Șomajul în Republica Moldova

Tamara Grejdeanu în dialog cu Raisa Dogaru, director-adjunct al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.


Raisa Dogaru: „Șomajul constituie 5,6 procente. În principiu nu pare atât de mare însă sunt probleme pe piața muncii pentru persoanele din mediul rural unde numărul locurilor de muncă este insuficient. Cel mai mare șomaj este în rândul tinerilor, care constituie 13 procente. Alte categorii de persoane care întâmpină probleme pe piața muncii sunt persoanele cu vârstă prepensionară, persoanele cu dizabilități și alte grupuri vulnerabile. Este puțin în creștere șomajul de lungă durată, adică o perioadă de un an și mai mult persoanele nu-și pot găsi un loc de muncă. Dacă e să ne referim la piața muncii, aceasta permanent solicită locuri de muncă pentru muncitori, muncitori calificați, muncitori necalificați. Actualmente avem în baza de date peste șase mii de locuri de muncă.”

Europa Liberă: Doamna Dogaru, dacă e să ne referim la numărul celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, este acesta stabil, sau crește, descrește?

Raisa Dogaru: „
Este în descreștere. Indicatorii noștri ne arată că totuși din ce în ce mai puțini se află în căutarea unui loc de muncă, însă noi am extins canalele de comunicare cu persoanele. Foarte mulți tineri caută de sine stătător locuri de muncă. Noi avem un portal informațional unde angajatorii pot să plaseze informația despre locurile de muncă și tinerii pot accesa de sine stătător aceste locuri de muncă. Chiar la Chișinău avem un centru de informare despre piața muncii unde persoanele se pot duce fără a fi înregistrate și pot accesa baza de date a locurilor de muncă.”

Europa Liberă: Dar situația celor care pleacă să muncească peste hotare, este cunoscută, sau se duce o evidență, dacă revin ei înapoi?

Raisa Dogaru:
„De angajarea peste hotare se ocupă agențiile private de ocupare, noi nu avem o evidență. Agenției Naționale în ultima perioadă i-a revenit funcția de angajare peste hotare în baza acordurilor interguvernamentale. S-au încheiat două acorduri, cu Israelul și cu Italia și noi suntem implicați în acest proces de a selecta persoanele potrivite.”

Europa Liberă: Spuneați că în mediul rural sunt ei mai mulți șomeri, de ce avem această situație?

Raisa Dogaru:
„În mediul rural într-adevăr nu avem suficiente locuri de muncă. Li se propun locuri de muncă în centrele raionale, chiar în Municipiul Chișinău, noi le aducem la cunoștință toată informația de pe piața muncii dar nu toate persoanele pot să se deplaseze la o distanță mai mare. Mobilitatea în rândul persoanelor nu este atât de înaltă, decât tinerii pot să accepte mai ușor, dar și pentru ei există anumite dificultăți de a se deplasa.”

Europa Liberă: Să ne spuneți de ce servicii poate beneficia un tânăr care nu este angajat, care este în căutarea unui loc de muncă?

Raisa Dogaru:
„Orice persoană poate să se adreseze la Agențiile pentru ocuparea forței de muncă pentru a fi ajutat să își găsească acest loc de muncă. În primul rând avem baza de date și îl orientăm, la ce angajator, într-o meserie oarecare. Depinde, dacă persoana are o profesie noi îi sugerăm unde să se adreseze. În cazul când persoana nu are o profesie noi îi propunem cursuri de instruire.”

Europa Liberă: Dar există o tendință, atunci când vorbim de profesiile care sunt solicitate pe piața muncii?

Raisa Dogaru:
„Noi avem locuri de muncă din diferite domenii. Avem din industria de prelucrare, industria textilă, avem în servicii, în agricultură. Este o varietate a locurilor de muncă aș spune, însă numărul lor nu este atât de mare. Este acest dezechilibru rural- urban, și chiar dacă persoanele care adresează la noi sunt în mare parte din mediul rural, locurile de muncă sunt în mediul urban. Iată din această cauză este foarte greu să găsim persoanele potrivite.”

Europa Liberă: Dintre cei care nu sunt angajaţi, cei mai mulți sunt bărbați, sau femei?

Raisa Dogaru:
„Conform statisticii aș spune că noi avem așa un echilibru de gen, dar totuși mai multe probleme întâmpină femeile. Chiar dacă după statistică pare a fi un echilibru și locuri de muncă sunt mai puține pentru femei.”

Europa Liberă: Cum apreciați dumneavoastră piața muncii din perspectiva necesităților, sau care ar fi aspectele în care se cere o intervenție?

Raisa Dogaru:
„Ar trebui întreprinse măsuri ce țin de sporirea numărului locurilor de muncă, mai ales pentru cetățenii din mediul rural. Adică ar fi binevenite, oportune ,investiții în acest mediu , în anumite ramuri unde persoanele să poată fi absorbite de aceste întreprinderi, pentru ca să nu fie în căutarea unul loc de muncă chiar și peste hotare.”