Principalele subiecte ale săptămânii în opinia unor ziariști moldoveni.
Editorialistul de la trustul de presă Jurnal, Nicolae Negru remarcă şedinţa comună a Guvernului şi Parlamentului din această săptămână. În opinia sa, confruntările care au avut loc pe scena politică sînt o dovadă a unei schimbări spre bine, întrucât s-a ajuns la dialog în folosul unor interese naţionale şi nu al unor grupuri restrânse:
„Aş remarca într-un fel un alt mod de colaborare sau de cooperarea dintre puterea executivă şi legislativă. Ar fi să salutăm acest fapt că interesul se pune pe colaborare, pe interesele comune, pe interesele Republicii Moldova şi nu pe interesul de partid. A fost într-un fel o acţiune neobişnuită, pentru scena noastră politică, pentru şi mie mi se pare că este un lucru care într-un fel marchează o anumită schimbare de comportament, schimbare care ne-a lipsit până acum.”
Editorialistul crede că atitudinea politicienilor a fost marcată şi de acţiunile vădit provocatoare din Tiraspol şi Comrat, unde presupusele semnături colectate pentru demararea unui referendum s-au dovedit a fi false.
Un alt eveniment care în opinia Raisei Lozinschi, redactor-şef la „Ziarul Naţional” , nu poate fi trecut cu vederea este clasarea dosarului despre răpirea fostului deputat PPCD, Vlad Cubreacov.
Jurnalista este de părere că investigaţiile care au durat 11 ani ar fi fost tergiversate, întrucât cei care au dat declaraţii false în faţa judecătorilor nu mai pot fi pedepsiţi:
„Deşi procurorii au demonstrat că răpirea lui Cubreacov a fost înscenată, iată nimeni nu va fi tras la răspundere, în opinia mea faptul că adevărul nu a ieşit la iveală mai înainte, astfel încât să nu expire termenul unor proceduri legate de anchetă, duce mai degrabă la ipoteza că a existat o înţelegere între guvernarea comunistă de atunci şi liderii PPCD. Procurorii de fiecare dată au fost foarte zgârciţi în declaraţii şi chiar supărăcioşi când venea vorba despre acest dosar, ceea ce duce la gândul că a fost totuşi o înţelegere.”
Raisa Lozinschi mai spune că din agenda săptămânală subiectul care a trezit mai ales îngrijorări ţine de inundaţii, care au afectat mai multe gospodării şi terenuri agricole, cu pagube estimate la 290 de milioane de lei.
Domnia sa crede că autorităţile ar fi trebuit să se mobilizeze din timp şi să prevină daunele, unde era cu putinţă.
„Sigur cu dezlănţuirea naturii nu te poţi pune, asta e, într-un an ai secetă, într-un an ai ploaie din plin. Ceea ce putem noi face, este în opinia mea să prevenim anumite lucruri. Şi iată o ştire de ultima oră de la guvern, este că autorităţile i-ar puteaobliga pe proprietarii de iazuri să plătească daunele provocate de spargerea digurilor. La Chişinău problema este atât de veche şi nerezolvată încât te apucă un fel de revoltă. Cu furia naturii nu te poţi lupta, dar autorităţile trebuie să vegheze asupra acestor lucruri, trebuie să prevină din timp nişte lucruri.”