Preşedintele în exerciţiu al OSCE și-a exprimat îngrijorarea faţă de evenimentele din Zona de Securitate

Eugen Carpov: s-a reușit detensionarea situației.


Într-un comunicat de presă, Kojara a cerut ambelor părţi să „se abţină de la orice acţiuni unilaterale care pot provoca tensiuni sau chiar situaţii conflictuale”.

Şefa misiunii OSCE de la Chişinău Jennifer Brush a dat și ea publicităţii o declaraţie în care condamnă ferm incidentul de la Varniţa şi cere reducerea tensiunilor între cele două părţi.

Brush a cerut părţii transnistrene să se abţină de la acţiuni unilaterale, ca acelea de noaptea trecută, ce pot destabiliza situaţia.

Luarea de poziție a OSCE vine după ce autoritățile transnistrene au instalat unilateral în cursul nopții trecute mai multe puncte de control la Varnița.

Posturile au fost demontate după o ședință în regim de urgență a Comisiei Unificate de Control.

În cadrul şedinţei guvernului de la Chișinău, convocată sâmbătă de premierul interimar Iurie Leancă, ministrul de externe în exerciţiu Dorin Recean a confirmat că cele 4 vagoane instalate de autorităţile transnistrene au fost deja ridicate.

Iniţial, autorităţile de la Tiraspol au spus că au instalat posturile pentru a preveni contraband, aserţiune respinsă de vice premierul pentru reintegrarea Eugen Carpov, citat tot de IPN.

„Astfel de acţiuni instigatoare pot submina definitiv mecanismele existente de menţinere a păcii, dar şi reconfirmă convingerea privind necesitatea instituirii unei inspecţii civile internaţionale care să monitorizeze situaţia actuală din Zona de securitate”, se spune într-un comunicat de presă al Biroului de Reintegrare, citat de Unimedia.

Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov e citat cu declarația că „urmare a acţiunilor întreprinse în cooperare cu partenerii internaţionali şi cu susţinerea populaţiei din localitate s-a reuşit detensionarea situației acesteia”.

Premierul interimar Iurie Leancă a discutat sîmbătă telefonic situaţia din Zona de Securitate, cu preşedintele în exerciţiu al OSCE Leonid Kojora, ministrul de externe al Ucrainei.