Reacții critice la condamnarea bloggerului Alexei Navalnîi.
Condamnarea blogerului si liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi astazi, de catre tribunalul din Kirov, la cinci ani de închisoare într-o colonie de muncă, a provocat reactia critică imediată a ambasadorului american la Moscova, MikeMcFaul, a coordonatoarei politicii externe a Uniunii Europene, şi a multor ruşi pe reţelele de socializare. Mesajul lor este simplu: a fost un process politic care ridică mari semne de întrebare in legatură cu domnia legii in Rusia lui Vladimir Putin. Relatarile corespondentilor Europei Libere sunt rezumate de Oana Serafim.
Curtea îl găseşte pe Alexei Anatolievici Navalnîi vinovat in baza articolului 33 si 160 din Codul Penal rusesc din 7 martie 2011 şi îl condamnă la cinci ani de inchisoare - fără a-i impune după ispăşirea acestei pedepse alte restrictii ale libertăţii - şi la plata unei amenzi de 500 de mii de ruble catre stat. Pedeapsa cu inchisoarea va fi executată într-o colonie penitenciară cu grad general de securitate.
Avocatii bloggerului au anunţat imediat că vor face recurs, iar gardienii i-au pus cătuşele şi l-au luat în arest. In ultimul mesaj twitter trimis celor citeva sute de mii de susţinători , Navalnîi a scris „E OK. Incercaţi să nu mă uitaţi şi mai ales nu fiţi leneşi! Sub piatra stătută, apa nu curge”.
Avocații lui Navalnîi urmează acum sa facă apel in zece zile, la instanta superioara locala. Aceasta trebuie sa
Navalnîi mai are insa alte trei procese care ar putea fi puse pe rol, scrie corespondentul Europei Libere, Robert Coalson. Unul este in legatură cu o campanie de publicitate pe care a condus-o şi care ar fi fraudat Uniunea Forţelor de Dreapta cu aproximativ trei milioane de dolari in 2007; o altă plingere este despre companie poştală deţinută de Navalnîi si de fratele său şi care ar fi adus pagube firmei de produse cosmetice Yves Rocher, iar a treia plingere este că ar fi incercat sa privatizeze în mod illegal distileria Urzum din regiunea Kirov.
Expertul rus in chestiuni legate de alegeri, Leonid Kircenko, a declarat serviciului rusesc al postului nostru de radio că proaspătul candidat la primăria Moscovei, îşi poate continua activitatea: „El este un candidat oficial, aşa ca poate candida, echipa sa electorală poate lucra in continuare şi asta a spus-o chiar Comisia electorală, pe baza legislaţiei. Echipa sa electorală crede însă că aceasta nu s-ar putea numi „campanie electorală”, atita timp cit candidatul nu se poate intilni cu alegătorii, iar presupinind că ar ciştiga alegerile, nu şi-ar putea exercita mandatul.
Dar bloggerul a spus că îşi va continua activitatea dezvaluind corupţia din Rusia, ceea ce a declarat si soţia sa, după aflarea verdictului: „Toată familia noastra l-a susţinut şi vom face asta in continuare. Dacă cineva speră că investigaţiile lui Alexei se vor opri, se înseală. Fundaţia sa anticorupţie îşi va continua activitatea.”
Ca reacţie imediată pe twiter la verdictul împotriva lui Alexei Navalnîi, ambasadorul Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul, a scris că Statele Unite sunt profund dezamagite de condamnarea lui Navalnîi, care pare să fi avut o motivaţie politică. Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton, a dat un comunicat în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de domnia legii in Rusia, pentru că acuzaţiile aduse lui Navalnîi nu au fost dovedite de probele din timpul procesului.
Your browser doesn’t support HTML5
Reactii critice au venit din partea organizatiilor care apără drepturile omului, precum Amnesty International, biroul de la Moscova şi Memorial. Si reacţii immediate au venit si in partea celor adunaţi in fata tribunalului: „Libertate pentru Navalnîi şi ruşine fasciştilor!...”