Laima Andrikiene: „In Lituania, doar simbolurile sovietice și cele naziste sunt ilegale, nu simbolurile comuniste.”
Europa Libera: Dna Andrikiene ar putea conflictul din Transnistria sa fie un obstacol in ratificarea, la Vilnius, in noiembrie, a Acordului de Asociere al Moldovei cu UE?
Laima Andrikiene: „Nu cred. Este o problema, e adevarat. Ar fi fost, desigur, mai bine sa nu avem acest conflict, insa pot spune ca se afla si el pe agenda summitului de la Vilnius. Dar nu cred ca aceasta problema va fi una de forta majora. Nu cred ca va sta in calea Moldovei de a ratifica Acordul de asociere.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Libera: „In Lituania, simbolurile comuniste sunt ilegale. Moldova, care a facut o incercare similara, a trait o experienta contradictorie. Aici, dimpotriva, Interzicerea simbolurilor comuniste a fost considerata ilegala de chiar corpul de experti in constitutionalitate al Consiliului Europei, Comisia Venetia.”
Laima Andrikiene: „In Lituania, doar simbolurile sovietice si cele naziste sunt ilegale, nu simbolurile comuniste. Pentru noi intre sovietici si nazisti nu este nici o diferenta. Acestea au fost regimuri criminale, iar Lituania a suferit enorm atat sub ocupatia nazista, cat si sub cea sovietica. Aceasta este logica, explicatia si argumentele cu care am sustinut aceasta lege. Si majoritatea populatiei ne-a sustinut, independent de nationalitate: rusi, bielorusi, ucrainieni, moldoveni, lituanieni sau evrei.”
Europa Libera: Intre fostele tari sovietice, Lituania este o poveste de succes in multe sensuri: economic, democratic. Dar mai degraba vorbim despre o exceptie decat despre regula aici. Cum vedeti starea democratiei in fostele state sovietice?
Laima Andrikiene: „Imi pare rau dar nu sunt de acord cu formularea Dvs. Lituania nu este o fosta republica sovietica. Republica Lituania a fost ocupata de Uniunea Sovietica. Si noi nu am acceptat acest regim niciodata, caci din aceasta cauza noua ne-au fost negate independenta si suveranitatea. Acesta a fost un regim impus tarii cu forta pentru 50 de ani. Daca formulati asa, ar trebui sa numiti si Germania «Germania post-nazista» sau Spania «Spania post-Franco». Nu cred insa ca este acceptabil in Uniunea Europeana sau in Parlamentul European aceasta formulare.”
*Fost ministru al afacerilor europene responsabil cu pregatirea Lituaniei pentru intrarea in UE, Dr. Laima Andrikiene este unul dintre semnatarii in anul 1990 a actului de redobandire a independentei Lituaniei. Din anul 2004 este membru al Parlamentului European din partea grupului Partidului Popular European, facand parte, printre altele, si din Delegatia la Comisia de Cooperare Parlamentara UE-R. Moldova.