Lucrările noului Parlament de la Sofia au demarat cu scandal

Președintele bulgar Rosen Plevneliev vorbind în parlamentul bulgar, februarie 2013.

Conflit între foștii guvernanți de la GHERB și coaliția neoficială dintre socialiști și partidul etnicilor turci.


Ședința de constituire a noii Adunări Populare de la Sofia și în special alegerea în postul de președinte al acesteia a socialistului Mihail Mikov a demonstrat că activitatea legislativului va fi dominată de conflictul între foștii guvernanți din partidul GHERB pe de o parte și coaliția neoficială compusă din Partidul socialist și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Ultranaționaliștii din Ataka s-au situat pe o poziție neutră, dar de fapt nu se vor opune coaliției dominante.

Neînregistrarea a cinci deputați-ulntranaționaliști a asigurat majoritatea necesară alegerii candidatului socialist la postul de speaker.

Bulgaria va avea în curând, cel mai probabil, un guvern votat după modelul caracterizat de ex-premierul Boiko Borisov drept o conspirație la adresa parlamentarismului.

Foștii guvernanți nu au propus vicespeaker și au dat de înțeles că vor putea boicota parlamentul.

Președintele Rosen Plevneliev a anunțat că pe 23 mai va începe consultări pentru formarea guvernului.

Mandatul va fi înmânat liderului partidului cu cel mai mare număr de deputați „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” (GHERB), Boiko Borisov.

De menționat că GHERB va propune un guvern minoritar în frunte cu Borisov dar concomitent va introduce la Curtea Constituțională cererea de a fi anulate alegerile.

Ideea a fost deja respinsă de restul partidelor parlamentare, de CEC, procuratura generală, președintele Rosen Plevneliev și de premierul interimar Marin Raikov.

Candidatul partidului socialist la postul de prim-ministru Plamen Oreșearski a promis reforme radicale în ministerul de interne, majorarea alocațiilor pentru copii și introducerea de tarife diferențiate la energie electrică.

El a declarat război companiilor off-shore declarând că guvernul nu va semna contracte cu astfel de companii. Socialiștii au dat de înțeles că în pofida promisiunilor vor putea renunța la proiectul nuclear Belene.

Ei vor duce tratative cu Rosatom în vederea soluționării problemei compensațiilor financiare în urmă înghețării proiectului, evaluate de ruși la 1 miliard de euro.