Igor Dodon: „Transnistria niciodată nu va accepta să fie doar un raion estic”

Igor Dodon

Liderul partidului socialiştilor în dialog cu Valentina Ursu.

Europa Liberă: Domnule Dodon, vreau să insist să începem această discuţie despre nevoia federalizării Republicii Moldova. Aţi încercat să promovaţi această idee, se coace în societate o asemenea idee?

Igor Dodon: „Transnistria niciodată nu va accepta să fie doar un raion estic, ca orişicare raion care este acum în componenţă, ca orişicare autoritate publică locală. Nu va accepta nici statutul Găgăuziei. Şi lucrul acesta devine evident, pentru că ei au 20 de ani de activitate separată, acolo este o altă generaţie, sunt alţi oameni care gândesc cu totul altfel. De aceea Transnistriei trebuie să-i propunem...”

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Igor Dodon


Europa Liberă: Păi, doar statutul se oferă în funcţie de mentalitatea care s-a format...

Igor Dodon: „Nu. Trebuie de început discuţiile şi de lansat nişte propuneri care sunt diferite de tot ceea ce a fost până acum. În caz contrar, ei nu vor accepta. Lucrul acesta este foarte evident. O soluţie ar fi stat unitar, legea anului 2005. Am văzut că în 2006 Transnistria a petrecut un referendum unde s-a expus pentru independenţă şi categoric şi acum auzim voci şi din Transnistria, şi din Rusia, care este un participant activ în formatul „5+2”, care nu acceptă această abordare şi nu sunt de acord cu legea anului 2005. Această este o extremă. Altă extremă care sună în ultimul timp din gura unor unionişti de la Chişinău este să ne dezicem de Transnistria. Şi între aceste două extreme este una din mijloc, doar statutul de federaţie, confederaţie sau ceva de tipul acesta. Mai devreme sau mai târziu aceasta va fi soluţia. Dacă clasa politică de la Chişinău nu este gata acum, va mai pierde încă 2, 3, 4, 5 ani şi vom începe discuţii deja nu de la federaţie, vom începe discuţiile despre confederaţie. Lucrul acesta devine evident, pentru că dacă 10 ani în urmă se putea de discutat despre o federaţie, se putea de ajuns la federaţie şi încă se mai poate şi acum, mai pierdem 2-3 ani, o să fie discuţiile despre confederaţie.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, dar în aceşti ultimi 3 ani Tiraspolul a fost invitat să discute despre nevoia soluţionării conflictului transnistrean, ţinând cont de Coşul 3, statutul politic al regiunii transnistrene. Autorităţile de acolo insistă pe aceşti paşi mici, să fie rezolvate problemele social-economice, iar partea politică să fie lăsată.

Igor Dodon: „Paşii mici am văzut că în realitate nu au mişcat mult carul din loc. Paşii mici este o încercare de a întinde timpul şi dintr-o parte, şi din alta. Vreau să vă spun că Tiraspolul a luat o poziţie de negocieri destul de bună pentru ei. Ei spun: „Doar independenţă!”. Chiar la o întrevedere ocazională cu Ştanski, am abordat acest subiect şi la care dânsa a spus foarte clar: „Poziţia noastră este independenţa”. Înţeleg poziţia lor, însă aceasta este doar o poziţie de negocieri. Apropo, eu în ultimul timp am avut câteva întrevederi şi cu Liţkai, fostul aşa-numit ministru de externe.”

Europa Liberă: Fostul negociator în formatul „5+2” din partea Tiraspolului...

Igor Dodon: „Care cunoaşte foarte bine ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă şi chiar am discutat şi despre unele formule de federalizare, care, a propos, au fost discutate foarte activ în formatul „5+2”, atât în anii ’90, cât şi la începutul anilor 2000. Vreau să vă aduc aminte că au fost destul de apropiaţi de a găsi o formulă de federalizare, susţinută şi de OSCE la sfârşitul anilor ’90, însă părţile atunci, nici partea moldavă, nici partea din stânga Nistrului nu au fost gata să accepte o astfel de abordare. De aceea, repet încă o dată, unica soluţie este federalizarea. La întrebarea dumneavoastră „Este gata sau nu societatea?”, vreau să vă spun că, comparativ cu un an în urmă, deoarece noi ideea de federalizare, public, am lansat-o în Parlament în aprilie 2012, constat că după un an de zile societatea, în opinia mea, este mai pregătită. Adică acest subiect a fost discutat mai mult în societate şi chiar la întrevederile multiple pe care le am cu diferiţi cetăţenii republicii Moldova, când le explic: uitaţi-vă sunt diferite variante...”

