Campanie de felicitări pentru ziua de naștere a lui Mihail Hodorkovski

Fostul magnat rus aflat la închisoare împlinește miercuri 50 de ani.


Miercuri 26 iunie este ziua de naştere a lui Mihail Hodorkovski care era acum peste 10 ani cel mai bogat om din Rusia. El se află acum în detenție pentru evaziune fiscala și fraudă. Deși unii spun despre el că e un personaj controversat al Rusiei, mai ales pentru modul în care a făcut avere în anii 90, Mihail Hodorkovski este considerat de Amnesty International un prizonier de conştiinţă şi sprijinitorii săi din Rusia și din lumea democratică îl consideră prizonier politic, pentru că în ultima sa perioadă de libertate devenise un activ membru al opoziţiei faţă de regimul Vladimir Putin. Relatarea corespondentei noastre Claire Bigg este rezumată de Oana Serafim.

Mihail Hodorkonski împlinește 50 de ani de viață și 10 ani de inchisoare. Când a fost inchis, in octombrie 2003 era cel mai bogat om din Rusia şi un opozant al preşedintelui de atunci – şi de acum – al Rusiei, Vladimir Putin.

Pentru aniversarea sa prietenii şi susţinătorii au organizat o campanie de scrisori si înregistrări video cu mesaje de felicitare. Purtătoarea sa de cuvint Olga Pispanen spune că acest „cadou” ar fi singurul care ar putea sa îi faca plăcere fostului oligarh aflat acum într-o închisoare din regiunea Karelia, nu departe de polul Nord:

„Ne-am gîndit mult ce ar putea să–l facă pe Mihail Borisovici fericit, pe el, care nu poate comunica cu oamenii. Credem că cel mai bine ar fi să îi trimitem scrisori de la oameni pe care îi cunoaşte sau de la necunoscuţi, în care să i se facă urari şi să fie încurajat, astfel încit să înţeleaga ca oamenii şi-l amintesc şi îl aşteaptă.”

Mihail Hodorkovski ar urma sa fie eliberat în octombrie anul viitor, dacă nu i se va mai găsi pînă atunci vreo nouă invinuire, aşa cum s-a întîmplat in 2010. Partanerul său de afaceri, Platon Lebedev ar trebui sa fie eliberat anul viitor, in iulie.

Printre cei care i-au trimis mesaje in cadrul acestei campanii se numara activisti pentru respectarea drepturilor omului din Rusia, jurnalisti dar si oameni obişnuiti. Jurnalista Natalia Gevorkian, care a scris o carte despre Hodorkovski i-a transmis un mesaj video:

Your browser doesn’t support HTML5

Mesaje de felicitare pentru Mihail Hodorkovsky



„Dragă Mișa, aici, în lumea liberă, ai tot ce îți trebuie ca să fii fericit - o familie care te iubește, priteni. Urările mele sunt despre ceea ce se afla dincolo de zidurile puşcăriei. Ieși dintre ele viu și dacp se poate sănătos. Ai o viață lungă in faţă si eu sper că ea va fi tot atît de plină li de succes cum a fost și in perioada în care am scris cartea noastră.”

Sînt și mesaje de la oameni obişnuiti, precum cel de la familia Cernîşev – Andrei si soţia lui, Arina:

„Dragă Mihail Borisovici, la multi ani! Tu nu ne cunoşti dar noi ţi-am urmarit destinul de ani de zile. Iți admirăm abilitatea cu care îți păstrezi demnitatea umană în ciuda condițiilor extrem de dure în care te afli.”

Compania Yukos, pe care a detinut-o cândva miliardarul Hodorkovski a fost vândută și dizolvată, ajungînd în mâinile statului.

Exista speculatii ca autorităţile vor încerca să îi mai prelungească o dată sentința, preferînd să-l ştie pe liberalul Hodorkovski mai degrabă în detenţie decît alături de opoziţie sau de societatea civilă.