Plamen Oreșearski, un nou premier la cârma Bulgariei

Autorul unei operațiuni financiare fără precedent prin care datoria de stat a Bulgariei, acumulată în anii '80, a fost redusă de peste șase ori.


Noul prim ministru al Bulgariei, Plamen Oreșearski, a ocupat de două ori posturi importante în guverne de coloratura politică diferită. A fost adjunct de ministru de finanțe în cel al Uniunii forțelor democratice, condus de Ivan Kostov (1997-2001) și ministru de finanțe în guvernul socialistului Serghei Stanișev (2005-2009). Oreșearski este printre puținii politicieni ce își pot permite mișcări între partea dreaptă și partea stîngă a spectrului politic fără a fi acuzați de opurtunism. Dimpotrivă, liderii dreptei tradiționale au exprimat în urmă alegerilor anticipate de la 12 mai opinia că dacă va fi lăsat să ia singur deciziile, noul prim ministru este capabil de a scoate țara din criza în care a adus-o guvernarea ex-generalului de poliție Boiko Borisov.

Decizia liderului socialist Stanișev de a-l propune, cu două luni înainte de anticipate, pe Oreșarski la postul de prim-ministru a contribuit la victoria coaliției anti-Borisov formată de Partidul socialist și Partidul etnicilor turci.

Cariera viitorul profesor universitar a început pe post de revizor financiar și expert în direcția „Trezorie și datorie de stat”.

El este autorul unei operațiuni financiare fără precedent în fostele țări comuniste prin care datoria de stat a Bulgariei, acumulată în anii 80, a fost redusă de peste 6 ori. Fără prea mult zgomot Oreșearski a cumpărat foarte ieftin pe piețele financiare internaționale o parte din datorile altor țări comuniste fața de băncile occidentale. În acest mod, săraca Bulgaria a devenit concomitent datornică și țară creditoare. În urmă unor tratative intense Sofia a ajuns să plătească un dolar din datoria sa cu 16,3 de cenți.

În calitatea de adjunct al ministrului de finanțe în perioada după cea mai grava criză post-totalitară provocata de guvernul socialistului Videnov, Oreșearski nu a permis întârzieri în plata pensiilor și salariilor, dar nici înghețarea datoriei externe.

Actualul premier își amintește că în urmă unor întâlniri cu guvernatorii mai multor bănci private i-a telefonat din stradă premierului Ivan Kostov, spunând – „Am găsit 3 miliarde, ne este necesar încă unul”. O bătrână neștiind că este vorbă de pensiile pentru următoarele două luni a explodat – „Nu vă este rușine, hoților. Ați ruinat țara”.