Viitorul nostru este în Uniunea Europeană

Vlad Filat: „Obiectivul nostru este să construim o ţară europeană, democratică, integrată în spaţiul valoric al UE şi, clar, cu o depărtare cât mai mare de la comunism.”


Europa Liberă: A fost greu să purtaţi aceste negocieri pentru a depăşi criza politică? Şi deznodământul e unul fericit astăzi?

Vlad Filat: „Deznodământul categoric este unul fericit, dar dacă este să-mi aduc aminte cum a fost în aceste negocieri, sigur, a fost foarte greu: probleme multe, supărări, experienţă tristă, care, să recunoaştem, afectează, în primul rând, încrederea între parteneri şi complică foarte mult comunicarea. Însă, aşa greu cum a fost, important este că avem acest final. Este important: acest lucru va capitaliza şi mai mult imagine atât în interior, dar, în mod special, în exterior, mă refer, sigur, la capacitatea politicienilor din ţara noastră să ajungă la o înţelegere politică, în numele ţării.”

Europa Liberă: Cât de temeinică poate fi această majoritate parlamentară, până la finele mandatului acestui legislativ?

Vlad Filat: „Ştiţi cum spune englezul: „Never say ever”. Dar, în cazul dat, noi suntem obligaţi să ducem mandatul până la sfârşit. Sper că acea înţelegere pe care am realizat-o, reflectată şi în acordul de constituire a Alianţei, cu cele mecanisme care urmează să asigure platforma de comunicare, dar şi modul în care urmează să se ia deciziile de către coaliţie, vor contribui la ducerea acestui mandat până la capăt.

Pentru că e nevoie să finalizăm mai multe proiecte importante, atât la nivel de reformă a instituţiilor, proiecte importante din domeniul infrastructurii, proiecte importante în plan extern, atât ce vizează integrarea europeană, dar şi în raport bilateral, cu un şir de ţări, atât pe dimensiunile tradiţionale, dar şi pe cele pe care ni le-am propus să fie de perspectivă, atât în Orientul Mijlociu, în Răsăritul Îndepărtat.

Dincolo de decizia de a deschide misiuni în anumite capitale ale ţărilor, importante pentru Republica Moldova, avem şi o viziune foarte clară cum să intensificăm relaţii cu ţări precum ar fi Japonia, Coreea de Sud, Qatar-ul şi tot ce ţine de Golful Persic, America de Nord, mă refer, în cazul dat, la Canada şi un şir de alte ţări. Deci Republica Moldova urmează să se regăsească, în relaţiile sale externe, deja în plan global, fiind privită politica externă.”

Europa Liberă: Ce rol a jucat factorul extern, în depăşirea acestei crize? Mă refer la Bruxelles, în primul rând.

Vlad Filat: „Aţi făcut o precizare bună, fiindcă aşteptările au fost diferite, vorbind de planul extern. Partenerii noştri europeni nu s-au implicat în procesul decizional politic din Republica Moldova, că am văzut mai multe speculaţii în acest sens. Partenerii noştri europeni au fost deschişi cu noi şi au fost dispuşi să ne dea explicaţiile necesare a ceea ce ţine de perspectiva noastră în procesul de integrare europeană. Şi, a propos, aceste discuţii pe care le-am avut şi cu Comisarul european pentru extindere şi vecinătate, Štefan Füle, care este un bun prieten al Republicii Moldova, au ajutat în a găsi argumente suficiente în a realiza această coaliţie.

Importantă a fost şi comunicarea noastră cu partenerii noştri pe dimensiunea de partid. Partidul Liberal Democrat din Moldova este parte a familiei politice europene, a Partidului Popular
Decizia ne-a aparţinut nouă, urmărind interesul R. Moldova...
European. Partidul Democrat este parte a familiei Partidului Socialist. Reprezentanţii acestor partide, din Parlamentul European, la nivel de vicepreşedinţi de Parlament European au fost la Chişinău. Am avut o discuţie în cadrul familiilor politice. Şi aceste discuţii au ajutat. Însă decizia ne-a aparţinut nouă, urmărind interesul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Miza care se pune acuma este reuniunea de la Vilnius. Pe de altă parte, este un timp foarte scurt ca Moldova să ajungă totuşi la semnarea acordurilor moldo-comunitare, onorându-şi toate angajamentele.

