Cum se asigură distribuirea curentului electric în Republica Moldova

Ce părere are ANRE.



În Republica Moldova sînt trei operatori care asigură servicii de transport şi distribuire a energiei electrice către consumatori. Activitatea lor are la bază un regulament instituit de către Agenţia Naţională de Reglementare în energetică, care monitorizează în ce măsură operatorii respectă anumite rigori şi le oferă cetăţenilor servicii de calitate. Cum a fost apreciat nivelul serviciilor prestate de cei trei operatori pentru anul trecut aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu.


Pentru a aprecia felul în care operatorii au asigurat populaţia cu lumină, specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică au ţinut cont de continuitatea alimentării cu energie electrică, felul în care operatorii au reacţionat la chemările cetăţenilor şi de calitatea serviciilor prestate. O viziune de ansamblu arată că cei trei operatori s-au încadrat în limitele cerute de regulament şi nici unul nu poate fi sancţionat. Cu toate acestea, pe lângă întreruperile de energie electrică care nu pot fi puse în vina distribuitorilor, cum ar fi condiţiile meteo nefavorabile, au fost identificate o mulţime de cazuri în care operatorii nu au respectat limita de întrerupere a energiei electrice sau nu au reacţionat prompt la solicitările oamenilor. Lilian Barcaru, şeful secţie calitate spune că în urma acestor încălcări companiile ar fi trebuit să plătească despăgubiri de mii de lei, doar că din cele peste 50 de mii de încălcări doar trei persoane au făcut o sesizare:

„Dacă presupunem că fiecare din aceşti consumatori, care au fost afectaţi, s-ar fi adresat la operatorii reţelelor de distribuţie pentru plata compensaţiilor, şi iarăşi presupunem că aceşti consumatori au fost numai casnici şi a fost compensaţia cea mai mică solicitată de 20 de lei, atunci pentru anul 2012, operatorii în total ar fi trebuit aproximativ 5 milioane 400 de mii de lei.”

Lilian Barcaru mai spune că deşi reţelele de distribuire sunt vechi şi mai ales în sate cel mai des oamenii rămân fără energie electrică, acest lucru nu îi scuteşte pe operatori de obligaţia de a reacţiona rapid la chemările consumatorilor:

„Reţelele exploatate de toţi cei trei operatori ai reţelelor de distribuţie nu sunt în cea mai bună stare actualmente. Mai bine de jumătate din reţele sunt învechite şi în cazul acesta sigur că apar deseori probleme din cauza consumatorilor că nu se respectă nivelul de tensiune. S-a stabilit în regulament că în cazul în care apare petiţie din partea consumatorilor referitor la parametrii de tensiune atunci operatorii sunt obligaţi să le rezolve în anumiţi termeni.”

Victor Parlicov, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică este de părere că nivelul calităţii serviciilor prestate de operatori va creşte dacă cetăţenii vor cere respectarea drepturilor lor de plătitori şi nu vor fi indiferenţi atunci când operatorii nu rezolvă la timp sesizarea lor:

„Din cauza faptului că consumatorii din Republica Moldova nu sunt suficient de informaţi despre drepturile lor, ei nu beneficiază, în mare parte, de acele beneficii, de acele facilităţi, de acele drepturi care le sunt acordate prin intermediul regulamentelor aprobate de agenţie. Ei au dreptul inclusiv la compensaţii băneşti pentru acele cazuri în care le sunt lezate drepturile ca şi consumator de energie electrică.”

Raportul a constatat totodată că cele mai mare probleme în asigurarea cetăţenilor cu servicii de electricitate apar în sate. Ion Comendant, reprezentantul unui distribuitor de energie electrică recunoaşte că operatorului îi este mai convenabil să investească în urbe şi mai puţin în localităţile cu puţini locuitori:

„Până la urmă calitatea, asta încă o dată sunt investiţii, volumul de investiţii, el este mărginit, nu poate depăşi o anumită sumă, În condiţiile în care banii sunt limitaţi, noi trebuie să mergem pe calea, ca să cuprindem câţi mai mulţi consumatori pentru care asigurăm calitatea.”

Deşi nu se ştie când, experţii îşi propun ca plăţile pe care operatorul i le datorează consumatorului să se facă automat, fără ca cel din urmă să depună plângere.

Ultima solicitare de majorare a tarifului pentru energie electrică a fost cerută în luna martie a acestui an. Reprezentanţii operatorilor spun că din moment ce se întârzie cu stabilirea unui nou tarif, majorarea cerută ar putea să crească.