Examenul de „virginitate” în Georgia

Protest la Tbilisi împotriva practicii examenelor de virginitate

Majoritatea fetelor împinse să facă aceste teste sunt aduse de mame sau soacre, sau chiar de viitorii soţi. Şi ce se întâmplă dacă nu primesc „certificatul de virginitate”?

Un cearceaf pătat cu sânge şi prezentat nuntaşilor după noaptea nunţii este poate un obicei care ţine de timpuri de mult trecute, dar familiar în Estul Europei. Astăzi, cearceaful poate fi înlocuit cu un „examen medical de virginitate” – care este adevărat costă mai mult, dar ce nu face o familie pentru aşi „păstra” numele şi renumele ?! În Georgia recent, un reportaj televizat despre aceste examene de virginitate a provocat multe comentarii pe reţelele de socializare, protestele unor feministe, dar şi reacţii de aprobare. Și aceasta în secolul 21. O relatare a Serviciului georgian al Europei Libere este rezumată de Ileana Giurchescu:

Your browser doesn’t support HTML5

Examenul de „virginitate” în Georgia


Îşi pierde o femeie onoarea dacă şi-a pierdut virginitatea înainte de nuntă? Unii tineri din Georgia cred că da:

- „O fată nu mai este respectabilă dacă nu este virgină până la nuntă.”

- „Este o alegere personală, fiecare să trăiască cum vrea.”

- „Nimeni să nu se amestece în viaţa privată a cuiva.”

- „Nu m-aş căsători cu o fată care nu mai este virgină.”

Câte persoane intervievate, atâtea răspunsuri. Dar este evident că în Georgia, virginitatea unei femei a rămas o măsură a respectabilităţii. Altfel stau sau ar trebui să stea lucrurile atunci când vine vorba de „examenele de virginitate”.

Postul de televiziune „Imedi” a prezentat recent un reportaj care arăta că anual, serviciul naţional medico-legal efectuează circa 200 de astfel de examinări. Este vorba de o simplă examinare ginecologică, care trebuie să constate dacă femeia a avut sau nu relaţii sexuale. Dacă himenul este sau nu rupt.

Un control făcut de doi până la trei experţi şi care costă între 100 şi 200 de dolari.

Protestul grupului feminist la Tbilisi

Reportajul a provocat sute de comentarii pe reţelele de socializare şi chiar o demonstrație de protest, modestă ca număr de participanți, în faţa Serviciului naţional medico-legal.

Natia Gvianishvili, membră a Grupului Feminist Independent, una din organizatoarele protestului, crede că a venit momentul să se discute în Georgia despre „instituţia virginităţii”, despre prejudecata că valoarea unei femei ca nevastă sau mamă depinde numai de faptul că şi-a păstrat virginitatea.

- „Trebuie oprite aceste examinări, - cere Gvianishvilii, - sexualitatea unei femei nu trebuie să fie tratată diferit de cea a bărbaţilor.”

Reportajul televizat cita angajaţi ai serviciului medico-legal, cu toate aceasta, la sfârşitul lui iulie, direcţia institutului a postat pe Internet o declaraţie în care nega faptul că ar face astfel de examinări şi că ar încasa bani pentru certificatele de virginitate. Singurele examinări, susţine conducerea institutului, sunt legate de anchete criminale.

Potrivit jurnaliştilor de la „Imedi”, majoritatea fetelor împinse să facă aceste teste sunt aduse de mame sau soacre, sau chiar de viitorii soţi. Şi ce se întâmplă dacă nu primesc „certificatul de virginitate”? Îşi pierde poziţia în familie şi societate, nunta ar putea fi anulată şi desigur, orice aranjament financiar legat de nuntă.

Aşa că nu sunt puţine femei dispuse să sufere o intervenţie chirurgicală destul de complicată pentru ca himenul să fie „restaurat”. Un chirurg povestea chiar, în reportajul televizat, despre o femeie de 40 de ani care şi-a refăcut himenul ca să se recăsătorească „virgină”.

Pentru mulţi critici, este vorba de procedeuri primitive, care nu se potrivesc cu imaginea unei Georgii moderne şi europene. De o discriminare evidentă a femeii. Şi de multă ipocrizie, pentru că tot cei care pretind femeilor să fie virgine, îi îndeamnă pe tineri să-şi înceapă cât mai devreme viaţa sexuală.

Tata Tsopurashvili

Tata Ţopuraşvili, profesor de filozofie, atrage atenţia că instituţia virginităţii îi marchează şi pe bărbaţi. Mulţi sunt obligaţi să-şi înceapă viaţa sexuală cu prostituate şi astfel sunt educaţi de societate, să facă o diferenţiere clară între dragoste şi sex.

Consecinţele sunt multe: căsătorii timpurii şi, ca urmare, multe divorţuri, un procent mare de fete care abandonează şcoala pentru că s-au măritat, un procent ridicat de întreruperi de sarcină.

Criticii acestor teste mai atrag atenţia că Georgia este semnatara unei serii de acorduri internaţionale privind egalitatea între sexe, motiv pentru care instituţiilor de stat ar trebui să le fie interzis să practice astfel de „examene de virginitate”.

Ministrul justiţiei a criticat testele drept simbolul unei societăţi arhaice, dar unul din membrii comisiei parlamentare pentru egalitate în drepturi a comentat „dacă aceste examinări sunt cerute de public, statul nu le poate interzice”.