Vlad Filat: „Republica Moldova este pregătită deja la toate capitolele pentru aceste trei documente. La nivel de acord de asociere, noi am finalizat negocierile, inclusiv ceea ce ţine de preambul. La capitolul acordul care vizează comerţul liber aprofundat şi cuprinzător cu Uniunea Europeană, a rămas doar domeniul care vizează domeniul servicii. Deci sunt elemente tehnice care urmează a fi finalizate, în cadrul rundelor, prin intermediul teleconferinţelor, ceea ce ţine planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, noi am implementat şi faza doi. Expertiza făcută de către experţii europeni este una pozitivă.

Acuma trebuie de formalizat toate aceste realizări. Este un proces tehnic, dar necesar. Vizează procesul general al birocraţiei, atât interne, cât şi europene. Nu s-a întâmplat acest lucru din simplul motiv că am avut o criză profundă politică în ţara noastră. Acum trebuie să recuperăm.

În faţă avem Consiliul de cooperare Republica Moldova-Uniunea Europeană, la sfârşitul lunii iunie. Către acea dată urmează să contabilizăm unde suntem. Este evident că la summit-ul de la Vilnius noi nu vom reuşi să semnăm aceste acorduri, însă către acel summit noi urmează să venim cu aceste documente fie deja parafate, ceea ce urmează a fi semnat şi parafat, cu declaraţie clară de îndeplinire a condiţiilor privind liberalizarea regimului de vize. Şi, desigur, noi de la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, dincolo de aceste documente, urmărim şi o apreciere politică dată de către statele membre ale Uniunii Europene Republicii Moldova vizavi de perspectiva europeană. După acel summit, noi urmează să continuăm să muncim şi să finalizăm unele reforme începute, altele să le iniţiem, altele să le prelungim.”

Europa Liberă: Domnule Filat, între timp, am văzut Ucraina a acceptat să devină observator în cadrul Uniunii Euroasiatice. Aceasta ar fi un model şi pentru autorităţile de la Chişinău?

Vlad Filat: „Este o decizie pe care a luat-o Ucraina. Republica Moldova, cum spuneam, are obiectiv vital pentru ţară. Urmează să fortificăm relaţiile pe dimensiunea bilaterală atât cu Ucraina, cât şi cu Federaţia Rusă, Kazahstan, Belorusia, alte state membre CSI. Nu întâmplător am semnat Acordul de Liber Schimb cu Statele CSI. Însă viitorul nostru este în Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că vom semna aceste acorduri care vor duce la o integrare în spaţiul valoric european.”

Europa Liberă: Ceva mai devreme, vă întrebam cât de stabilă va fi această majoritate parlamentară, până la finele mandatului, în actualul Legislativ. De ce v-am întrebat? Pentru că liderul opoziţiei comuniste, domnul Voronin, a zis că, până în ultimul moment, ar fi negociat şi cu PD-iul, şi cu PLDM-ul pentru o altă înţelegere.

Vlad Filat: „Nu este un secret că am avut mai multe discuţii cu domnul Voronin. Mai cu seamă, atunci când am avut acel vot conjunctural în Parlament, vot care avea obiectiv să readucem
Prin definiţie, PLDM nu are cum să coalizeze cu Partidul Comuniştilor!
legislaţia ţării într-o ordine firească. Şi atât. Alte proiecte comune nu am discutat şi nu aveam cum. A tot fost cotilit harbuzul prin Republica Moldova deja vreo patru ani. Scenarii diabolice vizavi de coaliţii şi aşa mai departe.

Mai spun încă o dată: prin definiţie, Partidul Liberal Democrat din Moldova nu are cum să coalizeze cu Partidul Comuniştilor. Prea diferite sunt obiectivele pe care le avem în faţa noastră. Obiectivul nostru este să construim o ţară europeană, democratică, integrată în spaţiul valoric al Uniunii Europene şi clar cu o depărtare cât mai mare de la comunism şi tot ceea ce naşte această ideologie.

