Libertatea și siguranța persoanei în Moldova

Vadim Vieru: „Menirea acestei platforme este de a colecta cazurile legate de încălcarea dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei”.

„Libertatea și siguranța persoanei în Moldova” — este o platformă on-line care îşi propune să creeze o hartă a cazurilor în care persoanele au fost arestate cu încălcarea normelor de drept. De asemenea, spun iniţiatorii platformei, vizitatorii paginii pot semnala cazuri de încălcare a drepturilor omului în situaţii de arest preventiv. Mai multe aflăm de la unul dintre autorii proiectului, avocatul asociaţiei „Promo Lex”, Vadim Vieru.

Europa Liberă: Mai întâi de toate, care este menirea platformei on-line „Libertatea şi siguranţa persoanei în Moldova”?

Avocatul Vadim Vieru

Vadim Vieru: „Menirea acestei platforme este de a colecta cazurile legate de încălcarea dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei în Republica Moldova prin utilizarea unei metode mai inovative care este această platformă, creată pe baza unui concept internaţional numit platforma Ushahidi.

Noi am încercat să preluăm cele mai bune practici din alte state, care au fost folosite prin aplicarea acestei platforme şi am încercat să transpunem această idee şi în Republica Moldova ţinând cont de faptul că la noi dreptul la libertate şi siguranţă al persoanei este unul dintre cele mai încălcate în Republica Moldova, fapt ce dă foarte multă bătaie de cap statului la CEDO. Dar cel mai grav este faptul că foarte mulţi cetăţeni au de suferit.”

Europa Liberă: Cum vă poate găsi cetăţeanul?

Vadim Vieru: „Cetăţeanul ne poate găsi foarte uşor în internet. La moment este folosită această platformă în varianta close map, adică este o variantă de testare. Dar chiar dacă este o variantă de testare, orice cetăţean poate să raporteze situaţia. intenţionăm ca într-o perioadă de o lună-două să dezvoltăm această platformă şi să fie lansată în varianta www.arrest.crowdmap.com, ca să fie cât mai accesibilă pentru cetăţenii care doresc să raporteze anumite cazuri.”

Europa Liberă: Cui se adresează acest serviciu, în primul rând?

Vadim Vieru: „În primul rând, acest serviciu se adresează persoanelor care au avut de suferit în rezultatul încălcării dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei. Adică, persoanele care au fost reţinute în mod abuziv de către poliţişti, sunt deţinute în mod abuziv în sediul inspectoratelor de poliţie, faţă de care judecătorii de instrucţie au aplicat nejustificat arestul ca măsură preventivă.

Aceasta este prima categorie de la care noi mizăm că vor exista raportări şi pentru care credem că va fi un folos real. Dar ea este utilă şi pentru organizaţiile non-guvernamentale, apărători ai drepturilor omului dar şi pentru instituţiile statului pentru că instituţiile statului, care evident recunosc problema şi doresc să o soluţioneze, să poată vedea unde este focarul problemelor. Adică, unde apar acele încălcări, în care inspectorate de poliţie, în care judecătorii, etc.”

Europa Liberă: Să înţelegem că oficial o astfel de statistică nu există? Structurile statului nu au o astfel de statistică?

Vadim Vieru: „Există o astfel de statistică, dar, iarăşi, această statistică apare deja după ce Republica Moldova a fost condamnată la CEDO. Din cele peste 200 hotărâri pierdute de Moldova acolo, circa 15% reprezintă violări ale dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei.”

Europa Liberă: Spuneţi-ne cum se va derula procesul? Să zicem că cineva a fost victima unui abuz sau s-a ciocnit cu o problemă, el ce face? Deschide internetul şi intră pe pagină, ce urmează?

Vadim Vieru: „După ce platforma aceasta va fi mediatizată şi va fi cunoscută, victima abuzului accesează pagina, este un formular special care poate fi accesat, se completează şi se expediază. Imediat, această raportare apare la administratorul acestei pagini web, care poate realiza ulterior alte acţiuni. De asemenea, preconizăm să fie posibilitatea ca persoana să raporteze şi prin intermediul unui SMS – o variantă care este cea mai rapidă şi care într-un fel este şi cea mai practică, ţinând cont de faptul că persoanele arestate sau reţinute nu prea au acces la internet la modul practic.”

Europa Liberă: În ultimii ani au fost realizate mai multe studii care plasează R. Moldova în topul ţărilor cu cel mai mare număr de arestări pe cap de locuitor, ţinând cont de faptul că foarte multe dintre hotărârile CEDO vizează anume încălcarea procedurii de arest şi de privare neîntemeiată de libertate. În calitate de reprezentant al unei organizaţii care apără drepturile omului, puteţi să ne spuneţi în ce măsură obiecţii Curţii au condus la o schimbare în aplicarea arestului de către judecători?

Vadim Vieru: „Într-adevăr, chiar dacă CEDO a pronunţat foarte multe hotărâri pe Republica Moldova, legate de Articolul 5, este un paradox faptul că foarte puţine modificări în legislaţie care au fost făcute au dus la schimbarea acelei practici negative care persistă în sistemul de drept de la noi. Adică, judecătorii de instrucţie continuă să nu motiveze hotărârile de arest, se continuă arestarea doar în baza demersului de arestare fără examinarea unor probe, poliţiştii continuă să sechestreze fără vreo justificare sau să reţină contravenţional persoanele şi alte tipuri de violări care sunt foarte multe în domeniul dat, adică pe Articolul 5 al Convenţiei Europene.”

Europa Liberă: Dar de ce credeţi că persistă, continuă practica aceasta de abuzuri?

Vadim Vieru: „Eu singur nu pot să-mi explic de ce persistă, dar probabil că este deja o practică înrădăcinată pe parcursul multor ani, pentru că, într-un fel, în sistemul actual activează şi persoane care au activat în perioada sovietică. Respectiv, ei consideră ca o practică mai benefică faptul că faptul de a aplica anumite norme decât aplicarea acelor norme recomandate de CEDO.

Aş vrea să mai menţionez aici un lucru – dacă e să vorbesc despre judecătorii de instrucţie, majoritatea acestora sunt foşti procurori, respectiv aceştia atunci când aplică măsuri preventive faţă de persoane, le aplică din perspectiva părţii de acuzare. Pentru că ei chiar dacă au devenit judecători de instrucţie, încheierile pe care le emit, demonstrează faptul că aceştia mai au încă o mentalitate de procuror şi, mai grav, au o mentalitate de procurori sovietici.

Cel mai grav este faptul că şi tinerii care vin în sistem, preiau acele practici negative. Totuşi, sunt schimbări pentru că avem deja Institutul Naţional al Justiţiei, unde se face o instruire continuă şi unde se pune foarte mult accent pe Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi pe jurisprudenţa Curţii.”

Europe Liberă: Bănuiesc că această platforma la care aţi pus umărul va fi accesibilă şi cetăţenilor din stânga Nistrului.

Vadim Vieru: „Da, evident, această platformă va fi accesibilă şi cetăţenilor din stânga Nistrului. Aş vrea să menţionez că acolo situaţia este mult mai gravă ca în Republica Moldova pentru că acolo, de fapt, persoanele sunt reţinute de către pseudo-autorităţi şi sunt condamnate, iarăşi, de către pseudo-instanţe de judecată.

Aici aş vrea să punctez un fapt foarte alarmant la care autorităţile Republicii Moldova nu prea atrag atenţia şi anume faptul că în regiunea transnistreană practic sunt deţinute de patru ori mai multe persoane la 100.000 locuitori decât în Republica Moldova. în închisorile de acolo se află de patru ori mai multe decât în închisorile din Republica Moldova, dacă să co-raportăm la 100.000 locuitori şi faptul cel mai grav este că persoanele de acolo sunt deţinute în condiţii foarte proaste şi sunt deţinute de către nişte instituţii private, pentru că închisorile de acolo nu le putem numi închisori. Ele nu au fost ca atare şi nu pot fi închisori pentru că au fost create de către o administraţie ilegală.

În al doilea rând, acolo abuzul în domeniul libertăţii şi siguranţei persoanei este folosit de către administraţie, în majoritatea cazurilor, pentru realizarea unor scopuri ilegale: pentru a estorca bani sau pentru a şantaja pe cineva. Ca exemplu, aş vrea să aduc cel mai recent caz, unde „Promo Lex” acordă insistent asistenţă juridică, este cazul Eriomenko, care a fost sechestrat şi este deţinut acum într-o pseudo-închisoare din regiunea transnistreană pentru a estorca de la acesta o sumă importantă de bani.”