Imaginile cu cerşetorii de pe străzile Parisului, dar şi ale altor oraşe franceze, rămân de o tristă actualitate.
Vizita pe care o face joi şi vineri la Bucureşti primul ministru francez Jean-Marc Ayrault vine ca răspuns la vizita din februarie a lui Victor Ponta la Paris. De remarcat este însă altceva: ultima vizită a unui prim-ministru francez la Bucureşti datează din 2007, când premier era Dominique de Villepin. De data aceasta, Jean-Marc Ayrault vine însoţit de patru miniştri: al comerţului exterior, al agriculturii, al ecologiei şi al afacerilor europene. Franţa, se ştie, este al treilea partener comercial al României, după Germania şi Italia, precum şi al patrulea investitor. Agenda premierului francez include o vizită la o uzină Dacia, inaugurarea noii clădiri a liceului francez „Anna de Noailles” precum şi o recepţie oferită cu ocazia zilei naţionale a Franţei.
Pe de altă parte, declaraţiile războinice de anul trecut ale lui Ponta, care miza pe sprijinul lui François Hollande pentru a contracara politica dusă de Germania s-au dovedit fără acoperire. Între timp, cota de popularitate atât a lui Hollande cât şi a lui Jean-Marc Ayrault a scăzut catastrofal, iar prestaţia primului ministru, chiar daca acesta a mai recuperat câteva procente, este şi acum socotită nesatisfăcătoare. Dar, fireşte, nu despre asta va fi vorba la Bucureşti.
Punctul nevralgic al relaţiilor franco-române este dosarul romilor. Din punctul de vedere al francezilor rămâne o problemă nerezolvată, chiar dacă Bucureştiul s-a arătat în ultimii ani mai receptiv şi a avut câteva iniţiative menite a facilita inserţia Romilor şi a neutraliza reţelele care se ocupă cu emigraţia clandestină. Rezultatele sunt, deocamdată, modeste. Imaginile cu cerşetorii de pe străzile Parisului, dar şi ale altor oraşe franceze, rămân de o tristă actualitate. Iar guvernul socialist francez are de înfruntat şi criticile opoziţiei, care îl acuză de slăbiciune şi lipsă de reacţie.
Faţă cu aceste critici, faţă cu nemulţumirea populaţiei, e posibil ca Jean-Marc Ayrault să ceară omologului său român să ia toate măsurile necesare pentru a rezolva o situaţie ce riscă să se cronicizeze.