Natalia Gherman: transnistrenii vor avea parte de toate beneficiile pe care Moldova le va obține de la UE

Natalia Gherman și Serghei Lavrov la Moscova, 24.07.2013

Serghei Lavrov: acordurile dintre Moldova și UE ar putea afecta raporturile energetice dintre Rusia și Moldova.

După Bruxelles, ministrul de externe al Republicii Moldova, d-na Natalia Gherman s-a dus la Moscova pentru convorbiri cu omologul său rus Serghei Lavrov. Iar pe agendă s-au aflat problemele cele mai importante, în acest moment, în relaţiile bilaterale: Transnistria şi apropierea Moldovei de Uniunea Europeană. Mai precis, ce impact va avea acordul de asociere la Uniunea Europeană şi implicit cel de liber schimb asupra relaţiilor economice, energetice sau legate de migraţie dintre Republica Moldova şi Rusia? Pentru că un impact va avea şi unul chiar semnificativ. Relatează Liliana Barbăroşie:

Natalia Gherman s-a dus la Moscova cu un mesaj ferm. Într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său rus, Serghei Lavrov, ea a declarat că integrarea europeană este o cale sigură aleasă de Republica Moldova şi sprijinită de majoritatea populaţiei ei:

„Procesul integrării europene este pentru noi modelul optim de modernizare şi dezvoltare a ţării noastre. Noi credem că integrarea europeană ne va aduce transformările necesare pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor noştri, inclusiv a celor din stânga Nistrului. De toate rezultatele vor beneficia şi locuitorii de peste Nistru – noi suntem absolut pregătiţi pentru asta”, a punctat şefa diplomaţiei moldoveneşti.

Serghei Lavrov a fost întrebat dacă este gata Rusia să accepte această alegere a Moldovei:

„Noi pornim de la o singură premisă: Moldova este un stat suveran. Dar mizăm pe aceeaşi atitudine din partea tuturor ţărilor, inclusiv a celor europene”, a răspuns răspicat şeful diplomaţiei ruse.

Your browser doesn’t support HTML5

Miniștrii de externe din Moldova și Rusia discută despre Transnistria și UE la Moscova


Asta nu înainte de a aduce vorba despre nevoia unor consultări suplimentare între Rusia şi Moldova, înainte de summitul de la Vilnius, referitoare la cea ce a numit „impactul” acordurilor care vor fi discutate acolo asupra relaţiilor moldo-ruse. Ar putea fi afectate atât raporturile economice, energetice, cât şi cele legate de reglementarea migraţiei, a mai ţinut să precizeze demnitarul rus.

Pentru comentatorul de la Radio Liberty, Vitali Portnikov, consultările cerute de Lavrov denotă o nouă încercare de şantaj în raport cu Chişinăul pe care Rusia ar vrea să-l vadă încorporat în viitoarea Uniune Euroasiatică cu centrul la Moscova:

„Ceva asemănător a răsunat mereu ori de câte ori era vorba despre aderarea la NATO sau la UE a unor ţări ale Europei Centrale sau a ţărilor baltice. Lor li se spunea acelaşi lucru”, observă comentatorul.

Referindu-se la reglementarea transnistreană, Serghei Lavrov a spus că în momentul de faţă discuţii privind transformarea operaţiunii de pacificare din stânga Nistrului sau retragerea trupelor ruse din regiune nu pot să existe. Mai întâi trebuie să se renunţe la acţiunile unilaterale, a părut să sugereze demnitarul, având cel mai probabil în vedere posturile de control al migraţiei instituite de Chişinău pe Nistru în baza unor înţelegeri cu UE şi măsurile de răspuns ale Tiraspolului, care a adoptat o aşa-numită lege a frontierei Transnistriei.

„Autoritățile de la Chișinău sunt ferm convinse că cu cât mai curând vor începe tratativele legate de statutul Transnistriei, cu atât mai repede va fi găsită soluția la conflictul transnistrean”, a spus la rândul său şefa diplomaţiei moldoveneşti.

Vitali Portnikov

Îşi vor putea atinge scopul trasat pentru acest summit ţări precum Republica Moldova sau Ucraina, dată fiind reticenţa importantului lor vecin estic? Vitali Portnikov de la Radio Liberty nu are un răspuns ferm la această întrebare:

„Nu ştiu. Aceasta nu depinde doar de UE, aceasta depinde de ceea ce se va întâmpla până în noiembrie în cele două state. În cazul Ucrainei, deznodământul este legat de soarta Iuliei Timoşenko, adică de felul cum va fi rezolvat juridic acest dosar. Iar în cazul Moldovei – de Transnistria. Eu sper foarte mult că acest conflict nu va fi escaladat astfel încât să nu permită Moldovei să parafeze acordul. Singura armă a Chişinăului împotriva Rusiei trebuie să fie raţiunea,” ne-a spus analistul.