Va fi retras sau nu din circulaţie timbrul noii Mariane?
Preşedintele Franţei, François Hollande, era foarte încântat duminică, atunci când – în conferinţa de presă de la palatul Elysée – a prezentat timbrul proaspăt ieşit de sub tipar cu noua imagine a Marianei. Pe timbrul cu pricina, desenul – realizat de Olivier Ciappa şi David Kawena – înfăţişează o tânără cu trăsături plăcute şi cu o alură hotărâtă, având pe cap tradiţionala bonetă frigiană, simbol al libertăţii.
Your browser doesn’t support HTML5
După cum au mărturisit chiar autorii, modelul lor a fost Inna Şevcenko, militanta ucraineancă fondatoare a grupului FEMEN, care la începutul acestei luni a obţinut azil politic în Franţa. Acţiunile grupului FEMEN sunt binecunoscute mai ales că nu pot trece neobservate, din moment ce militantele protestează dezgolindu-şi sânii. Grupul a avut în ultima vreme câteva manifestări publice şi în Franţa, unele de un gust îndoielnic, cum ar fi aceea din interiorul catedralei Notre Dame din Paris.
Mariana este, nici nu ştiu dacă mai e nevoie s-o amintesc, figura alegorică a Republicii franceze. Bustul Marianei este prezent astăzi în toate primăriile din Hexagon. De-a lungul anilor, drept modele pentru bust au servit câteva ilustre actriţe, socotite a reprezenta o combinaţie exemplară între frumuseţe şi farmec franţuzesc: Brigitte Bardot în 1969 (era atunci în culmea gloriei), apoi Michèle Morgan, Catherine Deneuve, Sophie Marceau. O experienţă ratată a fost alegerea, în 2003, a jurnalistei de televiziune Evelyne Thomas; în urma comentariilor nefavorabile, bustul a fost retras. În ceea ce priveşte timbrele, imprimarea portretului Marianei a devenit o practică obişnuită după 1944.
Alegerea noii Mariane este, evident, una cu semnificaţii ideologice. Printre conotaţiile posibile putem reţine cultul tinereţii, non-conformismul, refuzul valorilor tradiţionale, afirmarea identităţii feminine. Să adăugăm că Inna Şevcenko şi grupul FEMEN s-au implicat în recentele dezbateri aprinse privind cuplurile homosexuale, pledând în favoarea căsătoriei pentru toţi. Dacă toate astea sunt cu siguranţă pe placul lui François Hollande şi al stângii franceze, alte luări de poziţie ale noii Mariane riscă să creeze probleme. Trec peste faptul că, imediat ce a aflat de reacţiile negative la adresa alegerii ei ca nou simbol republican, Inna Şevcenko a transmis un mesaj de răspuns pe care, din decenţă, nu-l pot reproduce. Mai complicate sunt lucrurile în cazul atacului ei violent de ieri la adresa religiei musulmane şi a ramadanului. Astfel de ieşiri, dacă se repetă, vor deveni stânjenitoare şi – mai ştii ? – ne putem aştepta ca, într-o bună zi, timbrul să fie scos, prematur, din circulaţie.