În Portugalia, Curtea Constituțională s-a distins luna trecută, când a respins măsurile de austeritate ale guvernului ca fiind... neconstituționale.
Curtea Constituțională, care veghează asupra respectării legilor de catre celelalte tribunale si institutii ale statului, este o creație relativ recentă. Curtea Supremă a Statelor Unite e considerata a fi cea mai veche curte constitutionala din lume, intrucît a fost prima care a invalidat sentinta unui tribunal ca fiind contrara Constitutiei.
In forma lor actuala, Curtile Constitutionale au aparut abia dupa al Doilea razboi mondial, incepind cu anii '50. Ba chiar, o tara cu traditie juridica atat de veche cum e Belgia s-a dotat cu o Curte Constitionala abia in 1980. Romania, la rîndul sau, ca si alte tari vecine, nu a creat o Curte Constitutionala decit dupa caderea comunismului, mai precis in 1992.
Pe continent, modelul cel mai studiat si mai functional este cel al Curtii Constitutionale a Germaniei. Creata dupa razboi, ea a fost de la inceput separată de celelalte institutii ale statului si instalata chiar intr-un oras aparte de capitala, in Karlsruhe, unde a ramas de atunci.
Fiecare Curte Constituțională e cunoscută pentru anumite verdicte care au făcut dată în istoria juridică a țării respective. Unele pot părea surprinzătoare.
Astfel, Curtea Suprema a SUA a dat dreptate, în 1964, cotidianului New York Times, care fusese dat in judecată de către un comisar de poliție din statul Alabama despre care ziarul publicase informații inexacte. Curtea Supremă a decis că libertatea presei si a dezbaterilor publice ar fi limitată îngrijorător dacă funcționarii publici ar putea oricând da in judecată un ziar pentru afirmații eronate făcute din greșeală.
In Germania, Curtea Constituțională e cunoscută pentru deciziile sale eurofile, cum a fost cea de anul trecut când judecătorii de la Karlsruhe au hotărât, intr-un caz initiat de oponenții monedei unice europene, euro, că Germania se poate alătura Mecanismului European de Stabilitate, prin care se caută protejarea pe viitor a zonei euro.
In România, Curtea Constituțională a intervenit anul trecut anulând referendumul prin care se căuta demiterea președintelui Băsescu și reinstalandu-l pe acesta in funcție. Controlul aspra compoziției Curții Constituționale a rămas de atunci o importantă preocupare a diferitelor facțiuni din politica română.
In sfârșit, în Portugalia Curtea Constituțională s-a distins luna trecută, când a respins măsurile de austeritate ale guvernului ca fiind... neconstituționale.