Despre nevoia orientării în domeniul tehnologiilor informaţionale
Unul din cele patru examene de bacalaureat este la alegere, absolvenții de liceu având posibilitatea să opteze pentru orice materie pe care au studiat-o. Anul acesta, numai 240 din 28000 de mii de absolvenți au ales să dea examenul la informatică. Nu-i de mirare că marea majoritate preferă examene mai ușoare. Tamara Grejdeanu s-a interesat totuși dacă acest număr mic spune ceva despre calitatea studiilor în domeniul IT, unul din domeniile cele mai dinamice și lucrative.
Pentru a ajunge buni specialişti în domeniul informaţional tinerii ar trebui să înceapă pregătirea intensă încă de pe băncile şcolii. O spun atât absolvenţii care încearcă să-şi găsească un loc de muncă cât şi angajatorii. Pentru că au, în cel mai bun caz două ore de informatică pe săptămână elevii nu reuşesc să însuşească materialul complicat, este de părere Svetlana Schiţco, profesoară de informatică. Ea crede că deşi elevii conştientizează oportunităţile pe care le oferă acest domeniu, mult depinde de nivelul de instruire pe care îl capătă de la profesori, care la părerea sa, ar trebui să dea dovadă de mai multă implicare:
„Sunt puţini profesori atât de bine pregătiţi, ca să transmită împreună cu limbajul de programare şi dragostea faţă de acest limbaj, cred că nu cunosc atât de bine cunosc cum să transmită elevilor, la maxim toate. Pregătirea profesorilor ar fi, cerinţele totuşi foarte aproape de curicula ar fi. Toţi sunt împotriva testării dar eu sunt pentru testare şi testare aproape zilnică, la fiecare lecţie.”
Profesoara mai spune că practica examenelor de bacalaureat arată că testele la informatică au însărcinări prea complicate, de aceea chiar şi elevii care au de gând să îşi continue studiile în acest domeniu aleg un alt subiect de examen, mai ales că examenul la informatică nu este obligatoriu pentru admitere la specialităţile cu acest profil.
Ana Chitoroagă predă ore de informatică pentru elevii din satul Costeşti. Ea spune că prea puţin timp se acordă acestei materii, iar elevii au siguranţa că programa şcolară nu este una cu utilitate, de aceea nu sunt motivaţi să-şi de-a străduinţă pentru a învăţa:
„Programul pune bază pe programare, dar eu sunt tentaţi numai să consume produsele IT, adică jocuri, aplicaţii, interfeţe, dar ei nu au motivaţia de a produce aşa ceva. Posibilităţi, prezentări Power Point asta-i prea puţin, fiindcă ei trebuie să înţeleagă fiecare etapă, să le-o lămureşti, şi e puţin timp, o dată pe săptămână, nu reuşeşti.”
La târgul locurilor de muncă pentru studenţi, cea mai mare prezenţă o au companiile din domeniul tehnologiilor informaţionale, care oferă în primul rând stagii de practică. Natalia Surdu, reprezentanta unei companii, spune că frecvent, lipsa de specialişti în domeniu îi determină pe angajatori să accepte tineri pe care ulterior să îi instruiască şi să îi orienteze profesional:
„Venim în întâmpinarea studenţilor cu un program ce le oferă şansa de a se specializa într-un anumit segment din sfera IT, de a învăţa, de a-şi dezvolta calităţi profesionale strategice. Ajung să fie angajaţi cei mai buni, probabil şi de asta, rata de specialişti în acest domeniu este un pic mai mică”
Despre nevoia orientării în domeniul tehnologiilor informaţionale vorbeşte şi Andrei Jechiu, absolvent al universităţii tehnice, actualmente angajat la o companie IT din Moldova. În opinia sa, studentului nu trebuie să-i fie impus să studieze mai multe materii ci să aibă posibilitatea să se specializeze într-o direcţie anume:
„Problema este în faptul că elevii şi studenţii studiază mai multe materii, eu nu studiază un obiect pe care să îl studieze aprofundat, pentru că asta şi vor angajatorii, ei vor un programator într-un anumit domeniu. Dar un student când iese de pe băncile universităţii, el cunoaşte a programa în zece limbaje, dar în realitate el nu cunoaşte nici unul bine din ele, asta este problema la noi în ţară.”
Pentru a stimula absolvenţii să alegă specialităţi din domeniul tehnologiei informaţiei, guvernul a majorat numărul locurilor finanţate din bugetul de stat. Datele statistice arată că sectorul IT este în topul celor mai dinamice sectoare ale economiei naţionale iar numărul companiilor înregistrate în acest domeniu creşte în fiecare an.