Eșecul proiectului Nabucco și reacțiile de la București

Premierul pare împăcat, președintele deocamdată tace.


Premierul român pare impacat cu esecul Nabucco, in vreme ce presedintele român deocamdată tace, desi in ultimii ani a ridicat mult miza acestui proiect care ar fi urmat sa aduca gaz caucazian in Europa Occidentala, pe un traseu care ocolea Rusia.

Presedintele Traian Basescu a fost atit de incintat de relatiile cu omologul sau azer, Ilham Aliev, incit a inaugurat in 2007 intr-unul din marile parcuri bucurestene (Parcul Tei) o statuie a tatalui acestuia, intemeietor al dinastiei azere: Heidar Aliev, mort in 2003, dupa ce a stat 10 ani in fruntea Azerbaidjanului.

Este vorba despre un bust de bronz aflat pe Aleea Heidar Aliev, numita de presa română si Aleea KGB, dupa intensa activitate dusa ca general de fostul presedinte azer in cadrul agentiei sovietice de spionaj, unde in 1964 devine director adjunct.

Traian Basescu spera inca in beneficiile amicitiei cu Azerbaidjanul, desi aceasta tara a refuzat alimentarea cu gaz a proiectului Nabucco, in favoarea gazodctului trans-adriatic (TAP Trans Adriatic Pipeline), care dupa traversarea Turciei urmeaza sa treaca prin Grecia-Albania-Italia.

„Intelegem motivele economice pentru care a fost ales proiectul TAP, nu Nabucco, dar cu atat mai mult trebuie sa avem alte proiecte economice de succes”, a declarat premierul Victor Ponta aflat in trecere prin Baku in cadrul turneului sau caucazian.

Seful guvernului de la Bucuresti se gindeste la AGRI (Azerbaidjan, Georgia, Romnia Interconection) proiectul lansat de Traian Basescu dupa ce a semnat in 2009 Parteneriatul strategic romano-azer impreuna cu Ilham Aliev.

Acest proiect presupune aducerea gazelor azere din zacamintul Shah Deniz prin gazoductul Baku-Tbilisi pina pe litoralul georgian, unde vor fi lichefiate astfel incit sa poata fi transportate cu nave de mare tonaj pina la Constanta.

Aici se regazifica si este trimis prin conducte spre vest prin Ungaria si spre sud, prin Bulgaria. Constructia celor două terminale de gaz natural lichefiat pe malul Marii Negre, unul la Kulevi în Georgia si celalalt la Constanta, în România, vor costa intre doua şi cinci miliarde de euro si vor fi proiectate cu o capacitate maximă de opt miliarde de metri cubi de gaze, cel putin asa rezulta din proiectul autohton.

Romgaz a beneficiat inca din 2008 de 1,6 milioane de dolari de la Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare pentru a face un studiu de fezabilitate pentru terminalul de gaz lichefiat de la Constanta, în conditiile in care in toata lumea exista doar 70 de terminale pentru regazificarea gazelor lichefiate.

In 2011 Traian Basescu s-a intilnit din nou cu Ilham Aliev si s-a recules impreuna cu el la mormintul vestitului Heidar Aliev, dar in ciuda declaratiilor si gesturilor curtenitoare facute fata de acest dictator din cauzaz, considerat „omul anului” in 2012 de catre una dintre cele mai mari organizatii internationale care studiaza fenomenul coruptiei si crimei organizate (OCCRP, Organized Crime and Corruption Reporting Project), România a primit doar promisiuni dinspre Baku.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, spunea, in luna februarie, ca AGRI „stagneaza putin", dar nu din cauza Romaniei. In 2011, liderii romani afirmau ca au in vedere atragerea Turkmenistanul ca furnizor de gaze naturale pentru proiectele Nabucco si AGRI. Deja primul a esuat si nu exista garantii ca cel de-al doilea va porni.

Premierul Victor Ponta se plimba zilele acestea prin statele caucaziene, dar deocamdata nu a primit nicio oferta concreta si are toate sansele sa se intoarca acasa cu mapa goala, in vreme ce Traian Basescu s-a caznit sa dezvolte o relatie de prietenie cu presedintele autoritar al Azerbaidjanului, gidilindu-i inutil si umilitor orgoliul.