UE pune capăt secretului bancar

Miniștrii de finanțe ai UE au stabilit o listă comună a paradisurilor fiscale.

Pe fondul crizei datoriilor și al deficitelor grave ale unor țări europene, miniștrii de finanțe din UE discută la Bruxelles căi de reducere a evaziunii fiscale și alte măsuri de consolidare bugetară.

Începând din 2015, în mai puțin de doi ani, secretul bancar ar putea să dispară din Europa, cu excepția, poate a Elveției și a Liechtensteinului. In Uniunea Europeană, în schimb, doar Austria mai practică încă secretul bancar, în vreme ce Luxembourgul a acceptat recent – teoretic - să îl suprime.

Înainte de a-și suprima secretul bancar, Luxembourgul cere însă acum ca UE să negocieze acorduri similare cu cele cinci paradisuri fiscale europene din afara UE. Elveția, Liechtenstein, Andorra, Monaco și San Marino.

Miniștrii de finanțe ai UE, reuniți astăzi la Bruxelles, au stabilit de altfel o listă comună a paradisurilor fiscale grație cărora multe întreprinderi și particulari din UE își salvează fondurile fără a plăti impozite.

Luni, reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro (17 din 27) se încheiase într-o cacofonie totală, miniștrii necăzând de acord nici asupra propusei uniuni bancare europene, nici asupra modalităților de combatere a evaziunii fiscale.

Uniunea bancară europeană, care ar trebui să pună cele circa 6000 de bănci europene sub o autoritate unică, e întârziată de reticențele Germaniei. Berlinul nu contestă principiul uniunii bancare, ci afirmă doar că pentru a pune bazele unui asemenea organism ar trebui operată o modificare a tratatelor europene. Parisul, în schimb, afirmă că nu există obstacole juridice în calea acestui proiect, care ar trebui să instaureze un mecanism unic capabil de pildă să supervizeze o lichidare a băncilor falimentare.

Miniștrii au aprobat plata unei prime tranșe de 2 miliarde de euro Ciprului, iar în privința Sloveniei, următoarea țară ce ar putea avea nevoie de un plan de salvare financiară de tip bail-out, miniștrii au afirmat că în realitate Slovenia se poate salva singură, ceea ce majoritatea analiștilor consideră implauzibil.

Se speră ca toate aceste măsuri să fie finalizate înainte de reuniunea la vîrf europeană de săptămâna viitoare, pentru a putea fi aprobate de cei 27 de lideri.

Summitul UE de săptămâna viitoare va avea ca temă combaterea evaziunii fiscale la nivel european, iar liderii vor face mari presiuni asupra premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker, care nu e altcineva decât... fostul șef al Eurogrupului.