Felul în care vor fi rezolvate dosarele fraudării reprezintă un test pentru noii procurori şefi, dar şi pentru coabitarea dintre preşedinte şi premier, dacă nu cumva acest lucru a fost deja negociat de cei doi.
În România, un fost senator social-democrat, exclus din acest partid, s-a decis să facă dezvăluiri despre referendumul de anul trecut prin care s-a încercat îndepărtarea de la putere a preşedintelui Traian Băsescu. Referendumul nu a întrunit participarea necesara pentru a fi validat. Mai multe, de la Bucureşti, de la Sabina Fati:
Your browser doesn’t support HTML5
Referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu organizat vara trecuta de adversarii sai socialisti si liberali se afla înca sub semnul intrebarii pentru ambele tabere: presedintele a invocat fraudele socialistilor si liberalilor, dintre care o parte au fost deja anchetate de procurori, iar de partea celalalta chiar premierul Victor Ponta spunea ca noile date ale recensamintului arata ca Traian Basescu ar fi trebuit demis anul trecut fiindca mai mult de jumatate dintre romani ar fi votat impotriva lui.
Fosta ministra a Justitiei, Monica Macovei, o partizana a presedintelui roman considera ca procentul fraudarii referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu este intre 9 si 21 la suta. Datele ei se bazeaza pe analizarea informatiilor aflate pe site-ul Parchetului General cu privire la dosarele care au ajuns in instanta. Nu e clar ce se intimpla cu celelalte 500 de dosare aflate inca in sertarele procurorilor si care s-ar putea sa ramina acolo, fiindca actualul procuror general Tiberiu Nitu este un amic al premierului Victor Ponta. In orice caz, chiar si in aceste conditii, denunturile care au loc inopinat vor trebui luate in considerare de procrurori. Fostul senator socialist, Valer Marian, exclus recent din partid, s-a autodenuntat la Directia Nationala Anticoruptie, dezvaluind in acelasi timp implicarea vicepriministrului Liviu Dragnea in fraudarea referendumului.
Senatorul declara ca are unele probe si ca sint mai multi martori care pot vorbi despre felul in care au fost pregatiti oamenii din partid sa „inventeze” o prezenta mare la vot. Senatorul denuntator este un fost procuror care il acuza pe Liviu Dragnea, omul numarul 2 din guvernul roman de „instigare la fals si uz de fals”, precizind ca exista nu doar martori, ci si inregistrari audio.
Ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, unul dintre cei mai mari baroni ai socialistilor are deja un dosar pentru ilegalitatile facute sau mai degraba gindite de el pentru a fi facute de liderii socialisti din teritoriu vara trecuta in incercarea de demitere a presedintelui roman. Vicepremierul roman se disculpa, argumentind ca denuntatorul se razbuna, fiindca a fost dat afara din partid, dar in acelasi timp povestea lui despre ilegalitatile intimplate la referendum se potriveste cu celelalte din aceasta serie. De exemplu, Valer Marin marturiseste ca Liviu Dragnea, venit la Oradea cu o saptamina inainte de referendum i-a cerut lui, vicepresedintelui Consiliului Judetean Satu Mare si primarului acestui municipiu sa lase telefoanele pe masa si sa mearga la toaleta. Acolo, baronul socialist le-a dat indicatii clare pentru obtinerea cvorulului, adica pentru obtinerea unei prezente de minim 50 la suta la referendum: trebuiau convinsi astfel, cit mai multi presedinti de sectii de votare sa raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, deci din doua in doua ore, o prezenta cu 25 de alegatori in plus fata de cea reala.
Aceasta matematica ar fi putut duce la rasturnarea lui Traian Basescu si acapararea imediata de catre socialisti si liberali a tuturor pirghiilor de putere. Deocamdata, insa, multe dintre anchete se afla la indemina procurorilor, in vreme ce altele sint pe mesele judecatorilor.
Felul in care vor fi rezolvate dosarele fraudarii referendumului reprezinta un test pentru noii procurori sefi, dar in acelasi timp ar putea fi un test si pentru coabitarea dintre presedinte si premier, daca nu cumva acest lucru a fost deja negociat de cei doi.