Bulgaria în ajun de alegeri anticipate

Premierul în exercițiu Boyko Borisov.

După 4 ani de laude la adresa lui Borisov, cel mai puternic grup mediatic și-a schimbat politica la 180 de grade.



Pentru primă dată în ajun de alegeri linia de demarcație dreapta-stîngă a fost înlocuită de una nouă – pe de o parte întreaga opoziție, pe de alta – partidul GHERB condus fostul general de poliție Borisov, pompier de meserie, campion la carate, fost bodyguard al dictatorului comunist Jivkov.

Centriștii lui Borisov și socialiștii lui Stanișev apar la egalitate în treisondaje. Alte două acordă un avantaj de 9-10% foștilor guvernanți.

Un indiciu, ceva mai sigur că la Sofia va putea avea loc o schimbare, este faptul că după 4 ani de laude la adresa lui Borisov, cel mai puternic grup mediatic și-a schimbat politica la 180 de grade.

În viitorul parlament vor mai intra partidul etnicilor turci, ultranaționaliștii și mișcarea „Bulgaria a cetățenilor” condusă de ex-comisarul european Meglena Kuneva.

Aproape de pragul de 4% se află partidul fostului premier Ivan Kostov și alte căteva formațiuni mai mici.

Campania a fost dominată de scandaluri care au redus din popularitatea lui Borisov. Întăi a apărut dosarul agentului „Budha” - Borisov, folosit drept sursa de informații pentru unii capi ai lumii interlope cu care viitorul premier a avut afaceri comune.

A urmat „Watergate-ul bulgăresc”. 3 din ultimii 4 șefi ai departamentului tehnic al Ministerului de interne au depus mărturii împotrivă ex-ministrului Țvetanov, declarând că el ar fi ordonat ascultarea unor politicieni, oameni de afaceri și ziariști.

Scandalul a luat proporții în urmă apariției înregistrării unei convorbiri la vila ex-premierului - un caz tipic de trafic de influență garnisit cu cinism.

Joi, fostul ministru de interne Țvetanov a contraatacat, acuzându-l pe liderul opoziției Stanișev că și-a cumpărat postul de președinte al Partidului socialiștilor europeni.

A fost menționată cifra de 116 milioane de euro împreună cu numele lui Hanes Svoboda - șeful grupului socialist în parlamentul european, a cărui soție ar fi participat la un concurs public aranjat în perioada în care Stanișev a fost prim-ministru.

Liderul socialist a renunțat la imunitate și a cerut procuraturii să ancheteze cât mai repede acuzațiile.

Cel din urmă caz ilustrează caracterul campaniei, în care temele economice și sociale au rămas la periferia dezbaterilor.