Interviu cu Mihai Petrache, expert constituţional şi fost consilier prezidenţial.
La întrebările Europei Libere a răspuns și expertul Mihai Petrache, intervievat de Valentina Ursu:
Mihai Petrache: „Hotărârea Curţii Constituţionale nu se discută. Ea e definitivă. Şi intră în vigoare de la momentul pronunţării. Însemnă că preşedintele trebuie să pornească din nou, de la început, procedura de desemnare a unui nou candidat la funcţia de prim-ministru.”
Europa Liberă: Ce paşi urmează să facă?
Mihai Petrache: „Trebuie din nou să înceapă procedura de consultări cu fracţiunile parlamentare şi să identifice un nou candidat la funcţia de prim-ministru şi să-l numească, să-i poruncească să formeze echipa şi programul.”
Europa Liberă: Acum este limpede că domnul Filat nu mai poate fi desemnat candidat pentru funcţia de prim-ministru?
Mihai Petrache: „Eu am rămas trăsnit, fiindcă nu ţine de competenţa Curţii Constituţionale cine merită sau nu merită. Şi Curtea Constituţională nu are dreptul să se pronunţe asupra oportunităţii sau a calităţilor morale ale unui candidat la funcţia de prim-ministru.”
Europa Liberă: Dar aşa, cum aţi spus şi dumneavoastră, decizia Curţii Constituţionale se execută, nu se discută.
Mihai Petrache: „Da, ea se execută. Şi ea nici nu poate fi atacată în niciun fel.”
Europa Liberă: Admiteţi ca şeful statului, domnul Timofti, să mai vină, încă o dată cu candidatura domnului Filat?
Mihai Petrache: „Eu de acum pot să admit orice. La noi nu există nicio regulă, nicio limită, nicio logică. Nimic nu e. Totul e făcut pe de-a-ndoaselea.”
Europa Liberă: Cum se edifică statul de drept, domnule Petrache?
Mihai Petrache: „Aiurea sau în niciun fel. Noi vorbim iată aşa, pălăvrăgim de vreo 20 de ani, chipurile, creăm stat de drept. Constituţia o calcă în picioare de 4 ai de zile. Toţi deputaţii şi toţi câinii din Moldova calcă pe Constituţie. Ce vorbim noi de stat de drept? Nu e niciun respect şi respectiv, la fel, cetăţenii sigur că nu au niciun respect faţă de lege şi faţă de cei care fac legile, adică din Parlament, în cazul dat.”
Europa Liberă: Ce şanse există acum, ca să fie depăşită criza politică?
Mihai Petrache: „Şansele sunt, ştiţi că ele la urmă pleacă. Tot timpul sunt. Se vor găsi soluţii, o formulă.”
Europa Liberă: Cea care corespunde normei legale care ar fi?
Mihai Petrache: „Preşedintele trebuie să iniţieze o nouă procedură de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru.”
Europa Liberă: Cât durează această procedură?
Mihai Petrache: „Într-o ţară normală şi civilizată, în condiţii de criză, durează maxim 72 de ore, dar poate şi 24 de ore, când şeful statului şi Parlamentul conştientizează că ţara e în criză şi trebuie urgent formată o echipă care să lucreze. Cu atât mai mult că Republica Moldova are pe agendă summit-ul acesta de la Vilnius din toamnă şi multe, multe alte probleme. Are oameni sărăciţi, flămânzi, dezgoliţi şi aşa mai departe.”
Europa Liberă: Unii experţi şi analişti se întreabă care a fost sensul să se negocieze, să se ajungă la o nouă majoritate parlamentară, să se aleagă procurorul, să fie votată Legea uninominalului?
Mihai Petrache: „Valentina, din tot ceea ce ai numit şi din toată construcţia aceasta care a fost ridicată până acum, înseamnă că de toate acestea putea să ştie numai o parte, iar toate celelalte părţi implicate în procesul acesta nu ştiau nimic.”
Europa Liberă: Dar o parte cine putea să ştie?
Mihai Petrache: „Nu ştiu, presupun că e PD, dar unul Dumnezeu ştie.”
Europa Liberă: Dumneavoastră ziceaţi că admiteţi să mai fie nominalizat încă o dată domnul Filat?
Mihai Petrache: „Poate, sigur că poate. Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra decretului care a fost la…”
Europa Liberă: … la 10 aprilie 2013.
Mihai Petrache: „ La 10 aprilie. Curtea s-a pronunţat asupra acelui decret. Dar preşedintelui nimeni nu poate să-i interzică de a reveni, a doua oară, repetat, cu una şi aceeaşi candidatură, nici Constituţia nu-i interzice. E altceva că deja el trebuie să se gândească e oportun, nu e oportun, are şanse, nu are şanse, ca să nu ajungă iar pe mâinile Curţii Constituţionale.”
