Despre noul scandal diplomatic americano-rus

Boris Volodarsky, un veteran al serviciilor speciale ruseşti, crede că arestarea lui Fogle ar putea fi un răspuns la multele cazuri de spionaj rusesc dezvăluite în ultimii ani în Statele Unite.

Serviciul de informații al Rusiei, FSB, a anunțat marți că a reținut un diplomat din Statele Unite care ar fi încercat să recruteze pentru serviciile de informații americane un ofițer rus de contraterorism. Dar Boris Volodarsky, un veteran al serviciului de informații militar al Rusiei, trăitor la Londra, a declarat corespondentei noastre Claire Bigg că acuzațiile sunt inventate.

„Nici un expert nu poate crede că acuzațiile sunt reale”, a spus Volodarsky, adăugând că în ziua de astăzi operațiunile de recrutare în spionaj se fac cu totul altfel și că în cazul diplomatului american Ryan Christopher Fogle autoritățile ruse au înscenat „o comedie proastă din anii 70”.

Autoritățile ruse spun că l-au arestat pe Fogle când acesta purta o perucă blondă, o hartă a Moscovei, o busolă, un cuțit și mari sume de bani-gheață.

Volodarsky spune că recrutările nu se fac niciodată la Moscova, ci în străinătate, iar presupusul echipament găsit asupra lui Fogle nu se mai folosește în spionaj de câteva decenii.

Coperta cărţii lui B.Volodarsky "The Poison factory KGB"

Volodarsky a mai spus că agentul care vrea să recruteze nu merge niciodată la întâlnire cu lucruri care ar putea să-l compromită, în nici un caz cu peruci, cu scrisori în care se spune limpede ce are de gând. Volodarsky spune că suma pomenită de autoritățile ruse ca recompensă pentru persoana recrutată, anume un milion de dolari, ar putea fi plauzibilă numai în cazul unei surse foarte importante, dar ea s-ar plăti eventual după o lungă perioadă de cooperare. Iar 100.000 de dolari ca primă tranșă nu s-ar plăti în bani-peșin, ci s-ar transfera într-un cont din străinătate, de exemplu din Elveția.

Volodarsky crede că arestarea lui Fogle ar putea fi un răspuns la multele cazuri de spionaj rusesc dezvăluite în ultimii ani, începând din 2010, când au fost identificați 11 spioni ruși în Statele Unite.

Volodarsky spune că după ce va ajunge în Statele Unite Fogle va fi intervievat în detaliu de agenția americană de contrainformații și că dacă a lucrat într-adevăr pentru CIA, va fi în cele din urmă pus pe liber.