Stanislav Pavlovschi: „Şeful statului nu mai are altă ieşire din situaţie.”
Curtea Constituţională a hotărât cu unanimitate de voturi că premierul în exerciţiu, Vlad Filat, ocupă acest post ilegal, iar şeful statului trebuie să desemneze un premier interimar din rândul membrilor Guvernului. De asemenea, magistraţii au decis că Vlad Filat nu poate fi desemnat în funcţia de prim-ministru. Fostul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.
Europa Liberă: Hotărârile Curţii Constituţionale se execută şi nu se discută. Totuşi nu s-a depăşit criza politică. Ce trebuie făcut, ca să se meargă mai departe, în conformitate cu buchea şi spiritul legii?
Stanislav Pavlovschi: „De respectat prevederile Constituţiei şi Curtea noastră Constituţională ne-a arătat un exemplu absolut strălucit cum trebuie făcut acest lucru. Deci, dacă noi ne referim la situaţia care s-a creat la noi în ţară, este vorba despre desemnarea primului ministru interimar şi al doilea lucru: înaintarea altei candidaturi în funcţia de candidat la funcţia de prim-ministru.”
Europa Liberă: Aceasta ar fi varianta pe care trebuie să meargă şeful statului acum?
Stanislav Pavlovschi: „Da, desigur. Şeful statului nu mai are altă ieşire din situaţie, deoarece Constituţia prevede responsabilitate şi pentru şeful statului, în cazul în care dânsul încalcă prevederile Constituţiei. Preşedintele ţării, când depune jurământul, jură să respecte prevederile Constituţiei. Şi în cazul în care preşedintele ţării le încalcă, el încalcă jurământul său, la etapa de investire în funcţie, în calitate de preşedinte al ţării. Acesta este un lucru foarte şi foarte riscant şi pentru domnul preşedinte. Domnul preşedinte trebuie să respecte Constituţia întocmai.”
Europa Liberă: Desemnarea unui premier interimar până când?
Stanislav Pavlovschi: „Este bună întrebarea. S-a vorbit foarte mult despre termenul de rezonabil. Din punctul meu de vedere, acest termen rezonabil demult e depăşit şi adoptarea hotărârilor, care vădit încalcă Constituţia şi care duc la tărăgănarea acestui exerciţiu democratic, nicicum nu pot fi considerate ca un temei care ar putea fi drept explicaţie pentru caracterul rezonabil al acestui termen. Eu cred că, în situaţia dată, poate fi vorba de câteva zile.
Domnul preşedinte trebuie să procedeze cât mai curând posibil şi să desemneze candidatura la ambele funcţii, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, deoarece repet, poate să apară problema responsabilităţii domnului preşedinte, fiindcă Parlamentul cu două treimi din voturile deputaţilor poate destitui preşedintele din funcţie în cazul în care el încalcă Constituţia. Aceasta este foarte şi foarte riscant. Cred că domnul Timofti nu are nevoie de aşa ceva, la vârsta lui atât de onorabilă.”
Europa Liberă: Domnule Pavlovschi, dar mai este actualul guvern în exerciţiu unul funcţional?
Stanislav Pavlovschi: „Clar că guvernul are diferite subdiviziuni şi, indiferent dacă este prim-ministrul în funcţie, nu este, subdiviziunile lucrează. Aşa că aceasta în niciun caz nu influenţează funcţionalitatea structurilor guvernului.”
Europa Liberă: Admiteţi că am putea să ne alegem şi cu un guvern provizoriu?
Stanislav Pavlovschi: „De ce nu? În ţara noastră totul este posibil, deşi aceasta depinde atât de voinţa domnului preşedinte, cât şi de voinţa domnilor deputaţi, care, în ultimă instanţă, trebuie să voteze candidatura propusă.”
Europa Liberă: Ce se întâmplă, dacă, de exemplu, s-ar retrage miniştrii din Partidul Liberal Democrat?
Stanislav Pavlovschi: „Nimic nu se întâmplă, fiecare ministru are locţiitorii săi şi fiecare are câte doi viceminiştri. În cazul, în care ministrul se retrage, activitatea va fi asigurată oricum.”
