Notorii vânători de securiști și președintele Traian Băsescu („22”).
„Costurile unirii României cu Republica Moldova nu sunt atat de mari precum par la prima vedere, ci din contra, ar putea reprezenta o importanta sansa pentru dezvoltarea economica a statului român”, declara profesorul universitar Marius Vacarelu intr-un interviu acordat site-ului ziare.com. Specialistul in geopolitica vede un avantaj in faptul ca si Romania si Republica Moldova au o componenta masiva de ruralitate, respectiv de populatie care isi poate asigura subzistenta cu costuri mici pentru stat. O eventuala unire ar aduce, pe de alta parte, avantaje inca neluate in calcul: posibilitatea de expansiune a claselor dinamice economic din fiecare tara. Neingradite de taxe vamale, cu o piata de desfacere mult mai mare la dispozitie, afacerile lor ar putea prospera rapid.
„Si statele din jur ar putea profita de un stat mai mare, [...] spune Vacarelu, pietele mari au fost mereu un avantaj pentru toate statele care au dorit sa vanda sau sa investeasca”. Ce pozitie ar putea adopta Rusia fata de o asemenea perspectiva? ”Sub aspect politic, crede invitatul site-ului ziare.com, Rusia este un actor inteligent, pragmatic si rational - calculele pe care strategii rusi le fac nu sunt reduse temporal, si pentru cei care nu sunt obisnuiti sa gandeasca pe termen lung vor fi doar surprize”.
Un articol publicat pe blogurile Adevarul, sub semnatura lui Marian Popescu, semnaleaza insuficienta strategie de comunicare a structurilor europene. Valorile democratice europene se confrunta tot mai acut cu realitatea de fiecare zi a europenilor, in conditiile unor decalaje importante intre statele nou intrate si cele mai vechi. ”Europa este azi mai mult o Europă a guvernelor decât una a popoarelor ei, scrie Marian Popescu. Valorile europene ar merita să fie redescoperite. Comunicarea acestora e marea miză. Lăsată la nivelul guvernelor şi al agenţiilor de specialitate, [...] va suferi mereu de lipsa de creativitate specifică actului oficial” .
In România a inceput procesul intentat europarlamentarului Adrian Severin, dupa scandalul de coruptie la nivel european in care a fost implicat in 2011. Atunci, s-a descoperit ca romanul primea bani pentru introducerea unor amendamente la legile adoptate de Parlamentul european. Cristian Campeanu comenteaza in Romania libera atitudinea lui Severin la audierile de la Directia Nationala Anticoruptie. „Sub nici o formă nu se pune problema demisiei”, a spus Severin. Jurnalistul reaminteste ca alti europarlamentari implicati in acelasi scandal, un austriac si un sloven, au demisionat demult. Concluzia lui Cristian Campeanu: „Severin continuă să facă de râs România”.
Un comentariu care atinge de asemenea teme morale este cel al lui Alexandru Lazescu, din revista 22. „Pentru câțiva notorii vânători de securiști, Traian Băsescu a devenit brusc mult mai nociv decât Dan Voiculescu. Cu toate că, în principal, datorită președintelui au fost transferate către CNSAS milioane de dosare de urmărire aparținând fostei Securități. Numai în România se putea întîmpla aşa ceva”, scrie Lazescu, ilustrandu-si concluziile cu doua nume: Mugur Ciuvica si Sorin Iliesiu. Problema mai generala pe care o pune insa articolul lui este atitudinea larg raspandita in societatea romaneasca impotriva Directiei Nationale Anticoruptie si a Agentiei Nationale de Integritate.