Europa Liberă: Ce ar însemna să mai ajungă încă o dată pe mâinile Curţii Constituţionale?
Mihai Petrache: „Bine, eu nu ştiu ce e scris acolo, care e motivaţia, care sunt argumentele invocate de Curtea Constituţională, în susţinerea acestei decizii. Eu ştiu ce au scris ei acolo? Poate au tălmăcit că, odată ce primului ministru şi întregului guvern i-a fost exprimat vot de neîncredere, în legătură cu acte de corupţie şi mai nu ştiu ce acolo, respectiv Curtea conchide că şeful statului şi nimeni nu poate să înainteze acelaşi candidat la funcţia de prim-ministru. Poate să fie aşa. Dacă e aşa o decizie, înseamnă că preşedintele nu va putea să-l propună repetat pe Filat. Dar eu nu ştiu ce e scris acolo. Eu pot numai să presupun, să deduc.”
Europa Liberă: Dumneavoastră, chiar la începutul acestui interviu, aţi spus că există prezumţia nevinovăţiei şi, până nu se pronunţă instanţa de judecată, nu ar putea fi o piedică?
Mihai Petrache: „Eu nu am spus aşa ceva. Dar aşa ceva este în lege. Orice persoană se prezumă a fi nevinovat, până când nu este condamnat printr-o sentinţă definitivă a instanţei de judecată.”
Europa Liberă: Şi totuşi, după 10 ore, magistraţii Curţii Constituţionale au anunţat această decizie. A fost o decizie grea?
Mihai Petrache: „Eu cred că da, cu atât mai mult că ea e abuzivă. Din punctul meu de vedere, aşa decizie nu putea să fie adoptată de Curtea Constituţională. Eu am impresia că Curtea Constituţională a noastră s-a echivalat cu Curtea Constituţională sau cum era el Comitetul acesta pentru supraveghere constituţională a Rusiei din ’93, din octombrie ’93, când a pronunţat o decizie şi s-a terminat cu canonada de artilerie în Duma de Stat. Cam aşa e.”
Europa Liberă: Şi e pus în dificultate acum preşedintele Timofti?
Mihai Petrache: „Sigur că. Toţi sunt puşi în dificultate. Ei trebuie să caute soluţii.”
Europa Liberă: Domnule Petrache, dar interimatul poate fi asigurat de către premierul Filat?
Mihai Petrache: „Păi, nu ştiu ce e scris în hotărârea de azi a Curţii Constituţionale, dar se vede că ei au ajuns la concluzia că nu. Eu sunt convins că da, fiindcă tot guvernul a fost demis la 5 aprilie, a fost demis întregul guvern. Şi în Constituţie e scris foarte clar că, după demitere, guvernul îşi exercită atribuţiile de administrare a treburilor publice, până la formarea noului guvern. Iată cum e scris în Constituţie. Dar în ce mod a ajuns Curtea la concluzia că nu poate şi că preşedintele era obligat, chipurile, să desemneze un prim-ministru interimar în locul lui Filat, asta eu un înţeleg.”
Europa Liberă: Şi acum ce e mai probabil pentru a fi depăşită această criză politică: să se ajungă la anticipate sau să se formeze o nouă majoritate parlamentară cu un nou guvern?
Mihai Petrache: „Cea mai bună variantă ar fi alegerile parlamentare anticipate, fiindcă deja aceasta abracadabra, aceasta e absurd, aceasta e lipsit de orice logică. Nu e nicio consecvenţă, nicio eficienţă, niciun respect faţă de alegător, de popor şi aşa mai departe. Dar, ca să ajungi la anticipate, sigur că urmează a fi respectată procedura constituţională de formare a noului guvern. Nu se formează din prima investitură, din a doua nu – atunci da, se emite decretul de dizolvare a Parlamentului şi se trimite acasă la alegători.”
Europa Liberă: Dar ceea ce s-a întâmplat până acum poate fi considerată o primă desemnare?
Mihai Petrache: „Nu, pentru că a fost declarat neconstituţional decretul privind desemnarea candidatului la funcţia de premier.”
Europa Liberă: Deci se începe totul de la zero?
Mihai Petrache: „Totul de la zero, da.”
Europa Liberă: Şi urmează iar, în 45 de zile, să fie desemnată o nouă candidatură?
Mihai Petrache: „Corect, din data emiterii decretului preşedintelui privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru se începe numărătoarea inversă, până la 45 de zile. Şi în aceste 45 de zile, Parlamentul are posibilitatea, cel puţin, după două investituri, să formeze un nou guvern. Dacă nu, atunci urmează dizolvarea şi alegerile parlamentare anticipate.”