Criza din Bulgaria continuă.
Preşedintele Bulgariei Risen Plevneliev a cerut într-o intervenție televizată organizarea de noi alegeri anticipate, dup trei săptămâni de proteste, spunând că ar fi unica modalitate de a ieși din criza actuală, și că dacă starea tensiune continuă asta ar putea duce la destabilizarea ţării, cu consecințe grave. Protestatarii cer demisia cabinetului de centru-stînga, cabinet instalat abia în luna mai, după alegeri anticipate. În Bulgaria, parlamentul este cel care poate solicita organizarea de noi alegeri. Mai multe de la Sofia, de la Petiu Petkov.
Reacționînd la protestele antiguvernamentale care continuă a patra săptămână, președintele Rosen Plevneliev a cerut noi alegeri anticipate. „Alegerile reprezintă singura ieșire democratică din actuala situație. Când nu avem nici tentativă de a se ajunge la un consens atunci singura ieșire sunt alegerile.”
Șeful statului bulgar a mai spus: „Nu pot accepta ca o parte din societate să protesteze iar altă să se prefacă că nu vede. Lipsa de dezbateri este monstruoasă.”
Plevneliev a avertizat că există tentative de a fi provocate tensiuni interetnice cea ce echivalează cu un joc periculos cu focul.
El a amintit totuși că prerogativele sale constituționale nu-i permit să spună dacă și când să aibă loc alegeri, și cine să demisioneze.
Plevneliev și-a exprimat îngrijorarea de deteriorarea imaginii Bulgariei în plan extern. Legat de aceasta el a cerut partidelor și procuraturii să reacționeze la acțiunile liderului partidului ultranaționalist Ataka Volen Siderov.
Președintele a amintit că în Parlamentul European au avut loc dezbateri pe marginea situației din Bulgaria în care s-a făcut referire la alegeri falsificate, manipulări, mafii și ascultări ilegale.
„Dacă aceasta este imaginea Bulgariei să nu ne mirăm că nu mai sunt investiții, salarii și locuri de muncă, a mai spus șeful statului.”
Ideia unor noi alegeri anticipate după cele de la 12 mai a fost salutată de opoziție și respinsă de PSB, partidul turc și Ataka.
Primul ministru Plamen Oreșearski a declarat că va demisiona când nu va mai fi în stare să-și exercite atribuțiile.
El a respins ideea de a duce tratative politice cu partidul GHERB al predecesorului său Borisov.
La proteste participă zilnic zeci de mii de oameni care scandează „Demisie, mafie și gunoaie roșii”.
Au continuat și contraprotestele cu participarea a cîtorva sute de simpatizanți ai foștilor comuniști, în fața vilei fostului premier Borisov, la Palatul național al culturii și în unele orașe de provincie.