Europa Liberă: Despre alegeri parlamentare anticipate se mai poate vorbi în actuala situaţie?
Stanislav Pavlovschi: „Ultimele evenimente, care au avut loc la noi în ţară, clar demonstrează că noi ne îndreptăm spre alegeri anticipate. Aceasta e şi interzicerea NIT-ului şi interzicerea secerii şi ciocanului, şi interzicerea votării în baza paşapoartelor sovietice, şi introducerea sistemului electoral mixt – toate aceste evenimente nu pot fi analizate separat, ele trebuie să fie analizate în ansamblu. Aceste lucruri nu pot fi interpretate altfel decât nişte paşi în direcţia alegerilor anticipate.”
Europa Liberă: Ca să se ajungă la un scrutin anticipat, trebuie să se consume toţi paşii pe care trebuie să-i facă şeful statului, în conformitate cu norma legală?
Stanislav Pavlovschi: „Da, desigur, aveţi perfectă dreptate. Domnul preşedinte trebuie să înainteze candidatura, Parlamentul trebuie să voteze. Acest exerciţiu poate fi făcut de două ori, timp de 45 de zile, aşa cum prevede Constituţia. Alt lucru e că nu există termen pentru înaintarea primei candidaturi. Aşa e scris în Constituţia noastră. Preşedintele ţării este liber în ce perioadă poate să înainteze prima candidatură. Odată ce prima candidatură a fost înaintată, termenul de 45 de zile a început să se scurgă.
Oricum problema aceasta are caracter constituţional şi, în cazul în care cineva va avea dubii, nu are decât să sesizeze Curtea Constituţională din nou să interpreteze: în situaţia dată este sau nu este nevoie de interpretarea termenului de 45 de zile. Din punctul meu personal de vedere, odată ce scurgerea termenului s-a început cu înaintarea primei candidaturi a domnului Vlad Filat, această scurgere nu poate să fie întreruptă nicicum şi încălcarea Constituţiei cu atât mai puţin.
Încălcarea Constituţiei poate servi drept temei şi drept explicaţie pentru ignorarea acestui termen de 45 de zile. Aşa că domnul preşedinte se află acum în situaţia zeitnot, dacă folosim termenul din şah, limitarea de timp care duce la pierdere.”
Europa Liberă: Care a fost sensul să se aleagă procurorul, să se voteze Legea privind uninominalul, cu atâta repeziciune?
Stanislav Pavlovschi: „Eu explic acest lucru doar prin organizarea alegerilor anticipate. Paşii în cauză au fost făcuţi cu acest scop. Pentru mine acest lucru este destul de evident.”
Europa Liberă: Din decizia Curţii Constituţionale reiese că Filat nu mai poate fi candidatul pentru funcţia de premier?
Stanislav Pavlovschi: „Foarte corect. Cu decizia de ieri Curtea Constituţională a meritat tot respectul din partea societăţii noastre. Ei au dat dovadă de o interpretare absolut strălucită a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, făcând referire şi la practicile internaţionale, şi la diferite instrumente internaţionale la care Moldova face parte. Deci a fost o interpretare absolut strălucită. Eu cred că decizia de ieri, hotărârea de ieri va intra în analele jurisprudenţei Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Şi totuşi sunt voci care spun că, prin această stipulare, Curtea Constituţională, de fapt, a introdus prezumţia vinovăţiei, care este contrară Constituţiei Republicii Moldova?
Stanislav Pavlovschi: „Nu, prezumţia nevinovăţiei nu are aplicare decât în sfera urmării penale. Nimeni nu poate fi considerat vinovat, decât atunci când vinovăţia e stabilită şi aşa mai departe. Deci aceasta e prevederea Constituţiei şi prevederea Codului de Procedură Penală. Ceea ce ţine de sfera politicului şi activităţii la nivel înalt, noi nu putem permite ca oamenii asupra cărora planează suspiciunea de corupţie să deţină funcţii supreme în aparatul de stat. Aceasta e o aberaţie, aceasta este o profanare a democraţiei.
