Vali Nasr: „Cred că, în acest moment, pe masa de negocieri nu există o propunere care să îi încurajeze pe iranieni.”
Astazi au loc alegeri prezidenţiale in Iran. Sunt șase candidaţi care au primit aprobarea de la Consiliul Gardienilor să se prezinte in fata electoratului. Consiliul Gardienilor este o structură a statului iranian compusa din 12 persoane și șase inalti clerici, numiti de ayatolahul Ali Khamenei şi șase juristi, aleşi de Parlamentul de la Teheran. Structura funcţioneaza in baza Constituţiei republicii islamice.
Corespondenta noastra la Washington, Golnaz
A răspuns intrebărilor fostul consiler al Departamentului de Stat, Vali Nasr, decan al Scolii de Inalte Studii
Corespondenta noastra l-a intrebat pe expert daca actuala politica externa a Statelor Unite fata de Iran a dat roade şi ce ar putea fi făcut pentru a se iesi din actualul impas, in care sancţiunile sunt impuse, dar regimul de la Teheran nu şi-a schimbat poziţia fata de programul spu nuclear, pentru care au fost impuse actualele sancţiuni.
Vali Nasr: „Statele Unite sunt impotmolite in actuala lor politica fata de Iran – care exercită presiuni, dar nu duce la un dialog real. Presiunile pot creşte, dar odată crescute, nu mai ramin prea multe de făcut. Pa, presiunile au avut un impact asupra economiei iraniene, e ca si cum ai pune pe cineva la cura de slabire. Da, s-a pierdut din greutate, dar asta poate demonstra numai ca fara mincare oamenii slabesc. Asta nu inseamna si că vei obţine ceea ce doresti”
„Ei cred ca opinia in Iran este ca vor rezista si vor supravietui sancţiunilor, dar nu vor ceda, pentru ca nici nu li se oferă o alta propunere pe masa de negocieri. S-ar putea sa accepte pînă la urma o intelegere, dar este foarte greu. Asa ca, daca ar putea spune, uite, noi ne suspendam programul nuclear, dar trebuie sa ne ridicati embargoul pe petrol, restricţiile financiare si produsul intern brut va creşte si atunci vom putea sa avem mai multe sluje si sa nu mai trăim sub aceasta presiune economica, cred ca acest scenariu ar putea sa fie vazut cu ochi buni de unii lideri iranieni.”
„Dar daca le spunem ca nu vor primi nimic in schimb şi aşteptam ca ei sa renunţe la programul lor nuclear, ei nu vor face asta. Au bagat miliarde de dolari in acest program şi munca de zeci de ani şi nu vor renunţa aşa de usor la ceea ce au. De aceea, cred ca in acest moment pe masa de negocieri nu exista o propunere care sa ii incurajeze pe iranieni. Presiunile au un efect, dar asta nu înseamna ca îi vor face să îşi schimbe politica.”
Expertul de la John Hopkins Universitay a fost intrebat daca actuala politica americana a sancţiunilor nu s-ar putea intoarce împotriva Statelor Unite, iranienii devenind anti-americani?
Vali Nasr: „Cred ca s-ar putea sa fie aşa pentru că oamenii nu gindesc numai in alb şi negru. Se poate să nu îţi placă nici guvernul pe care îl ai şi nici guvernul unei alte ţări. Poti să crezi că Statele Unite fac ceva rău si sa spui „da, avem un guvern groaznic, dar voi ne împingeţi ţara in saracie şi o transformaţi în cenuşă din cauza acestui guvern rău pe care il avem.” Asta nu cred că o strategie curată.”
„Cred ca populaţia iraniana se poate uita la noi si spune că abordarea noastră este nechibzuită, pentru ca noi le cerem lor să renunţe la ceva de care sunt mindri, in ceea ce ei vad o reusită ştiinţifică, o şansa de a fi printre marile puteri ale lumii, ceva ce i-ar putea apăra şi în schimb nu le oferim nimic. Si da, asta poate fi văzut ca o atitudine nechibzuită. Si este foarte posibil ca populatia să ajungă treptat să acuze Statele Unite pentru politica proasta a ţării lor – este ceva ce vedem ca se intimplă în Irak...”
„Noi nu acţionam în sprijinul populaţiei iraniene, noi facem presiuni asupra ei şi vrem să accepte ceea ce vrem noi. Cred că populaţia iraniana este împărţită în chestiunea nucleara – nu toată lumea crede ca e un lucru rău şi probabil că multi dau crezare liniei regimului care spune ca programul nuclear le este necesar pentru a dezvoltarea industriei si pentru a furniza energie…” - este de părere Vali Nasr, expert in problemele Orientului Mijlociu si fost consilier al secretarului de stat Hillary Clinton.