Ce știu și ce nu știu moldovenii despre regulile muncii în Rusia

Tabără de corturi pentru muncitori ilegali la Pia/a Cerkizovsky, Moscova 1 august 2013.

Muncitorii moldoveni din Rusia se tem mai degrabă de presiunea care vine în lipsa banilor din buzunar decât de cea de pe urma relaţiilor dintre cele două state.


Autoritățile ruse au făcut în ultimele zile la Moscova mai multe razii asupra locurilor cu concentrație mare de muncitori străini, veniți mai ales din fostele republici sovietice. Vorbind cu moldoveni aflați la muncă în capitala rusă, Tamara Grejdeanu a aflat că asemenea evenimente îi interesează mai mult decât relațiile politice uneori tensionate dintre Chișinău și Moscova.


Tudor Damaschin munceşte de ani buni în Rusia. Acolo spune el, lucrând pe şantierele de construcţii, zeci de moldoveni reuşesc să strângă bani pentru întreţinerea familiilor rămase acasă. El spune că orice cetăţean moldovean care munceşte în Rusia, nu poate fi intimidat, de poliţie sau de alte organe de drept atât timp cât are actele în regulă şi nu încalcă ordinea publică. Atunci când caută de lucru, aflu de la el, moldovenii întreabă de salariu şi de condiţiile de muncă, şi mai puţin îi interesează orientarea pro vest a Republicii Moldova:

„Dacă să luăm în politică, nu avem noi ce ne băga. Atitudinea cum e, iarăşi depinde, dacă omul este muncitor, peste tot trece cu bine. Aia e diferenţa mare. Sunt care caută bani dar lucru nu se face, clar că acela o să fie fugărit de la lucru. Eu de la oamenii mei, de exemplu nu am auzit să zică ceva. Eu am avut anul trecut şi 180 de oameni la lucru, şi din aceşti 180, vreo 40 erau care mă sunau din Italia, Spania, Franţa, din ţările europene şi au veni la lucru aici la Moscova.”

Crezând că o să treacă de organele de control migraţional, mulţi dintre moldoveni nu perfectează la timp documentele sau nu o fac deloc. Iar acestea, spune Efrosinia Gîştemulte , co-preşedintele diasporei moldoveneşti din Moscova, sunt principalele cauze care îi duc pe migranţi în mâinile poliţiei. După părerea ei cetăţenii moldoveni nu au suficiente cunoştinţe despre regulile de şedere şi muncă în Federaţia Rusă:

„Tot mai stringentă este necesitatea de a transmite oamenilor noştri din Moldova informaţia despre schimbările legislaţiei din Federaţia Rusă privind situaţia imigraţională din ţară. Asta poate că este o problemă. Cetăţenii noştri nu cunosc ultimele schimbări privind legile Federaţiei Ruse. Schimbările ţin de legislaţia care vizează regulile de şedere şi de lucru, adică de angajare în câmpul muncii pe teritoriul Federaţiei Ruse.”

Astfel, fiecare cetăţean care trece de graniţa rusească în decurs de şapte zile trebuie să ajungă la un birou migraţional pentru a se înregistra, lucru care îi asigură circulaţie liberă pe teritoriul oraşului în care munceşte.

De aproape zece ani de când lucrează stabil la Moscova, Maxim Lungu a schimbat mai multe locuri de muncă şi spune că peste tot a fost apreciat după competenţe şi nivelul de educaţie şi nu după naţionalitate:

„Se interesează, de ce veniţi voi încoace, zic, acolo nu-i de lucru. Îţi faci înregistrarea, pe urmă te angajezi şi îţi faci un permis de lucru. Pe acei care i-au deportat înseamnă că nu şi-au făcut documente. Te temi, de ce, pentru că nu ai documente, dacă ai totul în ordine nu ai de ce să te temi. Totul depinde de om, dacă omu-i om, îl stimează peste tot, în orice ţară.”

Muncitorii moldoveni din Rusia, cu care am reuşit să vorbesc spun că se tem, mai degrabă, de presiunea care vine în lipsa banilor din buzunar decât de cea de pe urma relaţiilor dintre cele două state, iar relaţiile politice nu fac parte din preocupările lor zilnice.