Prezumţia nevinovăţiei nu are nimic, nici în clin, nici în mânecă cu activitatea de stat. Ea are aplicare numai în sfera urmăririi penale. Curtea Constituţională a făcut o remarcă că nicio constatare din hotărârea prezentă nu poate fi utilizată în scopul urmăririi penale, aşa că ei singuri au făcut această precizare.”
Europa Liberă: Domnule Pavlovschi, şi dacă, eventual, se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, cum vor vota cetăţenii, în baza acestui sistem mixt?
Stanislav Pavlovschi: „Eu aşa am înţeles, că domnul Mihai Ghimpu a hotărât să continue această experienţă de conlucrare cu Curtea Constituţională şi deja a depus sau are de gând să depună încă o contestare la Curtea Constituţională, să conteste constituţionalitatea acestei legi, adoptate, a propos, în grabă. Depinde de măiestria domnului Ghimpu de a prezenta aceste probe şi de măiestria Curţii Constituţionale de a le analiza. Dar, reieşind din cazul de ieri, ambele părţi, şi domnul Ghimpu, şi Curtea Constituţională, judecătorii Curţii Constituţionale au dat dovadă că ei cu brio utilizează cunoştinţele şi experienţa lor din domeniul dreptului.”
Europa Liberă: Şi ultima întrebare: totuşi pentru actuala situaţie din Republica Moldova ce e mai bine, alegeri parlamentare anticipate sau constituirea unei noi majorităţi parlamentare?
Stanislav Pavlovschi: „Eu cred că totuşi noi avem nevoie să semnăm la Vilnius Acordul de Asociere despre care este vorba şi aşa mai departe. Aceasta este o problemă urgentă pentru noi. Şi, din aceste considerente, eu aş dori să văd un guvern care să semneze aceste documente şi după aceea – alegerile anticipate. Dacă noi acum vom începe să schimbăm odinea lucrurilor şi vom începe procedura alegerilor anticipate, cu siguranţă, până în noiembrie nu reuşim şi noi vom rata această posibilitate. Şi aceasta va fi în detrimentul vectorului european al Republicii Moldova şi, în ultimă instanţă, va fi în detrimentul poporului Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Hotărârile Curţii Constituţionale se execută şi nu se discută. Totuşi nu s-a depăşit criza politică. Ce trebuie făcut, ca să se meargă mai departe, în conformitate cu buchea şi spiritul legii?
Stanislav Pavlovschi: „De respectat prevederile Constituţiei şi Curtea noastră Constituţională ne-a arătat un exemplu absolut strălucit cum trebuie făcut acest lucru. Deci, dacă noi ne referim la situaţia care s-a creat la noi în ţară, este vorba despre desemnarea primului ministru interimar şi al doilea lucru: înaintarea altei candidaturi în funcţia de candidat la funcţia de prim-ministru.”
Europa Liberă: Aceasta ar fi varianta pe care trebuie să meargă şeful statului acum?
Stanislav Pavlovschi: „Da, desigur. Şeful statului nu mai are altă ieşire din situaţie, deoarece Constituţia prevede responsabilitate şi pentru şeful statului, în cazul în care dânsul încalcă prevederile Constituţiei. Preşedintele ţării, când depune jurământul, jură să respecte prevederile Constituţiei. Şi în cazul în care preşedintele ţării le încalcă, el încalcă jurământul său, la etapa de investire în funcţie, în calitate de preşedinte al ţării. Acesta este un lucru foarte şi foarte riscant şi pentru domnul preşedinte. Domnul preşedinte trebuie să respecte Constituţia întocmai.”
Europa Liberă: Desemnarea unui premier interimar până când?
Stanislav Pavlovschi: „Este bună întrebarea. S-a vorbit foarte mult despre termenul de rezonabil. Din punctul meu de vedere, acest termen rezonabil demult e depăşit şi adoptarea hotărârilor, care vădit încalcă Constituţia şi care duc la tărăgănarea acestui exerciţiu democratic, nicicum nu pot fi considerate ca un temei care ar putea fi drept explicaţie pentru caracterul rezonabil al acestui termen. Eu cred că, în situaţia dată, poate fi vorba de câteva zile.
