„Procurorul „şifonat”, şoferul arestat” (Adevărul)

„Literatura ca marfă de export” (Jurnal de Chișinău).


Timpul publică o amplă investigaţie, pe patru pagini de ziar, dedicată „dosarului Cubreacov”: „Dosarul Cubreacov” – 12 cărţi despre o singură minciună”, este titlul acesteia. Pavel Păduraru şi Ion Macovei analizează un număr impresionant de informaţii referitoare la dispariţia, în 2002, a fruntaşului PPCD. „Materialele cauzei sunt pline de lacune, contradicţii şi versiuni necercetate. Importante probe au dispărut din dosar” constată autorii textului care încearcă să dezlege, pe cât e posibil, misterul dispariţiei lui Vlad Cubreacov.

Acelaşi ziar o citează pe Natalia Gherman, Ministrul Afacerilor Externe, care a făcut recent un bilanţ al vizitelor sale în Rusia şi Germania. Doamna ministru accentuează importanţa perioadei de timp rămasă până la summit-ul de la Vilnius, „o perioadă foarte importantă pentru noi” şi oferă detalii despre informaţia dezbătută pe larg în presa de la Chişinău referitoare la pretinsa dotare a forţelor pacificatoare ruse din Transnistria cu elicoptere. „Dezbateri neîntemeiate”, afirmă doamna Gherman, citându-l pe omologul său rus, rugat să comenteze pe marginea acestui subiect.

Adevărul află mai multe detalii despre incidentul în urma căruia Iurie Garaba, şeful Consiliului Superior al Procurorilor a ajuns pe masa de operaţie, iar pretinsul agresor al acestuia învinuit de huliganism şi închis pentru 20 de zile: „Procurorul „şifonat”, şoferul arestat”. Ziarul publică şi o fotografie sugestivă cu cele două persoane implicate în acest caz. Solicitat de ziar să comenteze cazul, Ministrul de Interne Dorin Recean a declarat că instituţia pe care o conduce a pornit o anchetă internă prin care va verifica felul cum au acţionat poliţiştii după incident. Aceasta ar urma să fie finalizată săptămâna viitoare.

Un alt subiect de actualitate dezghiocat în Adevărul este cel al declaraţiilor de avere ale funcţionarilor de stat de care se ocupă Comisia Naţională de Integritate. „Integritatea paznicilor şi fochiştilor, verificată de CNI” este titlul ironic ales de Ion Preaşcă pentru a descrie starea lucrurilor dintr-un domeniu în care pare să domnească haosul şi jumătăţile de măsură. „1/3 din declaraţii conţin greşeli”, îl citează ziarul pe Anatol Donciu, directorul CNI.

Jurnal de Chişinău titrează: „Unirea energetică stă să înceapă”, cu referire la proiectul gazoductului Iaşi-Chişinău. Şantierul de construcţie al acestuia ar urma să fie inaugurat pe 27 august în prezenţa prim-ministrului Republicii Moldova şi a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger. „Am venit să mă documentez că nu doar sub aspect practic, dar şi din punct de vedere operaţional, practic, lucrurile sunt gata. Colegii mi-au confirmat că am finalizat toate procedurile necesare”, îl citează ziarul pe Valeriu Lazăr, Ministrul Economiei, care a inspectat zilele acestea terenul unde va fi construit gazoductul.

Literatura ca marfă de export” este titlul unui articol semnat de criticul literat Mircea V. Ciobanu tot în Jurnal de Chişinău, în care autorul încearcă să analizeze competitivitatea literaturii locale prin prisma unui potenţial succes de public sau critică la un cititor din afară. O abordare inedită, rar întâlnită pe meleagurile noastre. Ce cărţi recomandă Mircea V. Ciobanu pentru export, pentru început - patru la număr, aflaţi din Jurnal de Chişinău.