Europa Liberă: Dar cine v-a inspirat ca dumneavoastră să insistaţi cu această idee de federalizare? A fost cumva şi un curent din partea estică, de la Moscova? Cineva ar fi putut să vă sfătuiască?

Igor Dodon: „Nu este. Cu regret, în Republica Moldova întotdeauna se încearcă să se depisteze o influenţă externă, fie din Est, fie din Vest. Realismul ne spune că altă soluţie nu există, doar aceasta. Eu cred că federalizarea va fi posibilă, cel mai probabil, după următoarele alegeri parlamentare.”

Europa Liberă: Dar este adevărat că Moscova şi cancelariile europene ar accepta această idee de federalizare?

Igor Dodon: „Oficial eu am auzit doar câteva declaraţii în acest sens ale unor deputaţi din Parlamentul European, în ceea ce ţine de federalizarea Republicii Moldova. Am auzit câteva declaraţii recente în SUA, a ex-ambasadorului, care vorbeşte, de asemenea, despre federalizare. Am participat la o masă rotundă ceva timp în urmă, în care Karasin, viceministrul de externe al Federaţiei Ruse, a spus că Rusia nu ar fi împotriva unei eventuale federalizări. Adică vedem că în principiu conjunctura geopolitică internaţională se coace spre un astfel de scenariu. În termeni practici, este evident că în următoarele 2, 3, 5 luni, 1 an acest subiect nu va fi pe agenda guvernării de la Chişinău, deoarece are cu totul altă agendă, în special legată de integrarea europeană, summit-ul de la Vilnius şi în continuare obţinerea rezultatelor după parafarea, semnarea şi intrarea în vigoare ş.a.m.d. Dar eu cred că rezolvarea problemei transnistrene, dacă nu pentru acest guvern, pentru următorul guvernul, după următoarele alegeri, va fi subiectul de bază. Integrarea internă trebuie să fie prioritatea numărul unu.”

Europa Liberă: Deci reunificarea Moldovei?

Igor Dodon: „Integrarea internă, reunificarea Moldovei, trebuie să fie prioritatea numărul unu pentru guvernarea de la Chişinău. Şi apoi să vedem care sunt posibile integrării externe.”

Europa Liberă: De ce nimeni nu are curajul, totuşi, să pună pe masa de negocieri acest proiect de statut pentru regiunea transnistreană?

Igor Dodon: „Eu cred că actuala guvernare nu este gata pentru aceasta, ţinând cont de opinii diferite în coaliţia majoritară. Ei se tem de riscurile politice în acest sens. Se apropie alegerile, mai devreme sau mai târziu vor fi. Opoziţia comunistă se temea ca de tămâie de cuvântul „federalizare” după planul Kozak. Şi anume Voronin a făcut tot posibilul cuvântul „federalizare” să trezească suspiciuni şi, poate, chiar antipatie în rândul moldovenilor după anul 2003. Încercând să justifice pasul său de atunci în faţa cetăţenilor Republicii Moldova, a început să-i sperie pe oameni cu federalizarea. Pentru ca să observăm că Voronin revine în albia pragmatismului şi realităţii şi înţelege că unica soluţie, de fapt, este acordarea unui statut special.”

Europa Liberă: Republică în cadrul republicii...

Igor Dodon: „Şi aceasta este federaţie...”

Europa Liberă: După o eventuală apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, rezolvarea crizei transnistrene va fi posibilă mai uşor de făcut?

Igor Dodon: „Este o problemă destul de adâncă. Partea stângă a Nistrului declară categoric că doreşte doar integrarea în Uniunea Euroasiatică, care va apărea şi va fi creată, începând cu 1 ianuarie 2015. Chişinăul oficial, contrariu dorinţei majorităţii populaţiei, vorbeşte despre integrarea europeană.”

Europa Liberă: De ce contrariu?

Igor Dodon: „Deoarece toate sondajele arată foarte clar că peste 50 la sută de cetăţeni vorbesc despre integrarea în structurile euroasiatice.”

Europa Liberă: În actuala legislatură, când au venit deputaţii, au avut mandatul cetăţenilor să promoveze ideea integrării europene.

Igor Dodon: „Dacă se dorea obţinerea mandatului cetăţenilor, trebuia să se facă un referendum.”

Europa Liberă: Încă nu s-a ajuns, domnule Dodon. Referendumul se face înainte de aderare.

