Franța-România: o deschidere diplomatică limitată

Jean-Marc Ayrault

E posibil ca investițiile franceze să crească, mai ales dacă în România va fi „stabilitate și predictibilitate”, dupa cum a spus ambasadorul francez.


In România se afla şeful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault, dupa ce premierul Victor Ponta a fost la Beijing, iar ministrul său de externe Titus Corlăţean la Moscova. Despre ofensiva diplomatica romăneasca, mai multe de la Sabina Fati.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a fost primit cu onoruri militare la Bucuresti si urmeza sa sarbatoreasca miine la Ambasada de aici Ziua Nationala a Frantei, cei drept cu doua zile mai devreme. Dupa o perioada de cinci ani de inghet politic, aceasta vizita „confirmă relansarea relaţiilor dintre Franţa şi România”, precizeaza ambasadorul francez, Phillipe Gustin, mizind pe delegatia impresionanta de care este insotit premierul francez: oameni de afaceri dar si patru ministri: al Agriculturii, Stéphane Le Foll, al Comertului Exterior, Nicole Bricq, al Ecologiei, Philippe Martin si al Afacerilor Europene, Thierry Repentin.

Traian Basescu l-a primit pe seful guvernului de la Paris, caruia i-a vorbit despre cele trei urgente ale României care au legatura cu Franta: aderarea la Spatiul Schengen, primirea in zona Euro si problemele romilor. Seful guvernului de la Paris a reluat ideea primirii României in etape in Spatiul de Libera Circulatie si a laudat România pentru masurile de combatere a coruptiei si criminalitatii, masuri care vor ajuta la accesul tarii in Schengen.

Deocamdata Franta nu și-a manifestat in mod explicit sustinerea fata de Romănia la Bruxelles, dar e posibil sa o faca spre finele anului, dupa alegerile din Germania, cind se vor relua o serie de restante aminate din motive electorale.

Presedintele român nu a mai insistat asupra felului in care trebuie rezolvata chestiunea romilor, asa cum a facut-o in disputele cu fostul presedinte Nicolas Sarkozy, dar a subliniat ca cele doua tari „trebuie sa gaseasca solutii care sa duca la rezolvarea europeana a problemei”. Sute de romi au plecat din România in Franta, instalindu-se pe terenuri publice, iar Parisul ii trimite regulat inapoi in România in avioane speciale. Tot periodic, acestia se intorc inapoi, spre disperarea oficilailor francezi care nu au incercat si alta modalitate, de pilda, aceea de integrare a romilor.

Acum cinci luni, in prima sa vizita oficiala dupa alegerile generale din decembrie, premierul roman, Victor Ponta a semnat la Paris o foaie de parcurs pentru punerea in practica a Parteneriatului Strategic cu Franta pina in 2018. Intilnirile pe care le au astazi si miine ministrii francezi la Bucuresti vor viza si relatiile economice, pentru ca Franta este al patrulea cel mai mare investitor in Romaniei cu 5 miliarde de euro investiti in ultimul an dupa Germania (6,2 miliarde), intr-un clasament in care Olanda ocupa primul loc cu 11,9 miliarde si Austria cu 9,6.

Pe parcursul acestei vizite va fi semnat un acord intre autoritatile române si compania franceza Thales pentru construierea unui laser gigant la Magurele, linga Bucuresti. Cel mai mare investitor francez ramine Reanult, cu peste 2 miliarde, dar in acest an e posibil ca investitiile franceze sa creasca, mai ales daca în România va fi „stabilitate si predictibilitate”, dupa cum a spus ambasadorul francez.