Domnul preşedinte trebuie să procedeze cât mai curând posibil şi să desemneze candidatura la ambele funcţii, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, deoarece repet, poate să apară problema responsabilităţii domnului preşedinte, fiindcă Parlamentul cu două treimi din voturile deputaţilor poate destitui preşedintele din funcţie în cazul în care el încalcă Constituţia. Aceasta este foarte şi foarte riscant. Cred că domnul Timofti nu are nevoie de aşa ceva, la vârsta lui atât de onorabilă.”
Europa Liberă: Domnule Pavlovschi, dar mai este actualul guvern în exerciţiu unul funcţional?
Stanislav Pavlovschi: „Clar că guvernul are diferite subdiviziuni şi, indiferent dacă este prim-ministrul în funcţie, nu este, subdiviziunile lucrează. Aşa că aceasta în niciun caz nu influenţează funcţionalitatea structurilor guvernului.”
Europa Liberă: Admiteţi că am putea să ne alegem şi cu un guvern provizoriu?
Stanislav Pavlovschi: „De ce nu? În ţara noastră totul este posibil, deşi aceasta depinde atât de voinţa domnului preşedinte, cât şi de voinţa domnilor deputaţi, care, în ultimă instanţă, trebuie să voteze candidatura propusă.”
Europa Liberă: Ce se întâmplă, dacă, de exemplu, s-ar retrage miniştrii din Partidul Liberal Democrat?
Stanislav Pavlovschi: „Nimic nu se întâmplă, fiecare ministru are locţiitorii săi şi fiecare are câte doi viceminiştri. În cazul, în care ministrul se retrage, activitatea va fi asigurată oricum.”
Europa Liberă: Despre alegeri parlamentare anticipate se mai poate vorbi în actuala situaţie?
Stanislav Pavlovschi: „Ultimele evenimente, care au avut loc la noi în ţară, clar demonstrează că noi ne îndreptăm spre alegeri anticipate. Aceasta e şi interzicerea NIT-ului şi interzicerea secerii şi ciocanului, şi interzicerea votării în baza paşapoartelor sovietice, şi introducerea sistemului electoral mixt – toate aceste evenimente nu pot fi analizate separat, ele trebuie să fie analizate în ansamblu. Aceste lucruri nu pot fi interpretate altfel decât nişte paşi în direcţia alegerilor anticipate.”
Europa Liberă: Ca să se ajungă la un scrutin anticipat, trebuie să se consume toţi paşii pe care trebuie să-i facă şeful statului, în conformitate cu norma legală?
Stanislav Pavlovschi: „Da, desigur, aveţi perfectă dreptate. Domnul preşedinte trebuie să înainteze candidatura, Parlamentul trebuie să voteze. Acest exerciţiu poate fi făcut de două ori, timp de 45 de zile, aşa cum prevede Constituţia. Alt lucru e că nu există termen pentru înaintarea primei candidaturi. Aşa e scris în Constituţia noastră. Preşedintele ţării este liber în ce perioadă poate să înainteze prima candidatură. Odată ce prima candidatură a fost înaintată, termenul de 45 de zile a început să se scurgă.
Oricum problema aceasta are caracter constituţional şi, în cazul în care cineva va avea dubii, nu are decât să sesizeze Curtea Constituţională din nou să interpreteze: în situaţia dată este sau nu este nevoie de interpretarea termenului de 45 de zile. Din punctul meu personal de vedere, odată ce scurgerea termenului s-a început cu înaintarea primei candidaturi a domnului Vlad Filat, această scurgere nu poate să fie întreruptă nicicum şi încălcarea Constituţiei cu atât mai puţin.
Încălcarea Constituţiei poate servi drept temei şi drept explicaţie pentru ignorarea acestui termen de 45 de zile. Aşa că domnul preşedinte se află acum în situaţia zeitnot, dacă folosim termenul din şah, limitarea de timp care duce la pierdere.”