Igor Dodon: „De ce nu mergem la cetăţeni să întrebăm: „Oameni buni, în ce parte ne integrăm? În Est sau în Vest?” Niciodată în ultimii 20 de ani un astfel de exerciţiu nu a fost în Republica Moldova. Au fost doar speculaţii politice. Când unele partide politice, văzând că este mai în vogă şi mai la modă, să spunem aşa cum este, ideea de integrare europeană, au început în anii 2004, 2005, 2006 să promoveze acest vector. Mai târziu au văzut că s-au schimbat din nou priorităţile la populaţie, haideţi să ne schimbăm din nou. Aceasta este o greşeală. Şi este o greşeală enormă.”

Europa Liberă: Vor veni alegerile şi vom vedea pentru cine îşi dă votul alegătorul...

Igor Dodon: „Depinde când vor fi alegerile şi cum.”

Europa Liberă: Şi cum vor fi?

Igor Dodon: „Uninominale sau pe liste pe liste de partid şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Răspunsul dumneavoastră care ar fi?

Igor Dodon: „Probabilitatea alegerilor anticipate cred că este destul de mică. Puţin probabil ca partidele de la guvernare să nu încerce să profite de avantajele politice, bonusurile politice pe care ar putea să le ofere Uniunea Europeană. Nu cred că vor fi avantaje mari economice şi pentru cetăţenii simpli, dar avantaje politice pentru a mai merge o dată în alegeri şi a spune: „Uite noi putem să...”, promisiuni, acestea cred că vor fi utilizate. De aceea actuala guvernare, până la Vilnius, probabil, va rezista. Vilniusul este la sfârşitul lunii noiembrie, vor fi făcute unele promisiuni şi vor di date unele avansuri, inclusiv politice, din nou, fără rezultate concrete pentru cetăţeanul simplu...”

Europa Liberă: Se va vorbi despre obţinerea regimului liberalizat de vize...

Igor Dodon: „Se va vorbi. Se va vorbi, doamnă Ursu, dar rezultate, practice, concrete, în afară de parafarea unor documente...”

Europa Liberă: ...rezultatele ar putea fi livrate până la următorul scrutin parlamentar.

Igor Dodon: „Vor rămâne doar promisiuni, cel mai probabil. Aceasta este cea mai mare greşeală şi le-am explicat-o şi europenilor, şi americanilor, şi celor de la guvernare: voi faceţi promisiuni, creaţi aşteptări, aceste aşteptări nu se cristalizează în nimic concret şi cetăţeanul simplu nu poate foarte des să audă că iată mâine va fi bine, mâine va fi bine şi aşa mai departe. Îi mai trebuie ceva rezultate concrete. Dacă până la alegeri, nu va fi acordat regimul liberalizat de vize şi nu vor fi careva rezultate concrete, credeţi-mă: catastrofa politică a celor care au făcut aceste apropouri şi avansuri pentru cetăţeni va fi enormă, cetăţenii nu vor mai crede. În ce caz ar putea avea loc alegeri anticipate? Cred că principala necunoscută este orgoliul şi ambiţiile personale ale unor lideri politici care au trecut din prima linie în linia a doua. A propos, acest lucru l-am spus şi la întrevederea cu Ashton, unde am participat în calitate de opoziţie parlamentară şi am criticat guvernarea...”

Europa Liberă: Dar deschideţi parantezele.

Igor Dodon: „... pentru toate lacunele în actul de guvernare şi neutilizarea corectă a sutelor de milioane de dolari acordate de Uniunea Europeană. Şi nu vedem niciun rezultat. Vorbim de drumuri peste 2-3 ani. Vom vedea. Şi am spus foarte clar că riscurile actualei guvernări vor fi ascunse nu în opoziţia comunistă care va încerca să facă revoluţie, în care nimeni nu crede. Dar în ambiţiile personale ale liderilor politici care au trecut din primele posturi în posturile pe rândul doi, trei, sau chiar au rămas şi fără posturi, unii dintre ei...”

Europa Liberă: Vă referiţi la domnul Lupu şi la domnul Filat sau şi la domnul Plahotniuc?

Igor Dodon: „După ce am făcut această declaraţie la întrevederea cu Ashton, anume aceşti lideri repede au sărit cu cuvântul, au încercată să se justifice. Eu cred că aici va fi locul slab unde toţi împreună vom reuşi să distrugem actuala guvernare. Acei lideri, care au trecut în umbră, încă vor arăta ambiţiile şi caracterul personal şi aceasta va fi piatra de care se va împiedica, buturuga mică, de care se va împiedica actuala guvernare, care ar putea provoca alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Când şi cum?

