Cazul Edward Snowden și relațiile între SUA, China și Rusia

Polițiști ruși în fața ambasadei Ecuadorului, la Moscova

John Kerry a avertizat țările prin care Snowden trece că raporturile cu America vor avea de suferit dacă nu este reținut și extrădat.


Cazul lui Edward Snowden, contractorul care a dat la iveala secrete ale Agentiei Nationale pentru Securitate continua sa preocupe mediile politice americane. Care sint ultimele noutati? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Faptele sint urmatoarele: Edward Snowden a fost pus sub acuzare in Statele Unite pentru spionaj. El a dat la iveala programe guvernamentale americane de monitorizare a comunicatiilor, pe care Snowden le considera o periculoasa intruziune in vietile private ale oamenilor, in timp ce administratia americana sustine ca sint mjloace de asigurare a sigurantei cetatenilor, fara a le compromite dreptul la informatie privata.

Snowden s-a refugiat initial in Hong Kong, de unde a dat interviuri unor publicatii. Statele Unite i-au retras pasaportul, imediat dupa ce actul de acuzare a devenit public si au cerut Hong Kongului sa-l retina si extradeze. Dar pina cind aceste formalitati au fost finalizate, Snowden a parasit locatia respectiva cu destinatia Moscova. Hong Kongul este parte a Chinei, dar mentine o anumita autonomie, doar ca autoritatile de acolo s-aufolosit de un subterfugiu procedural pentru a nu-l retine pe Snowden, in ciuda faptului ca exista un tratat de extradare cu Statele Unite. Intrebarea care se pune este daca liderii Chinei au avut un rol.

Ceea ce multi observatori cred este ca Beijinul nu si-a dorit un amestec direct in aceasta degringolada diplomatica, cu potential de a afecta negativ relatiile cu America, la putin timp dupa ce un summit in California le relansase. Si asa, Snowden a ajuns in avionul cu destinatia Moscova. Rusia anuntase in prealabil ca i-ar acorda azil, dar nici aceasta nu pare sa fi fost destinatia finala a acestuia. Departamentul de Stat a cerut Rusiei sa-l predea pe Snowden.

Secretarul de stat John Kerry a mentionat ca in ultimii ani, Statele Unite au trimis in Rusia sapte persoane, puse sub acuzare acolo. Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat a mentionat cooperarea cu Rusia dupa atentatele de la Boston, in speranta ca aceasta cooperare va continua si in cazul Snowden. Numai ca nici Moscova nu pare sa fi ascultat apelurile administratiei americane.

John Kerry a avertizat tarile prin care Snowden trece ca raporturile cu America vor avea de suferit daca nu este retinut si trimis in America. Fireste ca rivali globali ai Statelor Unite, cum sint Rusia si China au motive de satisfactie, vazind secrete americane, cu potential daunator ajunse in spatiul public. Dar nici una nici alta nu isi doresc probabil sa impinga lucrurile prea departe, cu consecinte greu reversibile pentru raporturile cu Statele Unite.