Faptul că avem, în anumite perioade, comunicări sau aceste voturi conjuncturale, încă o dată, nu presupune şi nu are cum să ducă la o coaliţie de guvernare.”

Europa Liberă: Aţi spus că ar trebui să se mediteze şi asupra faptului dacă cumva în fruntea Serviciului de Informaţii şi Securitate, la Moldsilva, rămân exponenţii vechi, din moment ce s-a schimbat această configuraţie a majorităţii parlamentare.

Vlad Filat: „Categoric, în instituţiile guvernamentale, nu vor rămâne cei care au fost delegaţi de către cel care este acuma în opoziţie. Ceea ce ţine de Serviciul de Informaţii şi Securitate, noi nu am avut discuţii, deoarece este o instituţie care nu poate fi partajată sau nu poate fi discutată, sub aspectul partajărilor politice. Pe noi ne interesează ca această instituţie să fie una funcţională. Şi, în cazul SIS, avem nevoie de reformă. Va fi făcută evaluarea necesară, vor fi purtate discuţiile necesare cu conducerea acestor instituţii şi vom lua decizii.”

Europa Liberă: Cu Moldsilva?

Vlad Filat: „Va fi înlocuit. De această dată eu nu văd motive Curtea Constituţională să intervină şi să decidă, în locul executivului, cine să fie conducător în această instituţie. Şi, eu în general, sper că instituţiile statului vor activa, pornind de la reglementările legale, nedepăşind atribuţiile funcţionale. Pentru că, în caz contrar, noi vom intra iarăşi într-o zonă de incertitudine şi va trebui categoric să intervenim în a readuce unele instituţii, în cazul dat, vorbim de Curtea Constituţională, în albia constituţionalităţii.”

Europa Liberă: Constituindu-se o nouă coaliţie, în cadrul Legislativului, şi venind la guvernare, aceasta se va răsfrânge în vreun fel asupra administraţiei locale? Şi mă refer şi la Consiliul Municipal Chişinău, acolo lucrurile cum se vor aranja?

Vlad Filat: „Nu are cum să se răsfrângă, deoarece şi până în prezent, de la raion la raion, coaliţiile sunt atât de diferite, încât este greu de imaginat cum e posibil. Deci noi nu avem o coaliţie la nivel local. Consilierii raionali au luat o decizie cum să-şi creeze majorităţile şi cu cine. De aceea, această nouă, aşa cum spuneţi dumneavoastră, coaliţie de guvernare, nu are cum să influenţeze coaliţiile din teritorii.

Ceea ce ţine de municipiu, cu toată că am avut parte de un dezmăţ adevărat, de atacuri la persoană şi de minciuni, manipulări şi aşa mai departe, din partea unchiului, nepotul a avut un confort suficient în activitatea de primar general, fiindcă colegii noştri, consilieri în municipiu, şi-au făcut meseria. Iarăşi au trecut peste supărări, fireşti care sunt, fiindcă a fost, în toată această perioadă de timp, atacat partidul din care fac parte şi s-au concentrat în a adopta decizii pentru ca municipiul Chişinău să aibă condiţii în care să activeze instituţiile, prestând servicii calitative cetăţenilor. Şi aici sunt foarte multe probleme. Avem nevoie de mai multă ordine în oraş, de drumuri mai bune, de servicii mai calitative, de o ordine mai bună în ceea ce ţine construcţiile şi colegii noştri vor contribui.”

Europa Liberă: Domnule Filat, aţi insistat pe depolitizarea funcţiilor, depolitizarea instituţiilor de drept. Putem spune că nu va mai domina acest element?

Vlad Filat: „Dacă este să vă uitaţi pe acord, pasaje întregi din discursul meu pe 13 februarie se regăsesc. Pasaje care s-au transformat în angajamente asumate de părţile semnatare şi prin care ne-am obligat să asigurăm funcţionalitatea acestor instituţii.

Avem nevoie de o reformă a Procuraturii Generale, acest obiectiv se regăseşte în acord. Mai mult ca atât, procurorul general Gurin şi-a asumat personal acest angajament. Centrul Naţional Anticorupţie, fiind în subordinea guvernului, urmează să activeze şi noi am convenit asupra faptului că justiţia selectivă va dispărea din modul de activitate a acestei instituţii. Sigur, urmează să mai facem o expertiză, inclusiv cu ajutorul colegilor din exterior, pentru ajustarea cadrului legislativ, să avem siguranţă că anume aşa va fi, pentru viitor.

