-democrați, cei democrați și cei liberali din tabăra disidentă. Filat reușise acest lucru după ce și-a prezentat public regretele azi dimineață pentru că l-a atacat pe prim-vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc la 13 februarie, rupând acordul de guvernare vechi și dând startul crizei guvernamentale.

Publicăm mai jos transcrierea hotărârii luate astăzi de Curtea Constituțională așa cum a fost dată citirii de proaspătul judecător, Victor Popa, fost deputat liberal:

„În numele Republicii Moldova, în temeiul articolelor 140 din Xonstituție, 26 din legea cu privire la Curtea Constituțională, articolelor 6 , 61, 62a și articolului 68 din Codul Jurisdicției Constituționale, Curtea Constituțională hotărăște:

1. Se recunoaște constituțional decretul președintelui Republicii Moldova nr. 534-7 din 8 martie, 2013 privind demisia Guvernului.

2. Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova nr. 584-7 din 10 aprilie 2013 privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

3. În sensul articolelor 1, alineat 3, 101, alineat 2 și 103, alineat 2 din Constituție, prim-ministrul unui Guvern demis prin moțiune de cenzură pentru suspiciuni de corupție se află în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile. În cazul demiterii Guvernului, prin moțiune de cenzură, pentru suspiciuni de corupție, președintele RM, are obligația constituțională de a desemna un prim-ministru interimar dintre membrii Guvernului, integritatea cărora nu a fost afectată. Președintele RM nu este obligat să consulte fracțiunile parlamentare la desemnarea prim-ministrului interimar.

Prezenta hotărâre nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Prezenta hotărâre a a fost aprobată cu votul unanim al membrilor Curții Constituționale”.