Vitalie Vovc: „De ce am fi bucuroşi peste măsură atunci când muncitorii trebuie să vă dea un şantier în perioada unui an de zile şi vă dau cheile după cinci?
În general, învestirea săptămâna trecută a guvernului Leancă este percepută cu multă însufleţire: acest deznodământ al unei grave şi îndelungate crize politice a fost salutat la nivelul cancelariilor europene inclusiv printr-o declarație comună a șefei politicii externe europene Catherine Ashton și comisarului pentru extindere Stefan Füle. O discuţie despre cauzele din care acest eveniment nu trezeşte entuziasmul chiar tuturor, mai ales a alegătorilor. În această dimineață, vom vorbi cu un reprezentant al diasporei moldoveneşti de la Paris, Vitalie Vovc, consultant în industria chimică şi co-fondator al unei asociaţii de moldoveni din capitala franceză.
Europa Liberă: Bucuria şi entuziasmul pe care îl emană mulţi în legătură cu sfârşitul crizei politice nu este împărtăşit fireşte de toată lumea. Dvs., de exemplu, aţi plasat zilele acestea o postare pe blog din care se poate deduce foarte clar că faceţi parte mai degrabă din rândul scepticilor. De ce acest scepticism?
Vitalie Vovc: „În primul rând fiindcă, dacă e să urmărim componenţa noului executiv, vom observa că nu există mari schimbări şi nu văd de ce ar trebui să ne bucurăm mai mult decât ne-am bucurat până acum, ţinând cont că vom avea exact
De ce am fi bucuroşi peste măsură atunci când muncitorii trebuie să vă dea un şantier în perioada unui an de zile şi vă dau cheile după cinci...
Pe drept sa nu, nu vreau să vin aici cu comentarii. Şi în al doilea rând, de ce am fi bucuroşi peste măsură atunci când muncitorii trebuie să vă dea un şantier în perioada unui an de zile şi vă dau cheile după cinci? Nu cred că este loc pentru prea mult entuziasm.”
Europa Liberă: Această metaforă descrie foarte limpede părerea Dumneavoastră. Sugeraţi în articolul Dvs. că ceea ce s-a întâmplat în ziua de joi în parlament şi pe scena politică nu ar avea de a face prin nimic cu democraţia. La Chişinău se obişnuieşte să se creadă că cei plecaţi de aici şi care au avut un contact direct cu democraţii avansate ştiu mai bine ce e asta. Vă rugăm să explicaţi de ce nu vedeţi nimic democratic în noua coalizare a forţelor politice şi învestirea unui nou guvern la Chişinău?
Vitalie Vovc: „Voi pondera desigur spusele Dumneavoastră – nu înseamnă că nu are nimic cu democraţia. Mulţumim Domnului, nu suntem în ţări precum Coreea sau China. Dar totuşi, există nişte mecanisme de delegare a puterii, există nişte mecanisme care ţin de alegător. Haideţi să vă întreb eu un lucru simplu – câţi deputaţi independenţi au fost aleşi de popor în parlament?”
Europa Liberă: Niciunul.
Vitalie Vovc: „Niciunul, exact. Şi care este numărul acestor deputaţi independenţi sau neafiliaţi sau „răzvrătiţi”, „reformatori”, etc., etc. Depăşeşte, cred eu, chiar şi numărul unor partide alese de către alegători. Asta îmi pare oarecum o bătaie de joc faţă de voinţa poporului, în primul rând şi în al doilea rând, denotă clar că aşa cum este făcut sistemul nostru electoral, sistemul referitor la statutul deputatului, orice manipulare, orice fel de negocieri, vânzări, cumpărări, trădări – ghilimele putem pune la fiecare din cuvintele anterioare, este posibil.
Asta, cât ţine de ceea ce vroiam eu să spun că sunt nişte mecanisme de delegare a puterii care sunt rupte şi cetăţeanul, desigur, le simte, iar asta duce nemijlocit la un fel de dezinteres faţă de viaţa politică fiindcă fiecare cetăţean îşi spune până la urmă: păi ce rost mai are să votez dacă până la urmă s-or înţelege ei, aşa cum se spune la noi?”
Europa Liberă: Dle Vovc, dar în politică deseori se alege răul cel mai mic, dacă sunteţi de acord cu această afirmaţie? Şi învestirea noului guvern moldovean a îndepărtat riscul alegerilor anticipate, nu?
