Nicolae Curcă: „De mulţi-mulţi ani lucrăm în aşa condiţii. Dacă vom demonstra toate problemele noastre, va fi un nou şoc pentru societate.”
Ministerul sănătății a ordonat începerea unei anchete la spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco” din Chişinău, de unde au ajuns pe internet imagini ale unui copil operat cu o bormașină. Ministrul sănătății Andrei Ustatâi a spus că ordinul anchetării cazului vine de la premierul Iurie Leancă și că guvernul nu va mai face comentarii pe această temă până la încheierea anchetei, probabil peste două săptămâni. Imaginile considerate de mulți șocante ale operației cu bormașina au ajuns pe internet la 22 iulie, fiind reproduse și comentate de atunci de presa din Moldova și din lume. Liliana Barbăroşie a căutat sa afle care este situaţia de la acest spital acum…
Your browser doesn’t support HTML5
Acum, când despre folosirea în sălile de operaţie de la un spital pentru copii moldovenesc de utilaje industriale, total improprii exigentelor secolului XXI, a aflat o lume întreagă, autorităţile încearcă să minimalizeze gravitatea situaţiei.
Mai întâi, ministrul Andrei Usatâi, iar mai apoi şi Mihai Moldovanu, şeful direcţiei sănătate a primăriei Chişinău în gestiunea căreia se află instituţia medicală, au părut să sugereze că acest caz ar fi consecinţa unui conflict intern dintre manager şi chirurgi care, fiind făcut public, a dăunat grav imaginii întregului sistem medical moldovenesc. Asta chiar dacă ambii au recunoscut că „bormaşinile” industriale nu sunt o prezenţă ieşită din comun în sălile de operaţie. Iată bunăoară ce ne-a spus astăzi Mihai Moldovanu, la capătul unei anchete pe care tot el a declanşat-o la instituţia medicală:
Şefului spitalului i-a fost totuşi aplicată astăzi o mustrare aspră, iar o altă comisie, creată deja de către managerul sancţionat în interiorul instituţiei îi anchetează pe doctorii care au publicat imaginile. Înainte de rezultatele investigaţiilor, Mihai Moldovanu spune că pe faţă ar fi grave încălcări ale eticii medicale, prin urmare şi aceştia ar putea fi sancţionaţi:
„Este anormal când în instituţie există utilaje medicale, iar medicii fie din rea-voinţă, fie din obişnuinţă nu le utilizează.”
Nicolae Curcă este chirurgul care a contribuit ca imaginile cu „bormaşina” să ajungă la presă. El spune că a făcut asta doar pentru ca să atragă atenţia asupra unei probleme grave din sistemul medical:
Nicolae Curcă care pretinde că nu vorbeşte în nume propriu, ci a unui grup mai mare de medici de la această instituţie, mai spune că utilajele medicale necesare nu ar ajunge în spital din cauza managementului defectuos al resurselor financiare, comis de administraţie şi acoperit se pare de autorităţi. Tocmai acesta ar fi motivul conflictului care ar exista de mai multă vreme în interiorul spitalului, spune chirurgul.
Ion Donică, un chirurg moldovean numit „regele oaselor” în Mangalia unde deţine o clinică privată a spus însă într-un interviu cu Europa Liberă că regretă ceea ce li se întâmplă colegilor săi rămaşi acasă:
„Eu îl cunosc pe domnul Curcă. Foarte bine. E un mare specialist în ceea ce face. Numai că sistemul este aşa. În medicină niciodată nu se alocă bani suficienţi pentru modernizări. Dar ceea ce era bun 20 de ani în urmă nu mai poate fi valabil în prezent.”
Comentariile din presa moldovenească par şi ele să ia mai degrabă partea medicilor de la acest spital decât a administraţiei lui sau a autorităţii din sistemul medical. Directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, scria astăzi într-un articol publicat de „Adevărul” că merită recompensat curajul unor medici care luptă, acasă, pentru un sistem medical mai bun, iar Sorina Stefârţă, autoarea unui editorial publicat de „Ziarul naţional”, scria că acest caz ar fi doar un „vârf de aisberg” al unui sistem medical găunos.