Ce vor face elevii care nu au luat examenul de bacalaureat? Către ce şcoli se vor îndrepta?

În acest an, colegiile din Republica Moldova oferă peste 8000 de locuri, iar şcolile profesionale - peste 12 mii de locuri la admitere.

Astăzi a început admiterea în şcoli profesionale şi colegii pentru absolvenţii de gimnaziu şi de liceu. Ministerul Educaţiei spune că acestea ar fi o alternativă pentru elevii care nu vor reuşi nici la sesiunea repetată de BAC, care va începe peste două săptămâni. Ei vor primi o adeverinţă de realizare a programei de liceu, cu care se pot înscrie în învăţământul secundar profesional şi mediul de specialitate. Mai mulţi experţi sunt sceptici că fluxul tinerilor care nu vot lua BAC-ul se va îndrepta în aceste instituţii. Relatează Alla Ceapai:

Your browser doesn’t support HTML5

Ce vor face elevii care nu au luat examenul de bacalaureat?


Adrian este unul din cei peste 11 mii de elevi care a picat BAC-ul. El nu a trecut proba la limba franceză, dar spera că va reuşi la sesiunea suplimentară. Dacă va eşua şi de această dată, spune Adrian va încerca să susţină BAC-ul anul viitor, mai curând, decât să meargă la colegiu sau la şcoală profesională:

„Da, o să aştept un an, dacă va fi nevoie, pentru că vreau să merg la universitate. Nu că ar fi mai atractiv, dar e o cale mai bună de a face un ban după ce absolveşti. Când termini universitatea e altceva decât un colegiu sau şcoală profesională. Şi dacă termini 12 clase nu trebuie colegiu sau şcoală profesională pentru că nu ai stat trei ani de liceu degeaba.”

Statisticile Ministerului Educaţiei arată că doar 17 la sută dintre cei care absolvesc 12 clase aleg să-şi continue studiile la colegiu sau şcoală profesională. Marea majoritate dintre ei preferă studiile universitare. Din acest motiv, expertul de la IDIS Viitorul, Sergiu Lipcean, autorul unui recent studiu despre examenele de bacalaureat, este sceptic că tineri care vor pica şi sesiunea repetată vor alege să meargă în colegii sau şcoli profesionale:

„Trebuie să pornim de la ipoteza simplă că nu toată lumea este gata să dea BAC-ul şi să meargă la universitate. Noi, în cazul de faţă, pornim de la faptul că toată lumea trebuie să meargă la universitate. Există şi alte nivele de instruire cum ar fi colegiile sau şcolile profesionale, care oferă căi mai scurte pentru a obţine o profesie sau o specialitate. Sigur că pentru unii aceasta ar fi o soluţie. Dar este imposibil să spunem în ce măsură majoritatea va prefera o asemenea opţiune. Reieşind din faptul că şcolile profesionale, comparativ cu colegiile, au o imagine mai proastă, datorită statutului sau calificării pe care o obţii acolo.”

Sergiu Lipcean spune că din moment ce nu este pus în aplicare Cadrul Naţional al Calificărilor la treapta învăţământului secundar profesional şi mediu, diploma de studii universitare rămâne a fi criteriul prioritar în angajarea tinerilor. Din acest motiv, expertul crede că cei care nu vor lua BAC-ul în acest an, mai curând vor aştepta să-l ia anul viitor. Pe de altă parte, directorul şcolii profesionale nr. 4 din capitală, Victor Ostaşov, crede că tinerii vor opta pentru şcoli profesionale, unde timp de un an obţii un certificat de muncitor calificat:

„Ei vor face un an de zile meseria care îl va ajuta să se încadreze în câmpul muncii. nu va pierde anul. Este normal. Eu cred că dacă ei vor gândi la rece nu vor rata oportunitatea respectivă. Eu cred că vor veni şi vor face bine.”

Şefa comisiei de admitere de la colegiul de farmacie şi medicină din capitală, Stela Galemba, spune că dacă anii trecuţi BAC-ul era o condiţie obligatorie pentru cei care au absolvit 12 clase, anul curent, acesta nu va mai fi un criteriu pentru admiterea la colegii:

„Ştiţi, nu tot timpul notele de la BAC sau de la absolvire sunt neapărat un criteriu. El poate fi slab la matematică, dar să fie un foarte bun asistent medical. Astfel, ei au posibilitate, în acest an, până când vor da BAC-ul anul viitor, să facă studii, specialitate. Şi atunci, peste un an, susţine încă o dată examenul de la BAC şi continuă încă doi ani de specialitate.”

În acest an, colegiile din Republica Moldova oferă peste 8000 de locuri, iar şcolile profesionale - peste 12 mii de locuri la admitere. A fost majorat numărul de locuri pentru industria uşoară, iar în domeniul agriculturii a fost inclusă o meserie nouă, cea de fermier specializat pe creşterea culturilor agricole. Admiterea în şcolile profesionale se va desfăşura până la finele lunii august, iar în colegii se va încheia la sfârşitul acestei luni.