Europa Liberă: Care a fost sensul să se aleagă procurorul, să se voteze Legea privind uninominalul, cu atâta repeziciune?
Stanislav Pavlovschi: „Eu explic acest lucru doar prin organizarea alegerilor anticipate. Paşii în cauză au fost făcuţi cu acest scop. Pentru mine acest lucru este destul de evident.”
Europa Liberă: Din decizia Curţii Constituţionale reiese că Filat nu mai poate fi candidatul pentru funcţia de premier?
Stanislav Pavlovschi: „Foarte corect. Cu decizia de ieri Curtea Constituţională a meritat tot respectul din partea societăţii noastre. Ei au dat dovadă de o interpretare absolut strălucită a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, făcând referire şi la practicile internaţionale, şi la diferite instrumente internaţionale la care Moldova face parte. Deci a fost o interpretare absolut strălucită. Eu cred că decizia de ieri, hotărârea de ieri va intra în analele jurisprudenţei Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Şi totuşi sunt voci care spun că, prin această stipulare, Curtea Constituţională, de fapt, a introdus prezumţia vinovăţiei, care este contrară Constituţiei Republicii Moldova?
Stanislav Pavlovschi: „Nu, prezumţia nevinovăţiei nu are aplicare decât în sfera urmării penale. Nimeni nu poate fi considerat vinovat, decât atunci când vinovăţia e stabilită şi aşa mai departe. Deci aceasta e prevederea Constituţiei şi prevederea Codului de Procedură Penală. Ceea ce ţine de sfera politicului şi activităţii la nivel înalt, noi nu putem permite ca oamenii asupra cărora planează suspiciunea de corupţie să deţină funcţii supreme în aparatul de stat. Aceasta e o aberaţie, aceasta este o profanare a democraţiei.
Prezumţia nevinovăţiei nu are nimic, nici în clin, nici în mânecă cu activitatea de stat. Ea are aplicare numai în sfera urmăririi penale. Curtea Constituţională a făcut o remarcă că nicio constatare din hotărârea prezentă nu poate fi utilizată în scopul urmăririi penale, aşa că ei singuri au făcut această precizare.”
Europa Liberă: Domnule Pavlovschi, şi dacă, eventual, se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, cum vor vota cetăţenii, în baza acestui sistem mixt?
Stanislav Pavlovschi: „Eu aşa am înţeles, că domnul Mihai Ghimpu a hotărât să continue această experienţă de conlucrare cu Curtea Constituţională şi deja a depus sau are de gând să depună încă o contestare la Curtea Constituţională, să conteste constituţionalitatea acestei legi, adoptate, a propos, în grabă. Depinde de măiestria domnului Ghimpu de a prezenta aceste probe şi de măiestria Curţii Constituţionale de a le analiza. Dar, reieşind din cazul de ieri, ambele părţi, şi domnul Ghimpu, şi Curtea Constituţională, judecătorii Curţii Constituţionale au dat dovadă că ei cu brio utilizează cunoştinţele şi experienţa lor din domeniul dreptului.”
Europa Liberă: Şi ultima întrebare: totuşi pentru actuala situaţie din Republica Moldova ce e mai bine, alegeri parlamentare anticipate sau constituirea unei noi majorităţi parlamentare?
Stanislav Pavlovschi: „Eu cred că totuşi noi avem nevoie să semnăm la Vilnius Acordul de Asociere despre care este vorba şi aşa mai departe. Aceasta este o problemă urgentă pentru noi. Şi, din aceste considerente, eu aş dori să văd un guvern care să semneze aceste documente şi după aceea – alegerile anticipate. Dacă noi acum vom începe să schimbăm odinea lucrurilor şi vom începe procedura alegerilor anticipate, cu siguranţă, până în noiembrie nu reuşim şi noi vom rata această posibilitate. Şi aceasta va fi în detrimentul vectorului european al Republicii Moldova şi, în ultimă instanţă, va fi în detrimentul poporului Republicii Moldova.”