Igor Dodon: „Vor încerca, cred că după Vilnius. Până la Vilnius este riscant. Riscurile politice sunt foarte mari pentru orişicare dintre ei, dacă vor încerca să joace, din nou, nu ştiu cu cine, pentru a-l demite pe unul dintre cei doi care sunt în fruntea la două instituţii, este foarte riscant. După Vilnius cred că am putea avea o situaţie.”

Europa Liberă: „La două instituţii”? Vă referiţi la guvern şi Parlament?

Igor Dodon: „Da. Dacă ambiţiile personale vor trece pe planul doi, atuncea actuala guvernare va ajunge până la alegerile parlamentare ordinare care ar putea fi la sfârşitul anului 2014-începutul anului 2015.”

Europa Liberă: Cum vi se pare dumneavoastră lupta pe care o duc structurile statului cu corupţia?

Igor Dodon: „Cu rezultate minime. Practic rezultate nu sunt. Majoritatea oamenilor inclusiv cei care lucrează în instituţiile de stat ştiu foarte bine unde se fură şi cine fură.”

Europa Liberă: Cine fură? Unde se fură?

Igor Dodon: „În toate instituţiile se fură, în unele mai puţin, în altele mai mult.”

Europa Liberă: Ce ar însemna o voinţă politică, ca să se ducă această luptă înverşunată cu fenomenul corupţiei?

Igor Dodon: „Aceasta ar însemna, indiferent de faptul dacă este ministrul meu membru de partid sau nu, este finul cuiva sau nu, este cumătrul cuiva sau nu, trebuie pedepsiţi toţi. Această ar însemna. Pentru aceasta însă trebuie mai multe elemente. În primul rând, este vorba despre crearea unei echipe de profesionişti, a unui guvern tehnocrat. În al doilea rând, este vorba despre justiţie, care, la moment, este subordonată politic. Mergeţi în judecată şi încercaţi să rezolvaţi o problemă. Este practic imposibil.”

Europa Liberă: Şi cui se subordonează?

Igor Dodon: „Celor care sunt la guvernare?”

Europa Liberă: Ce e mai uşor: combaterea corupţiei sau lupta cu sărăcia?

Igor Dodon: „Fără combaterea corupţiei, lupta cu sărăcia nu are nicio şansă. Eu cred că Leancă în funcţia de prim-ministru este destul de convenabil. Este destul de convenabil europenilor, care, comparativ cu Filat, nu va face jocuri, nu ştiu pe unde, cu Şevciuk, pe la fotbal, pe la muntele Athos şi aşa mai departe. Este destul de convenabil pentru cei care dirijează cu diferite circuite economice.”

Europa Liberă: Pentru domnul Plahotniuc?

Igor Dodon: „Şi nu doar. Eu cred că el este convenabil pentru multă lume. Domnul Leancă este convenabil pentru grupările oligarhice. Este convenabil pentru cei care încearcă să ne integreze, contrar voinţei poporului, în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar pentru Moscova e convenabil?

Igor Dodon: „Trebuie să vedem. Nu ştiu, nu am vorbit cu Moscova în ultimul timp.”

Europa Liberă: Dmnule Dodon, ce se întâmplă în relaţia stat-biserică? Şi de ce atât de mult s-au activizat acum şi feţele bisericeşti, au apărut şi grupuri de iniţiativă care cer retragerea Întâi-Stătătorului Bisericii moldave din funcţia de Mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove? Ce se întâmplă? De ce se întâmplă?

Igor Dodon: „Biserica este unul din pilonii de bază ai statalităţii Republicii Moldova. De aceea orice încercare de a prejudicia cumva imaginea bisericii sau unele iniţiative, cum ar fi acea lege despre care se vorbeşte foarte mult, Legea egalităţii de şanse, drepturi, şi aşa mai departe. Orice încercare de tipul acesta practic este o lovitură în credinţa noastră, în biserică. Noi, socialiştii, suntem categoric împotriva unor astfel de iniţiative care ţin de prejudicierea credinţei noastre. Şi aici începem de la înregistrarea islamului şi finalizăm cu această lege despre care se vorbeşte foarte mult. A propos, socialiştii au venit cu iniţiativa ca această lege să fie anulată.”

Europa Liberă: De ce? Ea doar se referă la mai multe segmente ale păturilor sociale.

Igor Dodon: „Toate celelalte segmente ale păturilor sociale sunt deja în alte legi. Şi pot să vin cu exemple.”

