Jay Carney: „Oferindu-i o platformă de propagandă dlui Snowden, Rusia îşi încalcă declaraţiile făcute anterior că doreşte să îşi păstreze neutralitatea în acest caz.”
Preşedintele american Barack Obama si preşedintele Rusiei Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică despre Edward Snowden, fostul colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate americane, care a dat publicităţii documente secrete despre programul american de monitorizare a comunicaţiilor prin internet.
Edward Snowden a avut ieri o intrevedere cu reprezentati ai organizatiilor ruseşti pentru apărarea drepturilor omului in aria de tranzit a aeroportului Şeremetievo de la Moscova, unde se afla de trei saptamini. Edward Snowden a cerut azil politic in Rusia. Nu este lipmede daca Rusia ii va acorda acest drept, iar astazi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că pentru a obţine dreptul de azil, este nevoie de o cerere oficiala şi nu este clar daca exista o astfel de cerere.
Nu au fost date detalii despre continutul convorbirii telefonice dintre cei doi preşedinţi, dar cazul Snowden a adus o nouă tensiune în relaţiile americano-ruse. Statele Unite doresc extrădarea lui Snowden, dar intre Rusia si Statele Unite nu exista un acord de extrădare, astfel incit, pentru a-l extrăda, Washingtonul spune că Rusia are alte modalităţi legale, in timp ce Moscova spune că nu le are.
Vineri, purtătorul de cuvint al Casei Albe, Jay Carney, spus ca prin acordarea dreptului de azil domnului Snowden, Rusia i-ar acorda acestuia o „platformă de propagandă”.
„Oferindu-i o platformă de propagandă domnului Snowden, Rusia îşi încalcă declaraţiile făcute anterior că doreşte să îşi păstreze neutralitatea în acest caz şi că nu ar avea control asupra prezenţei sale in aeroport. De asemenea este un lucru incompatibil cu asigurările pe care ni le-a dat Rusia că nu doreşte ca domnul Snowden să dauneze intereselor americane…”
Au existat speculatii şi zvonuri că Edward Snowden ar fi dorit să ceara azil politic in unele din ţările Americii Latine. Venezuela, Bolivia şi Nicaragua s-au oferit să îi acorde azil politic, in timp ce Statele Unite au cerut comunităţii internaţionale sa nu ii acorde azil politic fostului colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate şi nici sa nu ii permită survolarea teritoriilor lor.
In intilnirea cu uşile închise pe care a avut-o ieri la aeroport cu reprezentanti ai societăţii civile ruse, Edward Snowden a spus că a renunțat la o viaţa foarte plăcută in Hawai, cind era colaborator al NSA pentru ca lumea să afle despre programul de supraveghere american, program in care, spune domnul Snowden, comunicatiile pe internet ale milioane de oameni sunt supravegheate, cit si sedii ale Uniunii Europene si ale unor alte state aliate Americii.
Your browser doesn’t support HTML5
Pină acum preşedintele Rusiei Vladimir Putin a spus că nu il va extrăda pe Snowden Statelor Unite şi daca acesta ar vrea sa ramina in Rusia ar trebui să renunţe să mai facă dezvaluiri. Viaceslav Nikonov, adjunctul preşedintelui comitetului pentru relatii externe al Dumei de Stat, care a fost vineri la întilnirea de la aeroport cu Edward Snowden a declarat după întilnire:
„La întrebarea mea daca ştie care sunt condiţiile ce i-au fost puse de preşedintele Putin pentru a-i acorda dreptul de azil politic, adică să nu mai dăuneze intereselor americane, el a răspuns pozitiv. A mai spus şi că este o conditie simplu de îndeplinit pentru că ceea ce a spus este deja de domeniul trecutului şi că ceea ce scriu jurnalistii nu are nici o legatură cu activităţile sale de acum. Si ca in viitor nu intenţionează să mai faca vreun rău ţării sale, Statelor Unite…”
Snowden este pus sub acuzare in ţara sa pentru spionaj şi furt de informaţii secrete guvernamentale şi, daca ar fi gasit vinovat, ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţa.