Summit prudent, pe fond de criză, la Bruxelles

Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso sosind la cartierul general al Uniunii Europene de la Bruxelles, 27 iunie 2013.

Importanța summitului e păstrată in mod voit la un nivel modest, pentru a nu influența procesul electoral din Germania.


Ultimul summit al președinției irlandeze a UE, astăzi si mâine la Bruxelles, dedicat crizei economice și șomajului tinerilor in UE, are loc pe fundalul unei greve a personalului Consiliului European, simbolica negativă apăsând asupra rezultatului.

Liderii UE vor căuta sa il convingă pe președintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, sa sprijine proiectul de buget al UE pe anii 2014-2020, pentru care nu există încă o majoritate printre eurodeputați.

Fără un acord al Parlamentului in chestiunea bugetului, nu va putea intra in vigoare pachetul de 6 miliarde de euro prevazut de lideri pentru combaterea șomajului tinerilor, una din principalele teme ale summitului.

O altă temă importantă a unui summit focalizat pe problemele interne ale UE si pe soluționarea crizei este uniunea bancară europeană. Nu se așteaptă însă decizii importante, iar amploarea summitului e păstrată in mod voit la un nivel modest, pentru a nu influența procesul electoral din Germania.

Germania trece prin alegeri generale in luna septembrie, cruciale nu doar pentru viitorul politic al Angelei Merkel, dar chiar pentru întreaga Europă. Atitudinea germanilor față de Europa a alunecat din ce in ce mai rapid spre euroscepticism de-a lungul crizei economice, iar șefii de stat și de guvern vor căuta să evite orice temă care ar putea agrava această tendință.

Din acest motiv, subiecte precum statutul si atribuțiile președintelui Consiliului European vor fi, cel mai probabil, lăsate pentru după alegerile din Germania. Un președinte al Consiliului European est un preşedinte al UE, ceea ce indică federalism transnațional si integrare politică, subiecte tabù în această situație de criză prelungită.

Luni, 1 iulie, Lituania va prelua președinția rotativă, de 6 luni, a UE, si tot luni Croația va deveni al 28-lea membru al Uniunii.

Liderii iși vor anunța, cel mai probabil, si decizia de a începe negocierile cu Serbia, in perspectiva aderării acestei țări la UE. Miniștrii de externe ai Uniunii Europene transmiseseră marți (25 iunie) o recomandare in acest sens Comisiei Europene de la Bruxelles. Liderii se vor întâlni si cu premierul sîrb Ivica Dačić.