Raportul Departamentului de stat american 2012 despre libertatea religioasă în lume și în Moldova.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a dat publicității un nou raport anual despre libertatea religioasă în lume, în care se spune că această libertate s-a aflat în declin anul trecut în multe țări. Republicii Moldova figurează și ea...
În raportul dat publicității luni seara la Washington se spune că libertatea confesională în Republica Moldova a fost în general respectată de guvern anul trecut și că nu s-au produs schimbări semnificative.
Însă, s-au înregistrat relatări despre „discriminarea în societate pe baza afilierii, credinței sau practicii religioase, inclusiv abuzuri verbale, distrugerea proprietății și amenințări cu abuzul fizic, în special în zonele rurale”, fără ca guvernul să fi luat măsuri pentru a preveni asemenea situații sau a-i trage la răspundere pe cei vinovați. Printre minoritățile religioase discriminate în felul acesta sunt menționați martorii lui Iehova, evreii, musulmanii.
Raportul notează că „tratamentul preferențial” aplicat Mitropoliei Moldovei continuă. Este citată cu îngrijorare decizia municipiului Bălți din februarie trecut de a se declara „zonă de sprijin special pentru Biserica Ortodoxă din Moldova”, un exemplu urmat de cel puți alte cinci localități. În regiunea separatistă Transnistria, spune raportul, „autoritățile aplică restricții legislative și administrative împotriva libertății religioase”.
Raportul mai menționează refuzul autorităților locale de la Chișinău de a permite comunității evreiești să instaleze acolo unde își dorea o menoră la sărbătoarea Hanuka în decembrie trecut.
În același timp, este amintit gestul guvernului care a donat în aprilie 2012 documente de arhivă muzeului din Statele Unite al Holocaustului.
La nivel global, raportul Departamentului de Stat despre libertatea religioasă menționează o „creștere globală continuă a antisemitismului”.
Acest lucru a fost scos în evidență la conferința de lansare a raportului de către ambasadoarea pentru Libertate Religioasă Internațională, Suzan Johnson Cook:
Ambasadoarea Cook a mai spus că sunt evidente sentimentele anti-islamice și discriminarea musulmanilor în regiuni atât de diferite ca Europa și Asia.
Raportul Departamentului de Stat american despre libertatea religioasă în 2012 cuprinde aproape 200 de țări. El arată că China, Rusia, Iranul, Arabia Saudită și țările Central Asiatice rămân printre locurile unde este cel mai dificil să-ți practici religia nestingherit. În același timp, sunt aduse numeroase exemple de țări cu lideri autoritari care limitează sau suprimă ideile și practicile religioase.
La lansarea raportului, secretarul de stat John Kerry a spus că Statele Unite îl folosesc pentru a-și promova la nivel mondial convingerea că „libertatea de a mărturisi și practica credința, de a crede sau nu, ori de a schimba credința este dreptul înnăscut al fiecărei ființe umane”:
„Când țările subminează sau atacă libertatea religioasă, nu doar că îi amenință injust pe cei în care țintesc, dar își pun în pericol propria stabilitate, fapt pe care îl vedem în atâtea locuri. Atacurile împotriva libertății religioase sunt, prin urmare, atât o preocupare morală cât și una strategică de securitate națională pentru Statele Unite”.
Este pentru al 15-lea an când Departamentul de Stat a întocmit un asemenea raport, spunând că ele stau la baza activităților concrete ale diplomaților americani în țările lumii, care vor rămâne vigilenți pentru a semnala abuzurile și a-i apăra pe cei a căror libertate religioasă este amenințată.