În justiţie, angajamentul rămâne, dar deja vom insista să nu fie doar pe hârtie, ca reforma să fie finalizată şi să nu avem doar schimbare de nume în justiţie, dar să avem schimbare de atitudine şi să avem cât mai multă justiţie, ceea ce înseamnă cât mai multă dreptate, în urma actului justiţiar din Republica Moldova.

Sigur, reformele la Interne urmează să fie finalizate, monitorizarea trebuie să fie una mai sporită, inclusiv în cadrul acestei reforme şi în cadrul altor instituţii. Deci, încă o dată, am înţeles, sper cu toţii, că e nevoie să facem aceste lucruri, că dacă realizam mai multe din cele pe care le-am spus, pe parcursul timpului, nu ajungeam la aceste cataclisme politice în Republica Moldova.

Nu vreau acum să-mi arog un merit sau să-mi arog o anumită poziţie. Însă categoric eu cred că este o lecţie pentru noi toţi, inclusiv pentru mine, că atunci când observăm că există devieri, abateri de la norma legală sau de la modul care este prescris în lege, în activitatea instituţiilor, trebuie de intervenit ferm, pentru ca să readucem instituţiile în activitatea conform normei legale.”

Europa Liberă: De ce PLDM nu a făcut remanieri de cadre în executiv?

Vlad Filat: „Noi nu ne-am propus acest obiectiv. Pe parcursul timpului, noi tot am făcut remanieri, într-o manieră responsabilă. Şi eu cred că, şi pentru perioada de viitor, este absolut firesc ca partidele să ia decizii vizavi de schimbarea colegilor în anumite funcţii. Or, în cazul nostru, am avut această experienţă tristă, în urma dosariadei care, încă în timp, va avea aprecieri nu doar juridice, dar şi politice.”

Europa Liberă: Dar această epopee a dosarelor va continua?

Vlad Filat: „Păi, rămâne să vedem, dosare pentru ilegalităţi urmează să fie. Şi eu sper foarte mult că orice acţiune ilegală va avea şi dosar procesual în acest sens. Doar că aceste dosare nu trebuie să fie la comandă politică, nu trebuie să vizeze un anumit partid politic, în scop de răfuială politică. Trebuie să fie în strictă conformitate cu norma legală. Însă noi am pornit de la un principiu care stă la baza unui stat de drept. Şi acest principiu vizează prezumţia nevinovăţiei.

Orice cetăţean, până la decizia definită a unei instanţe de judecată, este nevinovat. Pentru că, în caz contrar, orice cetăţean poate fi îngrădit în drepturile sale, în urma deciziei arbitrare sau – deocamdată posibilă în Republica Moldova – la comandă, a ceea ce ţine de intentarea unui dosar penal. Eu cred că noi am luat o decizie corectă. Urmează justiţia să-şi expună punctul de vedere în acest sens. Şi, aşa cum am procedat dintotdeauna, în cazul în care cineva dintre colegii noştri, nu contează numele, domeniul în care activează, ori nu fac faţă sarcinilor, ori încalcă legea, dar probat, vor fi înlocuiţi.”

Europa Liberă: Dumneavoastră veţi insista totuşi să ajungeţi cu plângerea la CEDO?

Vlad Filat: „Doamnă Ursu, aici nu este vorba de lezarea drepturilor mele. Eu în viaţa mea, am fost de atâtea ori bătut şi nedreptăţit, doar că această dată – şi mă refer la decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie – nu mă vizează doar pe mine. Şi anume că drepturile cetăţeanului trebuie să fie respectate, în pofida numelui acestui cetăţean, faptului că este concurent electoral sau economic, sau oponent politic. Şi, de fapt, prin acea decizie s-a încercat să se instituie noi abordări: prezumţia vinovăţiei, sancţionarea unui cetăţean în baza unor presupuneri, suspiciuni şi aşa mai departe.

