Raportul Amnesty International 2012 și drepturile omului în lume

Astăzi, la prezentarea raportului la Moscova

Salil Shetty: „Guvernele au fost create ca sa apere drepturile cetăţenilor lor, nu să le încalce...”

Organizația cu sediul la Londra, Amnesty International, care a lansat astăzi un nou raport despre situația drepturilor omului în lume, descrie în special două motive de îngrijorare în cazul Moldovei: pedepsele blânde sau lipsa lor în cazurile de tortură din 2009 și discriminarea. Situația din Moldova este o mică parte a studiului care cuprinde 159 de țări.

În raportul organizaţiei Amnesty International pe anul 2012 se vorbeste despre abuzuri impotriva drepturilor omului comise in 159 de ţări şi teritorii de „cei care se afla la putere împotriva celor care le stau in calea intereselor lor”. La prezentarea raportului, secretarul general al organizaţiei, Salil Shetty,

Salil Shetty

a spus că guvernele care comit astfel de abuzuri nu mai pot folosi suveranitatea ţării lor pentru a-şi justifica acţiunile:

„Guvernele au fost create ca sa apere drepturile cetăţenilor lor, dar avem acum guverne care fac exact opusul, adica violează ele drepturile propriilor cetăţeni şi ale oamenilor care trăiesc in graniţele ţării pe care o conduc. Cred ca in acest moment scuza apărării securităţii naţioanle, a intervenţiei in afacerile interne ale unei ţari, nu mai poate fi acceptată.”

Rusia este criticată pentru represiunile liderilor opozitiei, pentru încetineala cu care ii aduce in fata justitiei pe oficialii care comit abuzuri impotriva drepturilor omului, mai ales in regiunea nord-caucaziana; şi tortura si tratamentele degradante impotriva

Serghei Nikitin

deţinutilor continuă să fie o problema. Directorul regional pentru Rusia al organizaţiei, Serghei Nikitin, a vorbit si despre rolul pe care Rusia il joaca in abuzurile comise de guvernul de la Damasc.

„Din păcate, autorităţile ruseşti continuă să furnizeze arme Siriei şi Rusia si China blochează Consiliul de Securitate ONU în adoptarea unei rezolutii care sa exercite o presiune mai mare asupra autorităţilor Siriei.”

Raportul critica Ucraina pentru tratamentele aplicate celor aflaţi in detenţie şi readuce in discutie actele de justitie ce par motivate politic. Ucraina este criticată şi pentru riscurile la care sunt expuse minorităţile sexuale in lipsa unei legislatii adecvate.

In ceea ce priveste Georgia, directorul programelor pentru Europa şi Asia Centrală, David Diaz Jogeix, a declarat postului nostru de radio că problema principala a acestei ţări in acest moment este gasirea unui echilibru politic:

„Noul guvern trebuie să găseasca echilbrul între a reforma sistemul penal de justiţie şi între a-i aduce în fata instanţelor pe cei care au comis abuzuri în guvernarea trecută, fără a folosi acest proces pentru răzbunări politice.”

Iranul este criticat pentru restrictiile severe impuse presei, libertăţii de asociere şi pentru tratamentele la care sunt supusi in detenţie atît cei incarceraţi, cit si dizidenţii politici si activistii pentru apărarea drepturilor omului. Amnesty International critica discriminarea la care sunt supuse femeile, minorităţile sexuale, etnice şi religioase. Este criticat Codul penal bazat pe legea islamică, Sharia, şi se exprimă regrete ca modificarea Codului Penal nu a dus la eliminarea pedepsei cu moartea sau a uciderii prin bataia cu pietre, lapidarea. Este criticată şi decizia autorităţilor de la Teheran de a exclude din campania electorala mii de candidaţi, in alegerile parlamentare din Martie 2012.

Amnesty International afirmă că doreşte ca toate persoanele care considera ca li s-au incalcat drepturile omului să poate să aibă acces la informatii şi la instrumentele necesare pentru a-i aduce in fata justiţiei pe cei care care se fac vinovati de abuzuri.