Europa Liberă: Cel mai tare vă deranjează această noţiune de minoritate socială?

Igor Dodon: „Da, această ne deranjează. În ceea ce ţine de relaţiile biserică-stat, statul nu trebuie să se implice în activitatea bisericii şi nici biserica în activitatea statului.”

Europa Liberă: Dar se pare că se întâmplă şi una, şi alta.

Igor Dodon: „Este categoric neadmisibil. Eu nu vreau să dau dreptate nimănui în această luptă, încercarea de a-l înlătura pe mitropolit sau alte încercări. Dar eu categoric nu pot fi de acord cu declaraţiile unor funcţionari de stat, când încearcă să şantajeze biserica: că uitaţi-vă, voi dacă vă veţi purta aşa mai departe, noi vă vom impozita, noi, în genere, ne vom gândi de unde voi luaţi bani şi ce faceţi cu aceşti bani. Acest lucru este neadmisibil.”

Europa Liberă: Adevărul e că şi în casa domnului, în biserică, se întâmplă foarte multe lucruri, nu neapărat bune, când e vorba despre taxe pentru botez, cununie, înmormântare.

Igor Dodon: „Acest lucru sună ca şantaj şi nu poate fi acceptat. La fel cum nu poate fi acceptat nici ceea ce fac unele feţe bisericeşti.”

Europa Liberă: Şi cum ar trebui să se procedeze ca să fie împăcaţi şi unii, şi alţii?

Igor Dodon: „Eu cred că acuma noi trebuie să ne clarificăm cu această lege şi cu această noţiune. Aceasta ar împăca spiritele la această etapă.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, dumneavoastră sunteţi politician responsabil. Ştiţi prea bine că această lege a fost adoptată, în speranţa că, până la urmă, se va obţine regimul liberalizat de vize.

Igor Dodon: „Multe state, care au obţinut regim liberalizat de vize, nu au aprobat astfel de legi.”

Europa Liberă: Majoritatea au adoptat.

Igor Dodon: „Ţări, care au obţinut regim liberalizat de vize, nu au adoptat astfel de legi.”

Europa Liberă: Deci veţi insista ca să fie anulată legea?

Igor Dodon: „Noi vom insista în continuare ca această lege să fie anulată.”

Europa Liberă: Cine vă va susţine?

Igor Dodon: „Eu cred că aicea şi noi, şi comuniştii au aceeaşi poziţie.”

Europa Liberă: Nu aveţi mandate suficiente ca să anulaţi legea.

Igor Dodon: „Vom vedea care a fi poziţia altor partide care se declară de stânga. Doamna Ursu, facem în felul următor: la următoarea şedinţă a Parlamentului, ieşim cu o declaraţie şi spunem: „Toate partidele de stânga rugăm să ne susţineţi”. Şi vom vedea cine este de stânga şi cine nu.”

Europa Liberă: Credeţi că se va ajunge să fie destituit din funcţie Mitropolitul Vladimir?

Igor Dodon: „Nu este atât de simplu acest lucru. Ştim că în toamnă va fi vizita Patriarhului Kiril la Chişinău. Cred că şi atunci vor fi abordate aceste subiecte.”

Europa Liberă: De fapt, în ce scop vine Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii la Chişinău?

Igor Dodon: „Patriarhul Kiril a promis în 2011 că va mai veni în Republica Moldova, inclusiv pentru a merge în unele regiuni unde nu a fost, Comrat şi în Tiraspol. Probabil şi în acest scop vine Patriarhul Kirl.”

Europa Liberă: Ce simbolism are prezenţa lui, de exemplu, prezenţa la Tiraspol?

Igor Dodon: „Este un lucru destul de important şi este simbolic, şi este unul din podurile care ar putea reunifica ţara, de ce nu? Credinţa şi biserica tot timpul au stat la baza consolidării acestui stat. Poate şi în acest caz va ajuta.”

Europa Liberă: S-a vorbit mult despre o autocefalie pentru Mitropolia Moldovei. Credeţi că s-ar potoli spiritele, dacă se separă biserica din Republica Moldova de biserica rusă?

Igor Dodon: „Nu cred că aceasta ar fi o soluţie. Şi nu cred că este posibil.”

Europa Liberă: La Kiev există.

Igor Dodon: „Nu cred că este o soluţie pentru această etapă.”

Europa Liberă: De ce nu ar fi o soluţie?

Igor Dodon: „Aceasta e tot ce am vrut să vă spun.”