Moldova se plasează la mijlocul clasamentului. Dintre ţările fostei URSS, ţările baltice stau cel mai bine, Lituania şi Estonia fiind chiar înaintea Statelor Unite.
Potrivit unui sondaj dat publicităţii astăzi şi efectuat de compania de sondare a opiniei publice Gallup, numai 26% dintre adulţii lumii au un loc de muncă stabil. Altfel spus, numai unu din patru. Pe plan global, şomajul este de 8%.
Faţă de anul trecut, numărul celor care au un loc de munca permanent este mai mic cu un procent. In acest sondaj nu sunt luaţi in considerare cei care sunt propriii lor angajaţi. Intre acestia, cel mai mare procentaj este in Statele Unite si Canada - 42%, urmate de ţările Uniunii Europene si tarile europene care nu sunt in Uniune , adică Elveţia, Norvegia, Islanda si Ciprul de Nord.
In Europa, peste o treime din adulţii de peste 15 ani sunt in afara forţei de muncă – adica pensionari sau şomeri.
Sondajul Gallup arata că cei mai multi şomeri ai lumii sunt in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord, iar dintre regiunile europene, in Balcani – 14%. In Uniunea Europeana, per total, 12% dintre adulţii de peste 15 ani sunt şomeri.
Sondajul a fost realizat in 140 de ţări, in interviuri fata in fata cu 224 de mii 975 de adulţi, anul trecut.
Cei mai multi angajaţi cu contract de lunga durata sunt in Norvegia - 60%, urmata de Suedia cu 52% si de Kuweit cu 51%. Pe locul patru se afla Belarus.
In Moldova, potrivit acestui sondaj, 27% dintre adultii de peste 15 ani sunt angajati, Moldova plasindu-se cumva in mijlocul clasamentului.
Dintre ţările din fosta URSS, ţările Baltice stau cel mai bine, Lituania si Estonia fiind chiar inaintea Statelor Unite. Inaintea Statelor Unite se plaseaza si Rusia, dar cum am vazut, in Statele Unite exista cel mai mare numar de angajati proprii – adica micii intreprinzători.
Romania are 25% din adulti cu contracte pe termen lung. Mai putini ca Moldova. In Grecia doar unul din 5 adulti are un loc de munca stabil. Desigur, sondajul nu ia in seamă munca la negru si nici „salariile in plic”, adica cele nedeclarate si neimpozitate.