Şi pentru mine este importantă această cerere la CEDO nu pentru a-mi satisface mie anumite cerinţe, fiindcă nimeni nu poate să-mi întoarcă înapoi data de 22 aprilie, dată în care am anunţat crearea coaliţiei majoritare în Parlament, de 58 de voturi, care au fost exprimate şi în exerciţiul de vot pentru guvernul Leancă. Şi nimeni nu-mi va reda ceea ce am pierdut, în toată această perioadă de timp, trebuie să recunosc că a fost o perioadă grea, nu doar la nivel emotiv.

Ceea ce este important este ca acest precedent periculos să fie curmat, să i se dea o apreciere şi ca pentru viitor să nu se repete. Pentru ca, pentru viitor, niciun cetăţean din Republica Moldova să nu fie sancţionat într-o aşa manieră, fiindu-i îngrădite drepturile constituţionale. Acesta este obiectivul. Şi, desigur, această cerere va fi adresată Curţii Europene pentru Drepturile Omului, atunci când avocaţii îşi vor termina munca de pregătire.”

Europa Liberă: Spuneţi trei priorităţi asupra cărora trebuie să-şi concentreze atenţia acum guvernul nou învestit.

Vlad Filat: „Să asigure o bună guvernare, implementarea legislaţiei, asigurarea funcţionalităţii instituţiilor şi cât mai multă grijă pentru cetăţeni. În caz contrar, toate discuţiile despre integrarea europeană, despre procese macroeconomice şi aşa mai departe nu au niciun sens. Atâta timp cât ceea ce facem noi, la nivel de guvernare, nu resimte cetăţeanul ca schimbare în bine, nu are sens.”

Europa Liberă: Ce şanse de consolidare a spiritului de echipă există, din moment ce miniştrii tot sunt numiţi în baza algoritmului? Şi acum îmi pun întrebarea: vor merge iar, mai întâi, la lider şi pe urmă la guvern?

Vlad Filat: „Nu, în primul rând este necesar ca elementul care trebuie să consolideze echipa guvernamentală în jurul primului ministru şi în jurul programului de activitate este responsabilitatea. Fiecare ministru, fiecare conducător de instituţie trebuie să înţeleagă că nu are sens să fii foarte performant în domeniu, din contul neperformanţei altor domenii. Rezultatul trebuie să fie unul de echipă şi rezultatul trebuie să fie pe toate domeniile. Echipa este una care se cunoaşte foarte bine.

Deci, în urma la tot acest tămbălău politic, practic toţi miniştrii din guvernul Filat-2 sunt astăzi în funcţie. Sunt oameni care ştiu exact ce au de făcut. Unii poate trebuie să bage mai mare viteză în agenda de reforme. Domnul prim-ministru Leancă ştie exact ce are de făcut şi dacă îmi va solicita şi mie punctul de vedere, oricând îi voi sta la dispoziţie.”

Europa Liberă: Ce regrete aveţi azi?

Vlad Filat: „Nu am regrete. Mie îmi pare rău că am pierdut timp,
Clasa politică, mai mult de cinci luni de zile, a oferit un spectacol de prost gust cetăţenilor.
în zadar. Şi, pe de altă parte, clasa politică, mai mult de cinci luni de zile, a oferit un spectacol de prost gust cetăţenilor.”

Europa Liberă: Şi acuma a recâştiga încrederea e greu?

Vlad Filat: „Cât de greu nu ar fi, acest lucru este unul obligatoriu. Şi asupra acestui obiectiv vom munci foarte mult. Deci, în primul rând, trebuie să existe încrederea că se poate. De aceea încrederea pentru fiecare cetăţean trebuie să-i fie redată că Republica Moldova poate şi că Republica Moldova va reuşi.”

Europa Liberă: Cine vă sunt cei mai înverşunaţi oponenţi politici?

Vlad Filat: „Nu sunt eu care să-i contabilizez. Eu le doresc tuturor să fie sănătoşi, dar totodată să-şi concentreze energia prin a face lucruri bune.”

Europa Liberă: Sunteţi iertător?

Vlad Filat: „Eu sunt iertător pentru că cred în Dumnezeu şi Bunul nostru Dumnezeu, Iisus Hristos, ne învaţă să iertăm.”