Găgăuzia refuză angajarea membrilor minorităților sexuale

„Legea este total ilegală pentru că ea contravine și Constituției, și legii nr. 121 pentru asigurarea egalității, o lege pentru toată R. Moldova.”


Deputații găgăuzi au aprobat astăzi în unanimitate o lege care permite companiilor și instituțiilor să refuze angajarea membrilor minorităților sexuale, interzice paradele gay și căsătoriile între persoane de același sex. Inițiatorul legii, președintele comisiei juridice din Adunarea Populară Ivan Burgudji, a spus că ea este necesară pentru a apăra securitatea Găgăuziei și „fondul genetic al poporului găgăuz”. Iată cum a comentat inițiativa Angela Frolov, de la centrul Gender-Doc Moldova.

Angela Frolov: „Pregătim două scrisori, una către Centrul pentru Drepturile Omului, (oficiul ombudsman-ului) și a doua către Cancelaria de Stat în care rugăm să reacționeze pe căile lor sau prin judecată ca să anuleze această așa-numită lege votată astăzi în Găgăuzia. Legea este total ilegală pentru că ea contravine și Constituției, contravine și legii nr. 121 pentru asigurarea egalității, care este o lege pentru toată Republica Moldova.

Noi încă nu am văzut textul legii adoptate astăzi, dar din ce am înțeles din presă sunt interzise în Găgăuzia căsătoriile homosexuale. Nu înțeleg cum poate fi interzis ceva ce nici nu există la moment. Este foarte limpede că este o aberație și o frază trântită doar pentru a stârni careva reacții de la oamenii mai puțin informați. Dar asta deranjează mai puțin, pentru că interzice ceea ce nu există.

Ceea ce deranjează mai mult este că (legea) permite angajatorilor să nu angajeze la serviciu o persoană care pare să fie homosexual. Aici este pericolul nu doar pentru persoanele homosexuale, pentru că sunt foarte puțini homosexuali care „arată” homosexuali. Este un pericol și pentru bărbații mai „stilați”, este un pericol pentru oricare persoană pe care angajatorul nu vrea s-o angajeze din careva considerente și zice: „Păi mi-a părut că-i gay și de aceea nu l-am angajat”.

Este o practică foarte periculoasă, în opinia noastră. Și înțelegem foarte bine de unde se trag rădăcinile, pentru că am văzut în imaginile de la Comrat alături de reprezentanții găgăuzi la acea ședință și reprezentanții bisericii. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe sunt peste tot unde se iau asemenea decizii în Republica Moldova, ceea ce ne face să ne gândim că biserica a mers deja mult mai departe decât poate să-și permită într-un stat secular.”