La ceremoniile de la Kiev participă şi preşedintele Moldovei Nicolae Timofti. Patriarhul Kiril a lansat un mesaj al unităţii popoarelor întru ortodoxie, mesaj repetat de preşedintele rus Vladimir Putin.
La Kiev se desfăşoară ceremoniile pentru aniversarea a 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene, statul medieval slavic care stă la baza creării Rusiei, Ucrainei şi Belarusului. La ceremoniile de azi si de mâine participă şi preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti.
Ziua a începu cu o slujbă în onoarea conducătorului Rusiei Kievene, Vladimir cel Mare, cel care a ordonat botezarea tuturor supuşilor săi în 988. Slujba a fost savîrşită de Patriarhul Kiril al Intregii Rusii şi la ea au asistat preşedintii Ucrainei, Viktor Ianukovici, si al Rusiei, Vladimir Putin. Patriarhul rus a vorbit despre unitatea ţărilor ortodoxe:
„Ne bucuram ca suntem acum împreună. Asta înseamnă participarea noastra comuna şi a popoarelor noastre, nu numai pentru sărbatorirea acestui moment istoric, dar creştinarea care a fost adusă ţării noastre.”
Acest mesaj a fost repetat si in intilnirile politice de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care încearcă să convingă Ucraina că destinul său este în Est şi nu in Occident. Preşedintele Putin, in discutiile cu omologul său ucrainean se aşteaptă să întăreasca acest mesaj si sa încerce să il convinga pe liderul de la Kiev sa nu semneze la Vilnius, la summitul partaneriatului Estic Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. Putin a vorbit despre „radacinile comune” ale Rusiei si Ucrainei, a spus că „pornind de la ce au înfaptuit strămoşii nostri suntem gata sa mergem mai departe pe acelaşi drum”, afirmatii care demonstrează clar intenţia liderului de la Kremlin de a pastra Ucraina in zona de infleunţă – economica si politica – a Rusiei.
La rindul său, preşedintele Ucrainei a vorbit ieri despre „interesele noastre comune” între doi vecini şi a lasat sa se înţeleaga că Moscova foloseste aceasta ocazie religioasa pentru a a-şi atinge scopurile politice:
„Nu vom permite folosirea bisericii si a organizatiilor religioase de catre puteri politice care vor să îşi indeplinească scopurile lor mărunte. Si asta este valabil pentru grupurile străine prin care organizatiile religioase caută citeodată să influenţeze situaţia politică din Ucraina.”
La ceremoniile de astazi, in afara de inalti prelaţi ai bisericilor ortodoxe, precum patriarhul Ilia al Georgiei, au fost de faţă şi alţi doi preşedinţi – preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, si cel al Serbiei, Tomislav Nikolici.
Your browser doesn’t support HTML5
Un grup de simpatizanţi ai partidului ultranaţionalist „ Libertatea” au protestat faţă de prezenta preşedintelui Putin la aceasta aniversare in apropiere de Catedrala Sf. Vladimir. Pe pancartele lor, cu chipurile preşedintelui Putin şi ale patriarhului Kiril se putea citi „capitala Rusiei Kievene le urează bine au venit oaspeţilor nostri de la periferii”.
Unul dintre cei in jur de 100 de protestatari, Andrei Ilienko, a criticat măsurile de securitate sporite impuse cu ocazia ceremoniilor:
„Sunt măsuri de securitate neobişnuite, cordoane de politie. Si nici chiar credincioşii patriarhatului Moscovei nu pot sa se apropie si sa il vada pe Patriarhul Kiril Gundeaev. Nu ii lasa sa intre, nu le arata respect şi îi tratează ca pe niste bădărani…”
Fondatoarea grupului feminist FEMEN, Anna Hustol a fost atacată in aceasta dimineată în ceea ce grupul considera a fi fost un act de intimidare. Femeia a fost lovita in faţă şi atacatorul a fugit luând şi câinele ei cu el. Acum trei zile, si unul dintre activistii grupului, Viktor Sviaţki, a fost bătut cu cruzime de persoane necunoscute.
Miine ceremoniile vor continua in portul Sevastopol şi apoi se vor muta in Belarus.