Vitalie Vovc: „Şi când vor fi următoarele alegeri?”
Europa Liberă: Peste un an şi jumătate.
Vitalie Vovc: „Și ce înseamnă un an şi jumătate pentru Republica Moldova? Hai să spunem că va lucra executivul acesta încă două-trei luni şi după aia iar încep să facă campanie electorală. Iar referitor la întrebarea Dumneavoastră când spuneţi „se alege răul cel mai mic”, eu aş pune accentul pe „alege”, da? La alegeri, exact asta am făcut, am ales răul cel mai mic, nu?”
Europa Liberă: Da. Domnule Vovc, este absolut limpede că prin acest eveniment s-au sporit şansele parafării unui Acord de asociere cu Uniunea Europeană la summitul programat pentru această toamnă la Vilnius. Multă lume credea că dacă nu se reuşeşte asta, nu există nicio şansă în legătură cu Vilniusul. De ce n-ar fi mulţumitoare aceste rezultate pentru un moldovean care priveşte lucrurile de la distanţă?
Vitalie Vovc: „Acum ce să vă spun? N-o să vin eu să vă spun că nu este o noutate bună alegerea executivului sau că nu este un lucru bun parafarea acordurilor cu UE. Desigur că este o noutate bună. Dar, am fost aduşi să ne mulţumim cu asta, metafora mea cu zidarul şi termenul de la începutul interviului, îmi pare rău – am ajuns să ne bucurăm de atâta. Ţinând cont de promisiunile făcute la începutul mandatului acestei alianţe, cam mici realizările. Acum o să zic şi eu – e bine, în sfârşit am depăşit criza politică… şi?”
Europa Liberă: Mai credeţi că până în 2014 am putea obţine abolirea regimului de vize cu Uniunea Europeană?
Vitalie Vovc: „Acum nu mai cred absolut nimic. Am chiar şi dubii referitor la summitul de la Vilnius. Eu nu ştiu ce se va reuşi şi cum se va reuşi în această toamnă. Vom vedea. Depinde, desigur, foarte mult şi de partenerii europeni, de seriozitatea angajamentelor europenilor care, se pare, au azi puţin alte priorităţi. Să sperăm că vor fi şi ei puţin mai interesaţi de ce se întâmplă în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Parteneri europeni care au salutat la cel mai înalt nivel învestirea noului guvern. Cum apreciaţi reacţiile acestora?
Vitalie Vovc: „Era posibilă oare o altă reacţie? Nu cred. La un nivel oficial, este imposibil să ai o altă reacţie.”
Europa Liberă: Oricine merită o şansă, dar mai ales un premier identificat oarecum cu visul european al moldovenilor. Probabil şi acestui guvern trebuie să-i lăsa un răgaz, până la primul bilanţ. Ce măsuri adresate diasporei vi s-ar părea necesare şi eficiente dacă ar exista prezumpţia că guvernul va încerca să apropie diaspora şi s-o facă să se creadă luată în seamă de cei de acasă? Că până acum, am impresia că nu prea simţiţi lucrul acesta.
Vitalie Vovc: „În primul rând, trebuie să menţionez un singur lucru – domnul Leancă îmi pare candidatura cea mai potrivită la acest moment pentru funcţia de prim-ministru. Am spus-o începând cu luna ianuarie. Din momentul din care guvernul zice că prioritatea numărul unu este integrarea europeană, a fost şi momentul ca ministrul cel mai bun, ministrul care a înregistrat cele mai notorii succese să fie desemnat prim-ministru. Este un lucru bun.
Cu diaspora, eu cred că guvernul a făcut mult deja pentru diasporă. Instaurarea Biroului pentru relaţii cu diaspora este un pas înainte. Aţi pomenit deja de regimul liberalizat de vize, libera circulaţie cu Europa este un pas mai mult decât necesar şi, în rândul doi, insist - este absolut necesară modificarea Codului electoral pentru a permite emigranţilor să voteze. Deci, revenim iarăşi la sistemul democratic. Revenim iarăşi la posibilitatea de a vota. Posibilitatea de a participa în modul cel mai direct la viaţa politică din Republica Moldova. A delega acel dram de putere pe care îl are fiecare din noi.”