Iranul spune este gata „să înceapă negocieri serioase” cu naţiunile Occidentale

Preşedintele Iranului Hassan Rohani a spus, în prima sa conferinţă de presă, că Teheranul este gata „să înceapă negocieri serioase” cu naţiunile Occidentale în legătură cu programul său nuclear. În opinia sa, disputa nucleara cu Occidentul poate fi rezolvată „daca toate părţile demonstrează voinţă politică” şi că o „acţiune comună constructivă” ar putea duce la o situaţie avantajoasa pentru toate părţile.

Noul preşedinte de la Teheran a spus că până acum a primit din partea Statelor Unite mesaje „amestecate” şi că recentele sancţiuni impuse Iranului au fost contraproductive. Rohani a spus că diplomaţia şi nu ameninţările sau noile sancţiuni vor debloca situaţia şi că alegerile pe care le-a câştigat au arătat că iranienii doresc „sa interacţioneze cu restul lumii”.

Agenţia Reuters îl citează pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov spunând că este „esenţial să se sprijine abordarea actuală, constructivă, venită din partea liderilor de la Teheran”.

Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton, care reprezintă cele 6 puteri care sunt în convorbiri pe teme energetice cu Iranul, spera ca o noua runda de convorbiri să fie cit mai curând planificată.

Rohani, un relativ moderat, a repetat însă că Iranul nu va renunţa la intenţia de a avea un program nuclear paşnic şi nici la operaţiile de îmbogăţire a uraniului.

Casa Alba, în mesajul transmis pentru ceremonia de inaugurare a spus ca momentul „reprezintă o şansă pentru Iran de a acţiona rapid pentru a înlătura îngrijorările profunde ale comunităţii internaţionale legate de programul său nuclear”.