Tragedia din Muntenegru: cinism sau dezorganizare?

În România accidentul grav din Muntenegru pare mai degrabă să fie folosit pentru deconturi politice.


Tragedia din Muntenegru a scos la iveala masinaria greoaie a diplomatiei romanesti, care fie nu are la indemina proceduri clare pentru astfel de evenimente, fie angajatii ministerului de externe nu fac fata situatiilor limita.

In vreme ce toate televiziunile romanesti de stiri vorbeau despre accidentul din Muntenegru, premierul român juca baschet, iar site-ul Ministerului de Externe anunta finalul Cupei de fotbal organizata de acesta institutie.

Duminica la ora 18, un autocar cu turisti români a cazut înntr-o prapastie adinca de circa 40 de metri, probabil din cauza ca soferul mergea prea repede, dar si fiindca a intrat intr-o depasire, pe o portiune in care nu avea voie sa calce banda continuî.

Vreme de aproape patru ore dupa accident, nu au existat niciun fel de informatii oficiale si multe dintre rudele celor aflati in autocar spun ca au aflat de la televizor de nenorocire, desi patronul firmei de turism sustine ca a trimis lista cu toti pasagerii autocarului atit la ambasada României de la Podgorița, cit si la ministerul de externe.

Nu este clar daca seful diplomatiei române nu a vrut sa-l informeze pe premierul Victor Ponta pentru a-l pune in offside, din cauza unor rivalitati mai vechi, sau daca pur si simplu, in viltoarea evenimentelor, a uitat sa o faca, sau daca l-a sunat si primul ministru a ignorat apelul.

Seful guvernului de la Bucurest socialistul Victor Ponta sustine ca nu a stiut absolut nimic si ca isi pune la dispozitie listingul convorbirilor telefonice pentru ca presa sa vada ca a fost informat despre tragedie, de secretarul de stat, Raed Arafat, specialistul numarul unu in urgente, abia la ora 22,55.

Dezorganizarea guvernului este de-acum un fenomen transparent, iar lucrurile au inceput sa se miste abia dupa ce Raed Arafat a organizat ceea ce premierul român a numit celula de criza pe care o conduce.

In fapt Arafat a fost cel care a cerut avioane de urgenta de la ministerul apararii si tot el a format o echipa de medici de urgenta cu care a plecat la fata locului in noaptea de duminica spre luni.

Premierul român nu s-a gindit sa traga o fuga pina la Podgorița, desi seful guvernului muntenegrean vizitase deja spitalul unde au fost duse victimele.

In schimb pentru a recupera la nivelul imaginii, Victor Ponta s-a grabit sa decreteze zi de doliu national pentru miercuri 26 iunie.

România nu a tinut doliu national niciodata dupa Revolutia din decembrie 1989, nici macar pentru cei peste 1000 de oameni care au murit atunci.

Tragedia de duminica din Muntenegru se apropie de proportiile celei din Elvetia de anul trecut cind un autocar belgian s-a izbit de peretele unui tunel si au murit 28 de persoane, dintre care 22 de copii. Atunci guvernul de la Bruxelles a decretat de asemnea doliu national.

In România, insa, accidentul grav din Muntenegru pare mai degraba sa fie folosit pentru deconturi politice, iar premierul Victor Ponta nu s-a sfiit sa-l declare pe Mihai Razvan Ungureanu, predecesorul sau in fruntea guvernului, o „hiena”, fiindca a indraznit sa-l critice si sa atraga atentia ca „nu poti sa iesi si sa joci baschet când se intimpla o asemnea tragedie”.

Premierul care se afla intr-o permanenta cursa mediatica isi da seama ca a pierdut puncte si reactioneaza disproportionat si neadecvat.

In plus situatia se complica, pe masura ce apar tot mai multe amanunte: astfel potrivit presei nationale cel putin unul dintre cei doi soferi ai autocarului care s-a prabusit in prapastia din Muntenegru era angajat al ministerului de interne, iar superiorii lui nu stiau că e șofer.

Alte informatii sugereaza ca si patronii firmei de transport sint tot politisti, care fac afaceri in timpul liber.

Inca nu este nimic sigur, in afara faptului ca guvernul român s-a miscat greu, a comunicat tirziu si ineficient, iar situatia a fost salvata de Raed Arafat, inventatorul serviciului românesc de urgenta, care a stiut ce sa faca si ce mijloace sa trimita la fata locului.