Miroslav Lajčák: „Avem un trecut comun, o istorie comună...”

Natalia Gherman și Miroslav Lajčák la conferința de presă de la Chișinău

Întrevederile moldo-slovace la nivel de miniștri de externe de la Chișinău și declarații pentru Europa Liberă la conferința de presă comună.

Deschiderea ambasadei slovace la Chişinău, dar şi asistenţa oferită ţării, este dovada susţinerii de care beneficiază Republica Moldova, în ultimii ani, pe calea eurointegrării, a declarat şefa diplomaţiei moldave, Natalia Gherman, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută cu omologul său de la Bratislava.

Natalia Gherman: „Subiectul central al discuţiilor noastre l-a constituit agenda europeană.

Cunoaştem, de asemenea, că Slovacia este un partener important în acordarea asistenţei pentru dezvoltare Republicii Moldova. Pe parcursul ultimilor 3 ani, Slovacia ne-a oferit peste 1 milion de euro pentru implementarea diverselor programe, în domenii precum cooperarea financiar-bancară, agricultură, gestionarea migraţiei.”

La conferința de presă comună

Şeful diplomaţiei de la Bratislava, Miroslav Lajčák, se arată convins că orientarea europeană este cea mai bună alegere pe care Republica Moldova poate să o facă. Demnitarul a confirmat suportul Slovaciei pentru Moldova în procesul de integrare europeană, precizând că aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană a contribuit la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor din ţara sa.

Miroslav Lajčák: „Ţările noastre au multe lucruri în comun. Avem un trecut comun, o istorie comună şi vreau să vă spun că ţara noastră a realizat deja aspiraţiile sale europene. Noi suntem membru al Uniunii Europene, a zonei Schengen şi a zonei euro şi acest fapt a îmbunătăţit semnificativ viaţa oamenilor din Republica Slovacia.

Şi suntem pregătiţi să împărtăşim experienţele noastre, pentru ca şi dumneavoastră să păşiţi pe acest drum cu succes şi să realizaţi rezultate bune. Guvernul a realizat nişte lucruri excelente şi eu sunt convins că Uniunea Europeană îşi va demonstra înţelegerea şi aprecierea acestor eforturi la summit-ul de la Vilnius, din noiembrie.”

Europa Liberă: Domnule ministru Lajčák, opoziţia comunistă, pe când era la guvernare, a încercat totuşi să apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană. Acuma încearcă să convingă societatea că mai bine ar fi asocierea la Uniunea Euroasiatică. Credeţi că acest punct de vedere ar putea să se răsfrângă în vreun fel asupra parcursului european al ţării?

Miroslav Lajčák: „Cursul european este o opţiune a ţării. Nu poţi o lună să vrei să mergi spre Uniunea Europeană. În următoarea lună să te dezici de această idee şi să o iei invers, în cealaltă parte. Fie crezi în această idee, fie nu crezi în ea.

Natalia Gherman și Miroslav Lajčák

Bineînţeles că partidele politice pot să aibă diferite opinii, în acest sens, dar important este să fie consistente şi să fie corecte în transmiterea acestui mesaj şi a modului în care îşi prezintă aceste păreri.


Pentru noi este important că guvernul, majoritatea parlamentară şi cea mai mare parte a societăţii cred în acest curs european şi doresc să ajungă acolo. Noi sperăm să vedem Partidul Comuniştilor parte a acestui dialog naţional.”

Referitor la problema transnistreană, Miroslav Lajčák a spus că există posibilitatea de a face mai multe progrese.